Alles verloren

Recensie Alles verloren

Carina: ‘Ik vind dat Roel Janssen er in geslaagd is om met ‘Alles verloren’ een bijzonder interessant en gewaagd boek te schrijven over een uiterst actueel thema.’

Alles verloren

| auteur: Roel Janssen | uitgeverij: De Bezige Bij | paperback en e-book | recensent: Carina Bouwers |

Recensie Alles verloren

Inhoud

Tessa is zeilster, Mortimer is een fotograaf. Mortimer wil graag een foto-reportage maken van de vluchtelingen die vanuit Turkije de overtocht naar Griekenland maken en heeft Tessa bereid gevonden om hem mee te nemen op haar schip. Ze zeilen tussen de Griekse eilanden en de Turkse kust en tijdens één van hun tochten vinden ze een Syrische drenkelinge, Soumaya, die als enige een ramp heeft overleefd.

Tessa en Mortimer raken geïnteresseerd in het lot van Soumaya en komen zo op het spoor van Turkse mensensmokkelaars, EU-politici en projectontwikkelaars, die kennelijk iets met elkaar te maken hebben en allemaal verwikkeld zijn geraakt in de vluchtelingenproblematiek.

Maar hoe gaat het verder met Soumaya? Vindt ze haar ouders weer terug, die achtergebleven waren in Turkije? Wat heeft de Turkse advocaat Küçük allemaal op zijn geweten? Met wat voor een project is een geheime club van de Europese Commissie bezig?

Persoonlijke Leeservaring

Carina: Het is erg bijzonder op welke manier Roel Janssen van de vluchtelingenproblematiek een verhaal gemaakt heeft, dat me vanaf het begin al erg boeide. Ik houd ervan als ik een boek lees, en door de schrijfstijl de zee kan ruiken, de storm ook mede doorsta en vanaf het schip ook zie dat de kust dichterbij komt. Maar ‘Alles Verloren’ is veel meer dan dat. 

Het is een verhaal over de vluchtelinge Soumaya, een verhaal dat symbool staat voor het lot van veel vluchtelingen, die soms de overtocht niet overleven. Het is het spannende verhaal over Tessa en Mortimer, die een bijzondere band met elkaar krijgen. Als twee detectives volgen ze samen het spoor van Soumaya waarbij ze in een ingewikkeld web van mensensmokkelaars verzeild raken.

Het is ook een boek dat het politieke beleid van Europa aan de kaak stelt, met betrekking tot de vluchtelingenproblematiek. De radicale oplossing van een geheim project van de Europese Commissie, zette me aan het denken over de manier waarop er op landelijk en Europees gebied met deze problematiek wordt omgegaan.

Hoewel me het boek in het begin erg boeide en ik erg verrast was door de manier waarop het verhaal me meenam, raakte ik in de loop van het boek de interesse een beetje kwijt. De nadruk verplaatste zich voor mij iets teveel op de politieke verhaallijn en ik zou het fijn gevonden hebben, als het verhaal van Soumaya en wat er verder nog met haar gebeurd was, verder uitgediept was.

Toch maakte de combinatie van alle verschillende verhaallijnen, waarin het verhaal gelukkig nooit sentimenteel werd, het boek voor mij wel de moeite waard . Ik vind dat Roel Janssen er in geslaagd is om een bijzonder interessant en gewaagd boek te schrijven over een uiterst actueel thema.

Winactie Alles verloren gesloten

LET OP!

Deze winactie is onderdeel van het tweejarig bestaan van Onlybyme en heeft daardoor afwijkende voorwaarden!

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Enkel volgers van Onlybyme op de Facebookpagina en/of de rechtstreekse mail ( je kan je in de zij kolom daarop abonneren ) komen in aanmerking voor het winnen van de 12 winacties die vandaag online komen.
  • Ben je nog geen volger, wordt dat dan meteen. De winnaars worden geloot en gecheckt op deze voorwaarden.
  • Deze 12 winacties zullen slechts zeer kort lopen. Later vandaag (zondag 9 april) wordt op Facebook bekend gemaakt wanneer de acties zullen sluiten.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten