read 1710011 640

4 Tips die het lezen bevorderen bij jonge kinderen

Niet alle kinderen hebben vanuit hun genen de drijfveer meegekregen om vanaf jongs af aan boeken te verslinden. Heus genieten ze van het voorlezen en zullen ze als ze eenmaal zelf gaan lezen trots zijn dat ze het ‘kunnen’. Maar een beetje hulp bij het enthousiasmeren is altijd welkom, daar lezen heel belangrijk is voor woordkennis en taalgebruik in hun latere leven.

lezen bevorderen

4 Tips die het lezen bevorderen!

 1 – Begin zo vroeg mogelijk met het aanbieden van boeken!

Gewenning dat lezen ‘erbij’ hoort is onbewust heel erg van invloed. Buiten dat het hele kwalitatieve tijd samen met je kind(eren) oplevert wanneer je ze voorleest, is het ook nog eens heel goed voor hun taalontwikkeling en leren ze dat het normaal is om tijd per dag met een boek door te brengen.

Overdrijf daarbij niet, het hoeven geen ‘verplichte’ sessies te worden van tig minuten. Bouw het rustig op en geniet van de herkenning bij je dreumes als je ziet dat weer hetzelfde boekje erbij wordt gepakt en de eerste woordjes bij de plaatjes worden gekoppeld.

Zorg er dus voor dat je kind het als een leuke bezigheid ervaart en indien dit niet zo is, kies dan een later moment om het opnieuw aan te bieden op de dag. Zeer geschikt is het rustige moment net voor het slapen gaan.

2 – Maak het boek persoonlijk!

Kinderen lezen zelf nog niet, dus pas een verhaal gerust qua inhoud aan indien het beter bij de beleving van jouw dreumes past. Zo begint mijn broer elk verhaal al jaren met de woorden: ‘Op een dag….’ bij zijn kinderen en nu horen we dus geregeld de kinderen zelf voorlezen aan hun poppen en beginnen met ‘Op een dag….’.

Verder is een kinderboek met naam uiteraard erg leuk om aan je kind te geven. Nu is het kinderboek echt helemaal speciaal! Wedden dat het boek vaker van de stapel wordt gepakt om te worden gelezen! lezen bevorderen

3 – Maak lezen leuk!

Maak er een feestje van! Negeer de verhaallijn gerust als het niet leuk genoeg is en ‘maak’ het verhaal leuk. Laat je kind(eren) actief deelnemen in het verhaal en meedenken over het verdere verloop van het verhaal. Pas je ‘eigen’ verhaal aan als je kind een andere richting (interesse) opgaat. Laat je kind het verhaal vertellen aan de hand van afbeeldingen. Interactie is dus het sleutelwoord en pas je aan naar de behoeftes van je dreumes(sen).

4 – Samen Genieten!

Het draait echt om het samen genieten. Je kind voelt het direct als je er als ouder niet van geniet en het als een ‘verplichte ronde’ ziet die dagelijks terugkomt.

Probeer jezelf in de ‘mood’ te krijgen voor je met je kind ervoor gaat zitten, zodat deze voelt dat samen lezen leuk is! Deze onbewuste ‘vibes’ doen vaak meer dan je je beseft als ouder. Indien totaal geen energie of zin, dan zelfs beter overslaan dan een verkeerd gevoel overbrengen op je jonge kind. Hou hier echter wel bij in de gaten dat het ‘samen lezen moment’ op geregelde momenten in de week terugkomen zodat je kind eraan kan wennen dat het ‘erbij’ hoort.

Succes met het lezen voor je jonge kind(eren) nog leuker te laten zijn!

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten