Alya

Recensie Alya, Hay van den Munckhof

Alya is een prachtig eerste deel van een tweeluik over een jong meisje in het jaar 842.

Alya

| auteur: Hay van den Munckhof | uitgeverij: Mozaïek | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Alya

Inhoud

Alya, 14 jaar, is een intelligente jonge meid die ook nog eens beschikt over een echte talenknobbel. Ze kent 7 talen die ze van haar vader heeft geleerd. Haar persoonlijke slaaf, Oncha heeft haar haar eigen taal ook geleerd. Ondanks dat Oncha haar slaaf is, hebben ze een goede band. Als ze samen zijn, gaan ze vriendschappelijk met elkaar om maar daarbuiten dient Oncha zich aan de geldende regels te houden.

Op een dag vertelt haar vader dat ze binnenkort op reis gaat. De emir, waar vader werkt als hofmeester, wil de talenkennis van Alya inzetten bij zijn onderhandelingen over een mogelijk bondgenootschap. Alya staat erop dat Oncha meegaat. Een paar dagen later is het zover en gaat de groep op reis. Murad, de broer van haar vader, leent ze twee paarden. Als blijkt dat Oncha niet de gehele reis mee kan omdat ze haar aan een slavenhandelaar willen verkopen moet Alya haar wel helpen. Ze bedenkt een plan om Oncha te helpen. Hoe kan ze deze uitvoeren als de groep steeds samen is? Kan Oncha wel vluchten om uit handen te blijven van de slavenhandelaar?

Onderweg krijgen ze te maken met veel tegenslagen en gebeurtenissen waarbij Alya voor een hoop keuzes wordt gezet. Haar overleden moeder is haar mentale steun net als haar vader. Wanneer Alya er alleen voor komt te staan na een verschrikkelijke gebeurtenis moet ze keuzes maken.

Zal het haar lukken om weer terug naar huis te keren? Wie kan ze vertrouwen in alle hectiek? Wanneer ze via veel omwegen terecht komt aan de Friese kust lijkt het leven in een redelijk rustig vaarwater terecht te komen. Helaas schijn bedriegt en Alya komt weer voor hete vuren te staan. In deel 2, die in het najaar 2018 verschijnt, zullen we er achter komen hoe het Alya verder vergaat.

 

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette (41): Alya is geschreven in eerste instantie voor de jeugddoelgroep. Dit is goed te merken aan de schrijfstijl die Hay van den Munckhof gebruikt. Het verhaal is goed te begrijpen en is ook voor de niet doorgewinterde lezer goed te volgen. Het boek kent veel gebeurtenissen en deze volgen elkaar razendsnel op. Dit houdt de vaart er goed in.

Het einde van dit eerste deel eindigt met een cliffhanger die de lezer uitnodigt om deel 2 in het najaar 2018 te gaan lezen.

Ik ben echt verrast met Alya. Het is een verhaal dat geloofwaardig geschreven is en de geschiedenis weer laat leven. Of het daadwerkelijk zo kan zijn gebeurd in die periode is de vraag, toch voelt het verhaal echt en goed aan. Ik kijk uit naar het volgende deel. Ik ben echt nieuwsgierig hoe het leven van Alya straks verder zal verlopen.

Als deel 2 net zo lekker leest als dit deel, dan mag ik uitkijken naar een paar heerlijke leesuurtjes.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten