Alleen hij

Recensie Alleen hij, Andrew Gross

Alleen hij kent de formule, maar hij zit in Auschwitz. Een boek gebaseerd op waargebeurde feiten.

Alleen hij

| auteur: Andrew Gross | uitgeverij: Fontein | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Alleen hij

Inhoud

Nathan, een jonge inlichtingenmedewerker met kennis van verschillende talen, wordt gevraagd om vrijwillig Auschwitz in te gaan voor 72 uur. De reden is om Alfred Mendl te vinden en mee te nemen uit het kamp. Een onmogelijk plan dat Nathan werkelijk wil uitvoeren.

Dan is het zover. Nathan komt met hulp het kamp binnen. Hij heeft niks te verliezen nu zijn familie allemaal is weggevoerd bij een razzia. Binnen het kamp lukt het Nathan redelijk snel zijn weg te vinden maar vind hij Alfred ook?

Alfred wil graag zijn kennis overbrengen voordat hij overlijdt. Er zijn maar 2 mensen die deze formules kennen en Alfred is er 1 van. Hij merkt dat hij achteruit gaat en gelooft niet dat hij nog een lang leven in het verschiet heeft. Elk moment dat ze hebben, vertelt de professor de formules aan de 16-jarige Leo die een fotografische geheugen heeft.

Daarnaast is Leo een schaakfanaat. Wanneer de vrouw van één van de officieren hem uitnodigt om wekelijks bij haar thuis te komen schaken, hoort en ziet Leo hier verhalen die hem tot nadenken zetten.

Dan ontdekt Nathan een bekende in het kamp. Kostte wat het kost wil hij deze persoon meenemen na de deadline van 72 uur. Na een kat-en muisspel binnen het kamp, komt het moment van vluchten. Dit gaat niet zonder slag of stoot waarbij Nathan keuzes moet maken tijdens de zenuwslopende vlucht.

 

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): Wat is Alleen hij een prachtig verhaal waarin fictie en non-fictie prachtig in elkaar verweven wordt. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Vanaf de eerste letter werd ik getriggerd door de schrijfwijze van Andrew Gross. Het verhaal pakt je om je daarna niet meer los te laten. De gruwelijkheden, doorzettingsvermogen, strijdlust en kracht die de hoofdpersonages en verhaallijn laten zien is van een hoog niveau.

Het idee dat Alleen hij op waargebeurde feiten gebaseerd is, bleef constant in mijn hoofd spoken. Wat een onmogelijke actie lijkt te zijn, wordt werkelijkheid.

Ik heb uiteraard vaker oorlogsboeken gelezen, toch heeft Alleen hij mij echt weten te pakken en verkeerd zeker hoog in mijn rankingslijst van oorlogsboeken die ik zou aanbevelen aan leesgenoten. Andrew Gross schroomt geen één onderwerp en weet de personages in hun kracht te zetten.

De prettige, overtuigende schrijfwijze maken het tot een indrukwekkend en geloofwaardig verhaal. Een boek dat liefhebbers van oorlogsverhalen of waargebeurde verhalen zeker op hun leeslijstje kunnen toevoegen.

 

 

 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten