Knipselcharlie

Groot nieuws: Maak kennis met onze Havanezer pup Lady!

Gister kwam het al even ter sprake in de blog over hoogte en dieptepunten deze zomer. Vandaag zou er ‘groot nieuws’ te vinden zijn op Onlybyme. Leuk nieuws wat ik al veel eerder had willen vertellen, maar niet kon. Waarom niet? Ik leg het allemaal uit in deze persoonlijke positieve blog vanuit Huize Onlybyme.

Groot nieuws moet soms even wachten tot het juiste moment!

Riana is gistermiddag weer teruggekomen van haar zomervakantie bij haar papa en had dus zelf nog niet eerder kennis kunnen maken met Lady.

Onze Havanezer pup Lady

Hoewel ik liefst al bijna 2 weken geleden vol trots had geschreven over onze nieuwe kleine Havanezer pup Lady, vond ik dat Riana eerst aan de beurt was en daarna pas de rest van de wereld. 😉 Uiteraard heb ik het haar wel telefonisch verteld, dat we een pup in huis hebben nu en foto’s gestuurd, zodat ze aan het idee kon wennen (en uiteraard meteen heel enthousiast was).

De kennismaking tussen Riana & Lady

Gister heeft ze dan eindelijk Lady ontmoet en ik geloof dat die twee dikke maatjes gaan worden. Wetend hoe erg Riana het overlijden van Mickey vond en nog steeds geregeld aangeeft hem te missen. Als je eenmaal een hondenmens bent dan blijft het kriebelen en gaan je ogen geregeld rond. Tijdens de afgelopen maanden heb ik geregeld overwogen weer een hond in huis te nemen, maar werd ik tegengehouden door mijn relatie (hij was niet echt enthousiast over een hond).

De foto’s spreken voor zich verder. 😉 Liefde op het eerste gezicht!

Hoe het daadwerkelijk zal gaan met Lady in ons gezin de komende tijd zal geregeld in updates worden beschreven.

Lady is een ideale match!

Na het moeilijke besluit de relatie te beëindigen, kwam het verlangen naar een hond in huis extreem terug. Per toeval kwam ik Lady tegen, maakte een afspraak om haar te ontmoeten en was direct verkocht. De keuze haar in huis te nemen was heel snel gemaakt. Ze is werkelijk een ideale match voor ons gezin. Jong, speels (leuk voor Riana), gehoorzaam (voor zover een pup gehoorzaam kan zijn) en al bijna geheel zindelijk. Ze is inmiddels 4 maanden oud en nu dus sinds een kleine twee weken lid van ons gezin.

Mickey

Hoewel Mickey nog steeds gemist wordt door ons beiden, was hij achteraf niet echt een goede keuze voor dochterlief. Zij wil graag spelen en mogen stoeien met een hond. Mickey was oud (kwamen we pas achteraf achter, lees hier het schokkende verhaal over zijn gezondheid) en wilde niet meer wandelen (verder dan een blokje om) en verder liefst hele dagen slapen. De liefde van Riana was groot, maar ze miste het heel erg dat hij niet wilde spelen. We hebben hem een gouden mand mogen geven een 3-tal maanden, waar we vooraf dachten hem jaren bij ons te hebben. Toch ben ik dankbaar dit voor hem te hebben kunnen doen. Zijn korte tijd in ons leven heeft me doen beseffen dat een hond er in dit huishouden echt bij hoort. 

Lady is een iets groter ras (Mickey was een Shih Tzu en erg klein van stuk en kon niet meer van zich afbijten.), een Havanezer teef die op volwassen leeftijd ongeveer 7 kg zal wegen (op basis van gewicht van haar moeder), maar door haar energieke beweeglijkheid en jonge leeftijd nu al zeer goed opgewassen tegen de grote knuffelliefde van Riana. Sterker nog, naast speels en zeer leergierig is ze juist een grote knuffelkont die liefst veel heel dicht bij je in de buurt is.

Wat is een Havanezer voor soort hond?

De Havanezer is buitengewoon intelligent en snel van begrip. Gehoorzaamheid is ze met weinig moeite bij te brengen en leergierig als ze zijn, vormen ze een charmant, hartelijk ras zonder enige sluwheid of valsheid. Havanezers zijn erg op menselijk gezelschap gesteld; ze vinden het heerlijk om als lid van het gezin opgenomen te worden. Het zijn echte kindervrienden en ze zijn speels en waaks.

Havanezers zijn voor mij een bekend ras.

In mijn  (ex)huwelijk hebben we zelf twee Havanezers gehad: Charlie vanaf pup af aan en later Pia een oudere dame die een tweede thuis zocht.

Knipselcharlie

 Onze Charlie op de leeftijd van Lady nu (ongeveer), kijk hier voor wat meer foto’s.

Het ras is me dus heel goed bekend en Lady zou haast de zus van Charlie kunnen zijn, zoveel overeenkomsten. Ook Charlie is overwegend zwartharig. Pia is vlak na de geboorte van Riana gestorven aan de gevolgen van ouderdom in combinatie met suikerziekte en totale ontregeling. Charlie heeft vlak na de scheiding een ander thuis gekregen. Hij kon niet mee met mij en Riana en is in zijn belang geplaatst in een gezin waar veel aandacht voor hem mogelijk was op dat moment. Er is verder geen contact met zijn nieuwe thuis, maar hij houdt een speciaal plekje in mijn hart.

Een eigen plekje in huis voor Lady

Door dat ik het ras goed ken, weet ik wat me aan opvoeding te wachten staat. Met het zeer leergierige speelse karakter van Lady gaat dat geen probleem geven. Wel heb ik bewust voor haar een eigen plek in huis gecreëerd, zodat ze af en toe de rust kan opzoeken.

14182403_1232411546803764_363734373_n

Hier kan ze altijd naar toe als de aandacht (van dochterlief) haar even teveel wordt en ze wil rusten. Ook is het een ruime  plek waar ze veilig kan verblijven als ik even niet op haar kan letten (pups vragen om waakzaamheid immers) en ook de nachten hoeft ze hierdoor niet in een kleine bench door te brengen. Uiteraard is deze wel aanwezig voor logeerpartijtjes en slaapt ze zelf in het onderste gedeelte daarvan (haar mand).

De reistas, een beleving voor zowel Lady als de mensen die haar zo zien genieten!

Omdat Lady nog klein is (4 maanden oud) en klein van stuk zal blijven, heb ik haar gelijk aangeleerd dat ze geregeld meegaat in een reistas. Erg makkelijk voor in de auto, maar ook voor op een terras of een vakantie in binnen of buitenland. Ze ging dan ook gelijk mee met mij op mini break naar Rijnland, Duitsland en vond de tas zalig om in te verblijven. Vele gesprekken ontstonden als gevolg van haar schattige verschijning in de reistas aan tafel in het restaurant of op het terras 😉 .

20160829_161146_HDR

Lady kijkt nieuwsgierig om zich heen op het terras van het hotel. Ze is het onderwerp van gesprek aan iedere tafel waar we naast plaatsnemen.

Doordat ze de reistas gewoon is kan ze daardoor makkelijk naar plaatsen toe waar honden eigenlijk niet gewenst zijn. Denk hierbij aan supermarkten en restaurants. Uiteraard wel in overleg ter plekke. Hoewel ze ook wordt aangeleerd af en toe enkele uren alleen thuis te kunnen zijn, is het in mijn ogen voor zowel haar als mijzelf het leukst als ze zoveel mogelijk kan meegenieten van alles. Doordat de reistas ook een bevestiging heeft om haar aan vast te maken is er veiligheid voor haar en haar omgeving aanwezig.

In de auto kan de tas goed worden vastgezet met een gordel en ligt de dame heerlijk te genieten naast me op de voorstoel tijdens menige autorit. Als ze ouder is zal ze denk ik Riana gezelschap gaan houden op de achterbank met een daarvoor geschikte bevestiging.

Ze luistert erg goed al voor een pup van 4 maanden!

We zijn al samen een paar keer naar het bos geweest en daar kan ze (mits het rustig is) loslopen.

20160824_073557

Ze is erg op mij gericht en volgt zonder problemen. Ook aan de lijn is ze erg volgzaam en leert ze al aan wat links lopen betekent. Het aanleren van nieuwe gewoontes lijkt op dit moment zeer makkelijk te gaan. Een beloning in de vorm van een snoepje is niet eens noodzakelijk, een enthousiaste reactie met mijn stem doet al wonderen. Ze lijkt er echt plezier in te scheppen om iets nieuws te leren. Daar gaan we dan ook zeker verder mee aan de gang.

Ze lijkt een hond te worden die graag deelneemt aan hondensporten als gehoorzaamheid en behendigheid. We gaan het allemaal meemaken en kijken hoeveel we haar kunnen leren de komende jaren. Zolang het haar en ons plezier geeft, waarom niet.

Vanaf nu zal er geregeld (1 of 2 keer per maand) een update worden geschreven over Lady in ons gezin. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten