Als de liefde voorbij is

Recensie Als de liefde voorbij is, Jan Drost

Als de liefde voorbij is, is een persoonlijk verhaal over een verbroken relatie.

Als de liefde voorbij is

| auteur: Jan Drost | uitgeverij: De Bezige Bij | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg|

Recensie Als de liefde voorbij is

Inhoud

Na een relatie van 10 jaar vertelt de vriendin van Jan dat ze bij hem weggaat. Ze wil in eerste instantie ruimte voor haarzelf om te kijken waarom de koek voor haar op is en of er nog een sprankeltje liefde over is voor hun relatie. Hij begrijpt er helemaal niks van. Waarom heeft hij niks gemerkt? Er is toch niks gebeurd?

Wanneer zijn vriendin weg is, is zijn leven leeg. Veel herinneringen passeren de revue maar ook de vraag hoe nu verder met hun gezamenlijke vrienden? Bij wie kan hij terecht? Hoe doe je dat met verjaardagen of andere gelegenheden. Zal zij alleen uitgenodigd worden of juist alleen hij.

Het verhaal kent alle stadiums van liefdesverdriet. Zo is er de ontkenning, boosheid, verdriet maar ook de vraag hoe nu verder? Hoe kan hij omgaan met een nieuwe liefde in haar leven. Hoe zal hij zelf ooit weer een relatie kunnen beginnen.

In het dagelijks leven is Jan filosoof. Dit gebruikt hij is zijn verwerking. Hij filosofeert over hun breuk en vind steun in muziek, literatuur en films.

Daarnaast schroomt Jan niet ook de reacties van zijn familie te benoemen in zijn strijd. Ondanks dat de familie haar al jaren kende, is niet alles leuk aan iemand.

 

 

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41): Enige tijd geleden mocht ik het boek ontvangen voor een recensie. In de meivakantie heb ik deze meegenomen om te lezen. Ik was nieuwsgierig naar hoe Jan ons mee zou nemen in zijn verdriet nadat zijn relatie na 10 jaar eindigt. Ik moet zeggen dat ik het boek met plezier heb gelezen.

Jan Drost weet op een rauwe, persoonlijke wijze zijn verdriet met de lezers te delen. Zijn achtergrond als filosoof vond ik zelf een pluspunt. Enerzijds is het een persoonlijk verhaal, anderzijds weet hij vanuit zijn filosofische achtergrond de lezer mee te nemen in de processen die verdriet kent. De breuk kwam voor hem als donderslag bij heldere hemel wat zijn verdriet misschien groter maakt.

Het boek zal voor mensen die een recente relatiebreuk hebben meegemaakt of nog in het proces hiervan zitten een fijn herkenningsverhaal zijn. De auteur laat voor mij gevoel niks achterwege waardoor Als de liefde voorbij is een herkenning is voor velen, ondanks dat het voor hem realiteit is geweest. Dit maakt het boek voor mijn gevoel extra krachtig.

Jan Drost weet waar hij het over heeft en deelt dit met zijn lezers. Het is niet echt een boek dat ik zou aanraden om tussendoor te lezen maar zeker een aanrader voor mensen die in een relatiebreuk zitten of hebben meegemaakt.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten