In gesprek met auteur M.J. Arlidge

Vrijdagmiddag 4 november ging er een kleine persoonlijke droom van mij in vervulling. Als fan van zijn boeken, mocht ik de M.J. Arlidge zelf telefonisch interviewen. Helaas was het agendatechnisch niet mogelijk naar Amsterdam toe te gaan om hem persoonlijk te ontmoeten, maar mijn dochter verdient nu eenmaal een mama thuis. 😉 Niettemin heb ik een half uur lang een zeer interessant telefoongesprek mogen voeren met een van mijn persoonlijke ‘helden’ op boeken gebied. 

arlidge

Uiteraard had ik mij goed voorbereid op het gesprek. Zijn vierde boek, Klikspaan, heb ik bewust vlak voor het gesprek gelezen. (Is 4 november uitgebracht.) Daarbij heb ik wat speurwerk laten verricht naar zijn werk en persoon (met dank aan onze recensente Inge H.) en uiteraard de vragen voor tijdens het gesprek voorbereidt.

Het telefoongesprek verliep vanaf de eerste minuut als vanzelf, hij is een makkelijke prater en komt zeer amicaal over. Er was hooguit een kleine hapering in het gesprek als mij een Engels woord niet te binnenschoot. Tja, een ‘English native speaker’ zal ik nooit worden, als Oer-Hollandse dame. Al kon hij het merkbaar waarderen dat ik mijn best deed en het was eerder komisch dan storend als hij me verkeerd begreep.

Daarbij hoefde ik niet veel te zeggen, want Matthew Arlidge kan zeer geanimeerd en vol passie over zijn boeken vertellen. Ik stelde een vraag en ‘hing’ daarna weer minuten lang aan zijn ‘spreekwoordelijke lippen’. Zeer gedetailleerd beschreef hij stukken uit zijn boeken, de karakters en de verbanden tussen de boeken. Daarbij gaf hij zelfs een tweetal ‘nieuwtjes’ weg, waarvan ik er eentje al deels mag delen nu. 😉

Graag neem ik jullie mee in ons gesprek.

In gesprek met auteur M.J. Arlidge

Uiteraard kan ik niet het gesprek letterlijk verwoorden hier. Aangezien bij Onlybyme.nl het teveel vertellen over de inhoud van boeken ‘not done’ is. We willen graag prikkelen en nieuwsgierig maken, maar niet het leesplezier al vergallen door teveel details weg te geven. Zelf heb ik wel veel meer inzicht verkregen in zijn manier van schrijven, de verhaallijnen en wat er nog aan zit te komen.

Is de Nederlandse versie van het vijfde boek al onderweg?

Uiteraard wilde ik weten of er na Klikspaan (het vierde boek) al snel zicht is op het uitkomen van deel 5 in het Nederlands (Deel 5 Little boy blue, Deel 6 No way back en Deel 7 Hide and Seek zijn alle drie in 2016 al in het Engels uitgebracht). In 2017 wordt deel 5 verwacht. Buiten antwoord op de vraag, kreeg ik gelijk ook mee dat ik zou worden ‘beloond’ voor mijn geduld. Gezien mijn grote fascinatie voor de karakter Helen Grace en met name haar donkere kant. De wending die op het eind van het boek Klikspaan nog ‘even snel’ met de lezers wordt gedeeld, doet je gelijk verlangen naar het volgende deel.

Nieuwtje: Matthew Arlidge wilde me zonder verdere details verklappen dat deel 5 ‘heel veel’ zou gaan prijsgeven over Helens persoonlijke leven en haar ‘donkere kant’ en dat er in dat boek echt ‘iets’ staat te gebeuren op dat vlak! Tja, daarmee weten we nu niet echt veel meer! Al heb ik de aanvraag voor de recensie van deel 5 al in de planning staan. Daarbij, nu ik de heer Arlidge zelf sprak, gelijk een nieuw interview ‘geregeld’ voor na de boeklancering van boek 5, waar hij lachend op inging met enthousiasme. Nu heb ik nog niet heel veel auteurs gesproken, maar als ze allemaal zo innemend aan de telefoon zijn, overweeg ik er een maandelijkse gewoonte van te maken. 😉

Over Klikspaan hebben we uiteraard lang gesproken, maar hoe dat nu te verwoorden zonder teveel weg te geven. Dat is best nog een uitdaging. Klikspaan is weer heel anders dan zijn voorgangers en de vraag die me heel erg boeide:

Zijn de verhaallijnen die je kiest bewust zo totaal verschillend en waar haal je je inspiratie vandaan?

Matthew antwoordde dat hij zijn inspiratie overal vandaan haalde. Wel zoekt hij bewust verhaal plots uit met seriemoordenaars, omdat die hem zo intens boeien. Hoe kan iemand de behoefte hebben om meerdere mensen te vermoorden. Waar komt die behoefte vandaan? Voor zijn vierde boek stond dan ook een seriemoordenaar model als inspiratie. Voor het derde boek was een voorval in zijn eigen gezin het begin van een nieuwe verhaallijn. Zijn kinderen verhuizen ‘s nachts slapend nog wel eens van bed en worden dan ‘s morgens wakker in een voor hen op dat moment ‘vreemde’ kamer. Ze verwachten immers wakker te worden op de plek waar ze in slaap vielen. Dit gegeven heeft hij uitgewerkt en bewust karakters laten ‘ontwaken’ in voor hen totaal onbekende omgevingen.

Is het vanwege je fascinatie voor seriemoordenaars een bewuste keuze ook een gedeelte van hun drijfveer tot het moorden toe te voegen in de boeken? En ze daarmee iets menselijks te geven?

Hierop een grote bevestiging. Matthew probeert in zijn geest te achterhalen waarom zijn daders tot deze gruwelijkheden in staat zijn en concludeert dat de reden daarvoor vaak in traumatische ervaringen ligt. Je krijgt als lezers soms ‘haast’ begrip voor de daders en hun gruwelijkheden. Ook in het vierde deel kreeg ik een dubbel gevoel toen ik wist waarom de gruwelheden gepleegd zijn. Niet dat ik daarmee de daden gerechtvaardigd vind, maar je begrijpt wel meer waarom mensen tot moorden in staat zijn. De achterliggende emoties worden blootgelegd en dit is dus echt een bewuste toevoeging in de boeken. In mijn ogen een pluspunt.

Uiteraard wilde ik weten waarom hij Helen Grace een donkere kant heeft meegegeven?

Hij wilde hoe dan ook een vrouwelijke hoofdpersoon omdat er veel te veel mannen die rol krijgen toebedeeld. Daarbij wilde hij geen standaard karakter neerzetten maar eentje die zich duidelijk onderscheidt van de massa. Wel dat is gelukt, met een Helen die door eigen trauma’s kiest voor een hele andere manier van omgaan met haar emoties en deze onder controle houden, dan ik tot nu toe in andere thrillers heb gelezen.

Ook voegde Matthew Arlidge toe dat hij bewust bepaalde karakters steeds laat terugkeren. Zo is de lieflijke rechterhand van Helen weer juist heel ‘normaal’ met een echt gezinsleven. De journalist heeft haar eigen geschiedenis, die steeds deels terugkomt in alle boeken. Daarbij zijn de aanvaringen tussen haar en Helen een vermakelijke toevoeging. Zelfs de leidinggevenden van Helen voegen iets toe in de boeken, door daar elk een eigen draai aan te geven.

Op mijn vraag of hij ooit overweegt om Helen te laten overlijden of juist zeer gelukkig te laten worden in zijn boeken?

Overlijden, een luidkeels nee! Helen blijft in deze boeken, want ze is een zeer interessant karakter. En op de vraag of hij haar geluk gaat gunnen kreeg ik in feite geen antwoord, nu ik er over nadenk… En of hij het eerste echt meent? Misschien in het allerlaatste deel van de serie met Helen Grace? Je weet het met de creatieve geest van een schrijver maar nooit!! Nu een nee, kan altijd een ja worden! 😉

Helaas kan ik verder niet veel meer verwoorden zonder te veel te verklappen, maar ik weet wel dat de fans van zijn boeken ook het komende jaar niet teleurgesteld zullen worden, met de delen 5, 6 en 7 die er zeker aan gaan komen, misschien wel alle 3 in 2017?

Indien je de boeken nog niet hebt gelezen en nu nieuwsgierig bent geworden? Er loopt een winactie bij de recensie van zijn laatste boek die bij publicatie van dit interview nog niet is afgelopen. Onlybyme mag eenmalig alle 4 de delen weggeven namens de uitgeverij. Doe gerust mee!

Gerelateerd:

 

 

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten