Als ik mijn ogen sluit

Recensie Als ik mijn ogen sluit, Elizabeth Musser

Als ik mijn ogen sluit is een prachtige christelijke roman over liefde, depressie en vergeving.

Als ik mijn ogen sluit

| auteur: Elizabeth Musser | uitgeverij: Kok | Hardcover en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Als ik mijn ogen sluit

Inhoud

Henry en Libby Blough hebben samen een zoontje. De 6-jarige Jason heeft een ernstige hartafwijking en moet op zeer korte termijn voor de vierde keer onder het mes. Hoe moet dit arme gezin dit betalen? Libby en Henry werken beiden maar dit is lang niet voldoende om de operatie te bekostigen. Henry stelt zich net als bij de vorige 3 operaties, beschikbaar als huurmoordenaar. Hij heeft dit niet van een vreemde. Zijn vader was vroeger ook huurmoordenaar en leerde Henry schieten. Libby weet niet hoe hij elke keer aan het geld komt maar ze bidt dat het om niks ernstigs gaat.

Henry ontvangt via zijn tussenpersoon op papier dit keer een gedetailleerde uitleg en het eerste bedrag. De opdrachtgever heeft aangegeven wie en waar Henry dit keer de huurmoord moet plegen. Henry staat er niet bij stil dat de opdracht dit keer op een andere wijze aan hem doorgegeven wordt. Is de klus gelukt dan krijgt hij het resterende geld.

Dit keer moet Henry, Josephine Bourdillon, een bekende auteur vermoorden. Wanneer hij op de plek van de aanslag is schiet hij haar neer maar het gaat gruwelijk mis. Josephine overleeft de huurmoord. Ze is geraakt in haar hoofd en zwaargewond. Hoe moet Henry nu verder? Geen moord geen geld.

Ondertussen gaat het met Jason steeds slechter en wordt hij, voor het geld binnen is, met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Hij moet geopereerd worden om te overleven. Bij toeval blijkt Jason opgenomen te zijn in hetzelfde ziekenhuis waar Josephine ook verblijft. Een makkelijke manier voor Henry om de Josephine alsnog te vermoorden, denkt hij. Helaas wordt de kamer van Josephine streng bewaakt

Josephine ligt ondertussen in coma en haar gezin wijkt geen moment van haar zijde.

Paige, haar dochter en haar man Patrick zijn elke dag bij haar. Wanneer hun dochter Hannah overkomt vanuit Parijs is het gezin compleet. Ook de zus van Josephine, Kit, komt over, wat de familie niet altijd kan waarderen. Ze is prominent aanwezig en haar relatie met haar zus is niet altijd goed geweest door het drankgebruik van Kit. Wanneer Drake zich aansluit bij de familie voelt Paige zich meer op haar gemak. Drake kwam veel bij hun over de vloer voor hij ging studeren. Hij woonde naast de familie Bourdillon en had het thuis zwaar. Gelukkig kon hij bij Josephine liefde en vertrouwen ontvangen.

Paige houdt de fans van Josephine op de hoogte via haar social media. De familie en familie begrijpen niet waarom Josephine omgebracht moest worden. Ze kreeg af en toe post van zogenaamde fans waaronder af en toe dreigbrieven zaten. Zou hier de dader tussen zitten? Samen met de politie. rechercheur Blaylock,onderzoeken ze allerlei sporen maar de dader blijft onbekend. De familie bidt vaak net als Libby. Ze staan het geloof zeer na.

In het ziekenhuis spreekt Paige Henry en wanneer hij weer aan het werk moet ook Libby.

Er ontstaat een band tussen hun en Paige zet zelf een crowd-funding op voor het arme gezin. Henry besluit dat hij graag werken van Josephine wil lezen en komt tot inkeer. Wat een prachtige boodschappen geeft zij de lezers in haar boeken. Zal God hem ook kunnen vergeven? Waar Josephine bijkomt en langzaam leert te communiceren met haar familie, gaat het met Jason alleen maar slechter. Zal hij het overleven?

Dan legt Josephine aan Paige duidelijk uit dat ze op zoek moet gaan naar een kistje in haar schrijfkamer. Wanneer Paige deze heeft gevonden, vallen er veel puzzelstukjes op hun plaats. Waarom heeft haar moeder dit geschreven en bewaard?

Gedurende het verhaal leren we Josephine kennen door middel van terugblikken vanaf haar jonge leven tot nu.

Ze heeft het niet makkelijk gehad. Josephine heeft zich vaak ondergewaardeerd gevoeld toen ze jong was. Kit kreeg alle aandacht. Daarnaast was ze vaak depressief en vond de negatieve recensies van haar lezers verschrikkelijk. Vaak stuurde Patrick haar naar het familiehuis in Frankrijk waar ze tot rust kon komen. Waarom wilde ze dit keer niet naar Frankrijk? Wat is er toch gebeurd in het gruweljaar waar niemand over praten wil? Wie schrijft de dreigbrieven?

Wanneer duidelijk wordt wie de opdrachtgever is geweest kan zowel de familie Bourdillon als de familie Blough de gebeurtenissen een plek geven. Waarom moest Josephine dood? Waarom gaf juist deze persoon de opdracht tot de moord? Zal de Josephine en haar familie Henry kunnen vergeven?

 

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): Wat een mooi, intens en gevoelig geschreven boek is Als ik mijn ogen sluit. De titel is geweldig gekozen en de cover ziet er prachtig uit.

Als ik mijn ogen sluit is vanuit een christelijk oogpunt geschreven wat het verhaal een prachtige lading geeft. Het boek draait om liefde, vertrouwen en vergeving. De Bijbelse verwijzingen sluiten hier naadloos op aan.

Elizabeth Musser beschrijft het verhaal vanuit drie kijkrichtingen. Henry, Paige en Josephine waarbij Josephine’s verhaal blikt op haar jeugd tot aan nu.

Josephine voelde zich als kind niet gewaardeerd en het ondergeschoven kindje. Nadat ze gelukkig met Patrick trouwde en 2 prachtige dochters kregen, kon ze het gevoel van kritiek niet loslaten. Geregeld valt ze in het zwarte gat, haar depressie. Elisabeth weet de strijd van Josephine gevoelig te beschrijven. Ik begrijp de keuzes die Josephine heeft gemaakt.

Het verhaal van Henry is aangrijpend.

Hij wil niet moorden voor het geld maar hij heeft het gevoel geen keuze te hebben. Hij kan zijn zoon Jason niet laten sterven. De strijd van Henry is voelbaar maar hij maakt uiteindelijk prachtige keuzes waarbij het geloof een belangrijke rol gaat spelen.

Door het verhaal vanuit Paige te beschrijven maakt als ik mijn ogen sluit compleet. Elk denkbaar facet komt aan bod en het verhaal komt tot een prachtig eind.

Ik heb genoten van dit boek. Het is een boek waarbij allerlei emoties de hoofdpersonen in een rollercoaster plaatsen waarbij eerlijkheid en vergiffenis een belangrijke rol spelen. Complimenten aan Elizabeth Musser voor deze prachtig geschreven roman. 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten