Leven met lef

Leven met lef, Petra Baks | autobiografisch verhaal

Barbara(44): In leven met lef wordt je meegenomen in het leven van Eva die lijdt aan een progressieve spierziekte en daardoor als invalide door het leven gaat. Het is een grotendeels autobiografisch geschreven verhaal dat mijn leven verrijkt heeft met nieuwe inzichten.

Leven met lef

| auteur: Petra Baks | uitgeverij: Droomvallei | recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Leven met lef

Petra schrijft achterin het boek dat het verhaal van Eva niet geheel autobiografisch is geschreven maar verzonnen elementen bevat. Dit had ik tijdens het lezen zelf niet door, het had zo allemaal echt gebeurd kunnen zijn. Ze heeft dit boek geschreven met als doel de valide lezer mee te nemen in haar invalide wereld. Petra Baks is geboren met de progressieve spierziekte HMSN.

Persoonlijke Leeservaring

Barbara(44): Tijdens het lezen van dit boek heb ik me met regelmaat afgevraagd hoe ik dit moet recenseren zonder spoilers te delen. Het leven van Eva is een aangrijpend verhaal met ups en downs, maar ik wil er inhoudelijk niets over vertellen omdat dat jouw ervaring tijdens het lezen kan beïnvloeden.

Leven met lef is een boek dat ik iedereen zou aanraden te lezen, zeker degenen die geen directe ervaring hebben met hoe het leven is met een spierziekte die je daardoor beperkingen geeft waar je als valide mens geen weet van hebt. Het verhaal laat ‘het’ je ervaren en die ervaring is in mijn ogen een grote verrijking.

Inhoud

Zelf zou ik de achterzijde niet lezen voor je dit boek gaat lezen. Het bevat geen dusdanige spoilers dat het de inhoud laat afnemen, maar geeft wel een richting aan. De wetenschap dat het verhaal gaat over een vrouw die vanaf kinds af aan de gevolgen voelt die haar spierziekte met zich meebrengt is in feite voldoende als basis. De hoofdpersoon Eva neemt je mee in haar leven en geeft een duidelijk inkijk naar het verschil tussen leven als een valide of invalide mens. Dit is groter dan je in eerste instantie denkt en tegelijkertijd kleiner.

Voor degenen die toch nieuwsgierig zijn naar een inleiding in de verhaallijn, hieronder in het cursief de tekst zoals deze op de achterzijde van het boek wordt vermeld:

Van een stoere lopende peuter is Eva langzaam een rolstoelafhankelijke vrouw geworden. Een aangeboren progressieve spierziekte zorgt ervoor dat ze steeds afhankelijker is van anderen.
Ondanks al haar beperkingen doet ze haar best om mee te doen in het leven. Ze komt aardig wat hobbels tegen die haar leren strijden.
Eva maakt een lastige keuze die alles te maken heeft met haar zieker wordende lichaam. Het plotselinge verlies haar vader slaat alle kleur uit haar leven.
Maanden leeft ze in donkere rouw tot ze op een dag besluit om een cursus als contactclown te volgen. Een contactclown in een rolstoel? Kan dat wel?!

Lukt het Eva om door haar beperkingen heen te kijken?

Disclaimer: de uitgeverij heeft een recensie-exemplaar beschikbaar gesteld.


Je kan Onlybyme vinden op PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.
Leuk als je deze website gaat volgen!

Hiervoor verscheen de recensie van Ciao Bella:

Recent verschenen recensies:

Recensie Verraderlijk spel, Nadine Barroso | Thriller (aanrader!)

Recensie De laatste vrouw, Chantal van Mierlo | Thriller

Recensie Vertrouwen of verliezen, Wendy Brokers | Roman

Recensie De uitdaging, Marit Vanström | Thriller

Geboortelot Anita Larkens | Historische roman

De verloren jongen, Chantal van Mierlo

Het kamermeisje, Nina Prose

Is het al zeven uur?, Margot C. Pol

Kijk voor honderden eerder verschenen recensies onder de categorie boeken.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten