Ansichtkaarten uit Griekenland

Recensie Ansichtkaarten uit Griekenland, Victoria Hislop

Wat zou jij doen met Ansichtkaarten uit Griekenland van een onbekend iemand, die niet voor jou bestemd zijn?

Ansichtkaarten uit Griekenland

| auteur: Victoria Hislop | uitgeverij: Boekerij | paperback en E-book | recensent: Inge van de Vegte |

Recensie Ansichtkaarten uit Griekenland

Inhoud

Ellie uit Londen ontvangt opeens allemaal ansichtkaarten van ene A. bestemd voor S. Ibbotson. Ze woont inmiddels al drie jaar in de flat en heeft in al die tijd nog nooit post voor de geheimzinnige S. ontvangen. Zou A. een fout hebben gemaakt in het adres? Bestaat S. wel?

Omdat de gekleurde kaarten uit verschillende plaatsen in Griekenland haar wel aanspreken en omdat ze het zonde vindt om ze weg te gooien, bewaart Ellie alle kaarten. Op een dag wordt haar blik getrokken naar het prikbord waar de kaarten hangen en besluit ze A. achterna te reizen. Ze boekt een vlucht en een hotel, vraagt vrij op haar werk (waar ze het toch al niet naar haar zin had) en het aftellen kan beginnen!

Ze logeert in één van de plaatsen vanuit waar ze een ansichtkaart heeft ontvangen en wil meer van die plaatsen gaan bezoeken. Terwijl ze zich heeft verslapen op de dag van haar vertrek, kan Ellie toch de drang niet weerstaan om het pakje dat uit haar postvak steekt in haar bagage te stoppen. Dat lijkt hetzelfde handschrift als dat van de schrijver van de kaarten. Als ze na een lange reis eindelijk in haar hotelkamer is aangekomen, maakt ze het pakje open. Het blijkt een soort dagboek van A. te zijn!

Persoonlijke Leeservaring

Inge: Uit de hierboven beschreven inhoud heb je waarschijnlijk opgemaakt dat Ellie de hoofdpersoon in Ansichtkaarten uit Griekenland is. Echter buiten de eerste 10 en de laatste 16 bladzijden komt ze niet in het verhaal voor. De rest van het boek wordt verteld vanuit A. Hij beschrijft zijn reis en de verhalen die hij onderweg van verschillende Grieken te horen krijgt. Elk verhaal wordt vooraf gegaan door de voor- en achterkant van een ansichtkaart.

Het is natuurlijk wel heel toevallig dat Ellie net op de valreep nog het dagboek van A. meeneemt op haar reis naar Griekenland (als je de hele reis al niet toevallig noemt, want ken jij iemand die opeens besluit de onbekende schrijver van kaarten achterna te reizen?) Wat mij betreft jammer,  zelf had ik graag meer gelezen over Ellie, ‘haar’ stukken vond ik leuker dan die van A. Misschien komt dat omdat in de beschrijvingen van A. wel heel veel Griekse namen, plaatsnamen en woorden gebruikt worden. Wat naar mijn mening, de leesbaarheid niet ten goede kwam.

Hislop heeft me niet kunnen betoveren of aansteken met de liefde die zij ongetwijfeld voor Griekenland voelt. Ik heb geprobeerd er achter te komen wat haar relatie met Griekenland is, maar dat is niet gelukt. In andere recensies lees ik dat men zich wel weer in Griekenland waande. Misschien zorgt het bij regelmatige Griekenland-bezoekers inderdaad wel voor herkenning. De suggestie van een andere lezer om een kaart met de route in het boek op te nemen vind ik een hele goede. Dat had de reis wellicht meer tastbaar gemaakt. Ook lees ik dat sommigen Ansichtkaarten uit Griekenland niet het beste boek van de schrijfster vinden of dat ze het zelfs tegen vinden vallen. Misschien geef ik een ander boek van haar nog wel een kans.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten