Enteren

Recensie 1, 2, 3…Enteren, Reggie Naus

1, 2, 3…Enteren is onderdeel van de serie De piraten van hiernaast. Een leuke humoristische serie voor kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar. Stoer en spannend passend bij de leeftijd.

Enteren

| auteur: Reggie Naus | illustrator: Mark Janssen | uitgeverij: Ploegsma | hardcover en E-book | recensent: Wendy en Duncan van den Berg |

Recensie 1, 2, 3…enteren

Inhoud

1, 2, 3..Enteren is onderdeel van de serie De piraten van hiernaast. De delen zijn heel goed los van elkaar te lezen, maar wel te beginnen met deel 1. Hierin wordt namelijk een hoop duidelijk over de start van de serie.

Billy is een piraat en Michiel een landrot, zoals piraten de mensen die aan land wonen noemen. Ze zijn buurjongens en goede vrienden. Op een dag komt de familie van Billy tot de ontdekking dat hun schatkist is verdwenen. Op de plek waar de kist begraven lag, zit nu alleen een diepe kuil. Dit brengt natuurlijk de nodige problemen met zich mee, want hoe komt de familie Donderbus nu aan muntstukken om eten en rum te kopen?

De ouders van Michiel helpen waar ze kunnen, het zijn tenslotte hun buren. De familie Donderbus zal werk moeten vinden echter valt dat niet mee zonder diploma’s. Ze zijn zelfs nooit naar school geweest, want piraten gaan niet naar school. Die leren alleen hoe ze piraat moeten zijn van hun eigen ouders. Kapitein Donderbus vind uiteindelijk werk als kapitein op een vuilnisboot. Hij moet de grachten schoonmaken. De eerste werkdag vaart hij, door omstandigheden, meteen met de boot tegen de kade en werd ontslagen. Mevrouw Donderbus had ook werk gevonden, maar dat bleek vrijwilligerswerk te zijn, dus nog geen muntstukken. Kapitein Donderbus gaat zelf een boot bouwen, van de planken van de slaapkamer van opa. Hij wil voor zichzelf beginnen als rondvaart piraat.

Ondertussen zijn Billy en Michiel druk bezig met het zoeken naar de schatkist. Zonder enig aanknopingspunt…behalve dan die ene buurman die ze niet vertrouwen. Die het liefst wil dat de familie Donderbus vertrekt uit de straat. Zou hij er iets mee te maken hebben?

 

Persoonlijke Beleving

Wendy (41): Het verhaal is op een humoristische manier geschreven. Reggie Naus houdt het tempo goed in het verhaal door niet te veel te beschrijven. Wijkt hij wel even af van het hoofdverhaal dan is het voor een grap of een klein stukje geschiedenis zodat je het verhaal nog beter snapt. Hierdoor is het ook goed te lezen door kinderen vanaf een jaar of 8.

Natuurlijk schelden piraten en de vader en opa van Billy dus ook. Geen enkele piraat kan zonder vloeken door het leven. Reggie past dit ook goed aan, aan de doelgroep. Er wordt gescholden met verschillende vissoorten bijvoorbeeld: Gerookte forel!

Eén zwart/wit tekening per hoofdstuk is zeker genoeg. Het leidt niet af en vult net het verhaal ver genoeg aan. Het verhaal is levendig genoeg geschreven dus in principe zijn de illustraties overbodig. Maar omdat het toch een kinderboek is, hoort het erbij. De kaft is wel in kleur en geeft op zich genoeg weer.

Het fijne is, dat er nu ook boeken zijn over piraten voor deze leeftijd. Meestal is het te kinderachtig of nog te spannend. De piraten van hiernaast zit hier mooi tussenin.

Duncan (13): Ik had al 3 boeken gelezen van De piraten van hiernaast. Het zijn hele leuke boeken waar je ook echt om kan lachen. Toen ik hoorde dat ik 1, 2, 3…Enteren mocht gaan lezen, was ik helemaal blij en verheugde me op een aantal dagen leesplezier.

Een aantal dagen werden een aantal uren. Ik kon het boek gewoon niet wegleggen. Dit zijn echt hele leuke boeken over piraten met leuke en spannende avonturen. En natuurlijk de humor.

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten