Bakken met haver

Recensie Bakken met Haver, Natascha van der Stelt

Wat in dit kookboek anders is dan in andere haver recepten en ook echt centraal staat, is dat er geen gebruik wordt gemaakt van suiker of andere suikervervangers zoals stevia of algarvesiroop.

Bakken met haver

| auteur: Natascha van der Stelt | uitgeverij: Aerial Media Company | hardcover | recensent: Inge Hogevonder |

Recensie Bakken met haver

Inhoud

De titel Bakken met Haver zegt het eigenlijk al, dit is een kookboek vol met recepten waarin haver wordt gebruikt. Ten eerste wordt er uitgelegd door Natascha waarom dit een boek is met recepten met haver en hoe ze zelf tot de ontdekking van de recepten is gekomen. Ze legt uit waarom ze geen suiker en tarwe gebruikt maar toch graag gebak wil eten. Ook worden er verschillende termen uitgelegd zodat het voor de lezer duidelijk is wat ze precies bedoelt. Het boek bestaat uit negen hoofdstukken: Koeken en koekjes, Scones, Muffins, Cake, Taart, Quiche, Pasteien en pasteitjes, Uit de koekenpan en Van alles wat. Bij ieder recept staat een foto, ingrediëntenlijst en bereidingswijze. Onderaan ieder recept staan tips, variaties of andere wetenswaardigheden met betrekking tot het recept. Aan het einde van ieder hoofdstuk is er een pagina met tips en tricks.

Persoonlijke Leeservaring

Inge: Dit boek ziet er alleen van de buitenkant al prachtig uit. Als je het openslaat zie je mooie foto’s van heerlijke recepten en wil je eigenlijk al direct aan de slag. De introductie is erg prettig leesbaar en geeft je een goed inzicht in het hoe en waarom gebruiken van haver in bakrecepten. Nu bak ik al vaker met haver dus was niet alles onbekend voor mij maar toch heb ook ik er weer nieuwe informatie uitgehaald. Wat in dit kookboek anders is dan in andere haver recepten en ook echt centraal staat, is dat er geen gebruik wordt gemaakt van suiker of andere suikervervangers zoals stevia of algarvesiroop.

Deze recepten zijn echt suikervrij en zijn dus echt vernieuwend.

Een uitkomst voor mensen die suikervrij moeten en/of willen eten maar toch willen genieten van een heerlijk gebakje. De hoofdstukken zijn allemaal duidelijk ingedeeld en zeer afwisselend dus er is voor ieder wat wils. De recepten zijn duidelijk beschreven en zelfs voor mensen die niet zo vaak bakken goed te begrijpen en uit te voeren. De ingrediënten kon ik, met uitzondering van de vanillepoeder, allemaal in de supermarkt vinden. Vanillepoeder is bij de natuurwinkel te verkrijgen. Wel vond ik de ingrediënten behoorlijk prijzig. Toen ik het boek doorbladerde wilde ik eigenlijk alle recepten proberen maar uiteindelijk heb ik er vier uitgekozen om in deze recensie te beschrijven.

Appelmuffins met kaneel

Portogese roomtaartjes e1493310936655

Dit recept was wat ingewikkelder. Je maakt namelijk bakjes en vervolgens vul je ze met de room. Erg goed hierbij vond ik dat er de tip stond dat de overgebleven eiwitten te gebruiken waren om de kokosmakronen te maken, wat ik dan ook gedaan heb. Volgens het recept zouden er 12 roomtaartjes uit het deeg moeten kunnen, dit kreeg ik niet voor mekaar. Ik heb er 10 kunnen maken. Ze zagen er echt heerlijk uit en lijken ook precies op de foto. Deze vielen hier in huis ook veel beter in de smaak. Deze zal ik zeker nog vaker maken. Om er toch een zoete toon aan te geven hebben wij er bij een aantal jam opgesmeerd wat de roomtaartjes naar ons idee nog specialer maakte.

Kokosmakronen

Kokos makromen e1493311017115

Van de eiwitten van de Portugese roomtaartjes heb ik kokosmakronen gebakken. Erg makkelijk om te maken. Echter had ik geen ijsschep in huis daarom heb ik het met een lepel gedaan waardoor ze er natuurlijk wat minder mooi uitzagen. Helaas vielen deze niet in de smaak. De kokos proefde je bijna niet en het waren behoorlijke droge, smakeloze koekjes. Deze zal ik dan ook niet nog een keer maken.

Tomatentaart

Tomaten taart e1493311255465

Dit is eigenlijk een tomatenquiche. Echter had ik geen vorm hiervoor en daarom heb ik een taartvorm gebruikt. Het recept was wederom erg toegankelijk en goed uit te voeren. Met dit recept kan ook volop gevarieerd worden door ingrediënten toe te voegen maar ik heb het oorspronkelijke recept aangehouden. Deze taart was een groot succes. Hij was heerlijk, goed van smaak en deze ga ik dan ook zeker vaker maken. Ook heb ik al allemaal ideeën om te variëren, zoals een uitje toevoegen of prei.

Conclusie

Ik vind boek prachtig vormgegeven en het nodigt mij uit tot bakken! Er wordt een goede introductie gegeven, de recepten zijn makkelijk uit te voeren en de ingrediënten goed te verkrijgen. Wel denk ik dat dit bakboek vooral geschikt is voor een specifieke doelgroep, namelijk degene die geen suiker mogen en/of willen gebruiken. Voor mensen die wel suiker gewend zijn zullen de recepten toch snel weinig smaak bevatten. Wel kan je ze natuurlijk zelf aanpassen door suiker toe te voegen. Zelf ga ik zeker nog meer recepten uitproberen maar wel met een eigen twist. Al met al is dit een super mooi bakboek voor mensen die suikervrij willen bakken en daardoor een toevoeging tussen alle bakboeken maar voor ‘suikereters’ niet direct een aanrader.

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten