alleopkotmetjentel

Leesclub Op kot met Jentel: Gaan de lezers de rest van de serie ook lezen?

Leesclub Op kot met Jentel is de derde leesclub bij Onlybyme. Een boekenserie die een groep meiden volgt wanneer ze op Kot gaan. De lezers hebben veel plezier aan beleefd in de leesclub, waarin deel 1 van deze vijfluik werd gelezen. In dit verslag hun meningen en een woord van de auteur zelf.

Leesclub Op kot met Jentel

De auteur over de Leesclub Op kot met Jentel

Een boek schrijven is een eenzame bezigheid. Lang voordat de allereerste lezer de tekst onder ogen krijgt, heb je als schrijver al vele dagen en weken aan het verhaal besteed. Als schrijver is het goed om in die eenzaamheid te werken, want als je al tijdens het schrijven van een verhaal aan de mensen rondom je zou vragen wat ze vinden, dan zou het waarschijnlijk nooit geschreven raken. Een hoofdstuk dat de ene leuk vindt, vindt een andere lezer overbodig. Een personage dat bij de ene sympathiek overkomt, valt verkeerd bij iemand anders. In stilte en afzondering aan een boek werken zorgt ervoor dat het verhaal zichzelf kan zijn (om het zo te zeggen). Het daarna aan de wereld tonen, en het een keer laten beoordelen in een leesclub, is best interessant, maar vooral ook leuk, net omdat je zo vaak in je eentje zit te werken.

Het was even geleden sinds ik aan Op kot met Jentel had gewerkt, en het was plezierig om er nog een keer aan te denken. Ik ben zeker dat niet elk van de lezers heeft zitten lachen om Jentels gekkigheid (dat was in het boek zelf ook niet zo; vraag dat maar aan Evert). Maar als Jentel en haar vriendinnen een aantal van de lezers aan het lachen brachten, en hen hielpen hun eigen zorgen een paar uurtjes te vergeten, wel dan heeft het boek voor mij zijn doel bereikt; en dat doet mij plezier.

In het geval Jentels gekkigheid iemand heeft geschandaliseerd (laat ons hopen van niet) kan ik alleen maar zeggen: je zal zeker niet de laatste zijn. En ik begrijp het volkomen als je na het lezen van dit boek niets meer met Jentel (of met mij) te maken wilt hebben.

Bij deze nogmaals mijn dank aan alle deelneemsters van de leesclub, voor de moeite die ze namen om aan de leesclub deel te nemen, en om een recensie te schrijven over het boek. Ook aan Barbara en het Onlybyme team, nogmaals bedankt voor een fijne samenwerking!

Björn

Het allereerste deel van De vijfluik Op kot met Jentel is door de lezers van de leesclub gelezen en gerecenseerd. Dit waren hun meningen.

De lezers over Leesclub Op kot met Jentel

Ine van Erp:

 Jentel heeft haar eindexamen afgerond en zal gaan studeren. Thuis heeft ze het erg moeilijk en besluit  aan het begin van de vakantie  direct naar haar kot te gaan. Maar als ze daar  aankomt blijkt dat ook niet allemaal rozengeur en maneschijn te zijn. Het is ontzettend smerig en er wonen een aantal ‘vreemde ‘ figuren op haar etage. Gelukkig komt er snel versterking in de persoon van Carla. Ook zij heeft ervoor gekozen om de vakantie al op kot door te brengen. De meisjes hebben amper geld om eten te kopen maar hebben hun vriendschap en slaan zich samen door de vele problemen die ze tegenkomen. Later, als de colleges starten, sluiten nog 2 nieuwe meisjes, Prinses en Kitten, zich bij het tweetal aan. In het boek lezen we hoe de meisjes het weten te redden met steeds minder geld. Bovendien hoe ze zich staande houden en alle tegenslagen overwinnen door wat bluffen en door een positieve instelling. (veel lol maken om de ellende te vergeten)

Het is een zeer makkelijk, vlot lezend boek. In mijn beleving is het wel een  jeugdboek  Als lezer wordt je meegetrokken in de  tegenslagen die de meisjes te verwerken krijgen (minder geld , verwaarlozing, ellende met pleegzorg etc etc). Het is boeiend om te lezen hoe de meiden hiermee omgaan , hoe flexibel /veerkrachtig ze zijn en zich op de been houden door kattekwaad uit te halen. Daarnaast  gaan Jentel en Carla ook werken  om in hun levensonderhoud te voorzien.  Het viertal slaat zich gezamenlijk door het eerste jaar heen ondanks de grote verschillen onderling. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat in hun nieuwe onderkomen.

 

Fany van Hemelen:

SAMEN MET EEN LACH EN EEN TRAAN OP KOT

Björn Peeters is een Vlaamse auteur die over het kot-leven schrijft.

Op kot met Jentel is deel 1 in een vijfdelige reeks die altijd over één jaar op kot vertelt.

Jentel , een 18 jarige meid,wil zo snel mogelijk weg thuis en gaat dus al snel op kot . Carla wordt ,na een gezamenlijke schoonmaakactie van hun vieze kot, haar vriendin. Na de zomer komen ook Kitty en Prinses bij hun groepje.

Jentel is een wildebras en plaaggeest en ze zorgt vaak voor hilarische avonturen . Jentel  is de lijm tussen Prinses,Carla en Kitten. Hoewel de andere vriendinnen soms hun wenkbrauwen fronsen bij het zoveelste grapje van haar hebben ze een hechte band.  Wanneer ze hun mannelijke medebewoners ontmoeten is er altijd vertier . Het leven op kot verloopt niet altijd van een leien dakje. De bewoners hebben allen hun eigen verleden  en moeilijkheden.

Toch blijft het onafscheidelijke groepje steeds positief en zoeken ze samen naar oplossingen.

Persoonlijke leeservaring:

Op kot met Jentel is een heerlijke young adult in het genre feelgood. Het boek vertelt met een lach en een traan over het leven samen op kot.Op kot met Jentel  is ook een boek waar andere, gevoelige onderwerpen aan bod komen. Hoe kom je je dag door met zo weinig mogelijk geld? Hoe ga je om met onmogelijke situaties? Het zijn slechts enkele van de problemen die het groepje elke dag tegenkomt.

Het blijft allemaal wel redelijk oppervlakkig want de feel good factor en de humor zijn de hoofdingrediënten van dit vermakelijke boek. Het verhaal leest erg vlot door de makkelijke schrijfstijl en de korte hoofdstukken.Als Vlaamse had ik geen verduidelijking nodig maar misschien was voor de Nederlanders een verklarende woordenlijst van typische woorden wel nuttig?

Het boek  is vooral grappig maar durft toch ook wat meer te zijn..Knap van de schrijver om naast humor ook een stukje realiteit te stoppen in het boek . Net deze mix zorgt voor een ontspannend en boeiend verhaal.

Het  verrassende einde van het boek doet me uitkijken naar nieuwe avonturen van de meisjes.

Op kot met Jentel is een boek op maat van tieners .Toch kunnen volwassenen met nostalgie aan hun tijd op kot terugdenken na het lezen van dit boek..Of wanneer je nooit op kot zat,zoals ikzelf, een beetje “ triest” zijn omdat je deze avonturen gemist hebt?

Vier sterren.

 

Diana Kooistra

Dit deel is het eerste deel van de serie “op kot met Jentel” geschreven door Björn Peeters. De serie bestaat uit vijf delen, voor elk studiejaar een. Op kot met Jentel is een feel good- young adult boek dat in het Vlaams geschreven is, dat maakte het juist bijzonder want je komt leuke uitdrukkingen tegen.

De kaft nodigt echt uit tot lezen, er staan 2 vlotte jonge meiden op. Een vrolijke foto. Het verhaal begint bij Jentel die aankomt in de grote stad (de naam wordt niet genoemd) om op kamers te gaan. Op kot dus.

Ze ontmoet Carla die ook net is gearriveerd en het huis blijkt erg vervuild te zijn. Zoals je van een studentenhuis verwacht. De meiden pakken de boel aan en zo valt er nog redelijk te leven daar. Na de vakantie komen “prinses’” en “kitten” ook in het studentenhuis wonen en ze worden vriendinnen.

Ieder heeft zijn eigen verhaal en naarmate het boek vordert kom je meer over ze te weten. Ze zoeken en vinden een baan omdat ze anders niet rondkomen, hebben geldzorgen maar ook heel veel lol samen.

Door de verhalen merk je hoe verschillend de meisjes zijn, de een wordt eigenlijk verwaarloosd terwijl de andere haar hele leven verwend wordt Ook komt de pleegzorg ter sprake, een onderwerp dat best moeilijk is. Deze onderwerpen komen er echter niet helemaal uit omdat de meisjes er zelf zo gemakkelijk over heen praten. Ja, dit is gebeurd en nu ga ik verder. Ook hun omgang met anderen, vooral met jongens, wordt daardoor beïnvloed.

Ik vind Jentel soms heel bijzonder reageren op haar omgeving en hoe ze omgaat met mannen….daar had ik wel een beetje moeite mee. Ik miste een stuk echte gevoelens van de hoofdpersonen. Het kwam soms een beetje plat over hoe ze denken en praten. De kennismaking blijft hierdoor wat oppervlakkig. Er ontbrak een stukje diepgang. Je leest weinig over hun studie en school en ze hebben (met reden!) weinig contact met hun ouders.

De meiden besluiten hun eigen weg te gaan en nemen een grote beslissing aan het einde van het verhaal. Hierdoor ben ik wel nieuwsgierig naar de volgende delen van deze serie.

Het boek krijgt van mij 3 sterren.

 

Jamie Lee Zonneveld:

2 sterren.

Toen ik dit boek tussen de te reserveren boeken tegenkwam ging ik gelijk kijken waar het boek over ging. Na de achterkant te hebben gelezen heb ik hem gelijk op mijn verlanglijstje gezet. Ik was dan ook super blij toen ik mee mocht doen aan de leesclub.

Het verhaal gaat over de 18 jarige Jentel die geen dag langer meer thuis wil blijven en aan het begin van de zomervakantie vertrekt om op kot te gaan. Het kot valt tegen, het is er erg vies en klein. De eerste dag ontmoet ze Carla en de meiden zijn al snel erg close, al zijn ze nog zo verschillend. Samen maken ze de keuken schoon en verven hun kamers. Als de vakantie op het einde loopt ontmoet ze Kitten en Prinses. Met zijn vieren vormen ze al snel een vriendinnengroep. Jentel houdt wel van een geintje, zeker als het leven haar te zwaar word en ze haalt dan ook graag een geintje uit. Vooral met de jongens.

Het begon best leuk, maar hoe verder ik kwam hoe lastiger werd om door te lezen. Ik vind de geintjes die Jentel uithaalt vaak meer neigen naar treiteren als plagen. En als ze word teruggepakt, het moment dat ik het boek eigenlijk weer even leuk vind, word ze pissig en vind ze dat ze het niet verdient heeft. Ik moest helaas constateren dat het boek niets voor mij is.

 

Inge Brunnekreef:

Het verhaal gaat over de 18 jarige Jentel die het thuis niet goed kan vinden met haar moeder en daarom zo snel mogelijk op Kot wil. In Nederland noemen we dit op kamers. Zodra de zomervakantie is begonnen gaat Jentel dan ook al naar het Kot. Ze wil geen dag langer bij haar moeder en haar vriend blijven. Wel laat ze haar zusje achter.  Het Kot valt echt tegen en het is er heel erg vies. Ze leert er direct Carla kennen die de kamer naast haar heeft. Zij heeft thuis ook problemen maar dan met de pleegzorg en is ook meteen op Kot gegaan. Het klikt meteen tussen de meiden. Samen maken ze de keuken schoon en schilderen ze de kamers. Na de vakantie komen ook Kitten en Prinses op kamers net als nog een paar anderen. Deze vier meiden vormen een leuke vriedinnengroep. Vooral Jentel houdt van een geintje en haalt vaak kattenkwaad uit bij de jongens.

Het is een vrolijk en makkelijk te lezen boek. Vooral de korte hoofdstukken maakt het lezen makkelijk. Wel vind ik het een echt jeugdboek of een Young Adult boek. Je leest alles over het bestaan op het Kot maar heel weinig van de school . Wel lees je duidelijk de problemen van iedereen. Zo is er een jongen met een drankprobleem, Jentel en Carla die problemen thuis hebben en vaak ook geldprobleem. Prinses die juist wel geld heeft maar totaal niet verantwoordelijk is. Wel erg leuk om te lezen hoe ze elkaar elke keer steunen en helpen. Ik geef het boek 3 sterren.

 

Lisa Berns:

De kaft is er een die je uitnodigt om dit boek te gaan lezen. Het is een rustige kaft met twee meiden die dicht bij elkaar zitten. Na het lezen van de achterkant krijg je een idee waar het boek over zou gaan. Over Jentel die op kot gaat, of op kamers zoals we dat in het Nederlands zeggen. Dat is ook wat mij als eerste opviel aan het boek, namelijk dat het in het Vlaams geschreven is. Dit levert soms erg grappige woorden op waarom ik meer dan eens om heb kunnen lachen. Zoals de microgolfoven of het schoteldoekje.

Maar nu het verhaal. Ik vond het een verhaal dat je vlot leest. De korte hoofdstukken en makkelijk geschreven taal laat je werkelijk door dit boek heen vliegen. Het was dan ook geen wonder dat dit boek al met twee dagen uit was! Ondanks dat het boek vrij weinig diepgang heeft is dat ook juist wat dit boek geweldig maakt. Jentel is een grappenmaker die het allemaal niet even serieus neemt maar toch blijkt dit vaak een gedrag te zijn om iets diepers te verbergen. Nu kon ik mijzelf niet zo goed met Jentel vergelijken, toch kon ik dat wel een stuk beter met haar vriendin Carla die een wat stillere meid is en vaak wat meer achter Jentel aan loopt. Voor de afwisseling kon je ook lezen over de twee andere vriendinnen van dit stel, Kitten en Princes. Deze twee vriendinnen laten allebei weer nieuwe eigenschappen zien zodat je een vriendinnengroep hebt waarbij geen van de vier meisjes echt op elkaar lijken.

Ik geef dit boek vier sterren en sta absoluut te popelen om de volgende vier boeken te lezen over Jentel.

 

Marian Punt:

Met veel plezier heb ik het boek Op kot met Jente gelezen. Ik vind het prettig dat het boek korte hoofdstukken had zodat je het makkelijk even opzij kan leggen. Ook voor met met dyslexie is het goed te doen en ik kan het weten.

Het boek gaar over Jente die op kot gaat wonen (kamers).  Ze gaat al ruim voor de school begint er naar toe omdat ze het thuis niet zo prettig is. Op kot leert ze al snel nieuwe bewoners kennen en raakt snel bevriend met Carla. Op kot wonen Jongens en meisjes.

Om alles te betalen krijgt ze een kleine bijdrage van haar moeder dus dat wordt werken voor haar geld. Jente haalt veel strekken uit vooral met de jongens die op kot wonen. Dit tot grote hilariteit van haar vriendinnen. Alles is niet even leuk vooral de ruzies die ze heeft met haar moeder.

Gelukkig heeft ze haar vriendinnen Carla en Prinses en kitten, die haar steunen. Al deze meiden heeft ze leren kennen op de kot.

Het is een leuk boek voor jong volwassen. Met humor en ook die minder leuke dingen wordt goed beschreven. Ik moest alleen een beetje wenen aan sommige woorden, Belgische woorden. Ik ga zeker ook de andere delen lezen.

 

Veronique Wilbrink:

Ik zag de oproep in de facebookgroep en was gelijk enthousiast. Dit leek me een leuk boek om te lezen. Even nergens aan denken en lekker in het boek duiken. Dus toen ik te horen kreeg dat ik dit boek mocht gaan lezen was ik natuurlijk blij. Ik was nog aan een boek bezig, maar meteen nadat ik dat boek uit had, dit boek erbij gepakt.

Het boek vertelt het verhaal van Jentel, die meteen aan het begin van de zomervakantie op kot gaat. Dit, omdat ze thuis graag weg wil, ze wil geen dag langer bij haar moeder en haar vriend blijven. Ze moet echter wel haar zusje achter laten. Haar moeder heeft haar kot uitgezocht en als ze er aankomt blijkt het er enorm vies te zijn. Ze leert wel direct Carla kennen, die de kamer naast haar heeft en waar ze vriendschap mee sluit. Carla heeft ook problemen, maar dan met de pleegzorg, waardoor zij ook zo snel mogelijk op kot wilde. Samen beginnen ze met de keuken schoon te maken en schilderen ze hun kamers. Na de vakantie komen Kitten en Prinses,waar ze ook meteen vriendschap mee sluiten. Op hun verdieping wonen ook nog enkele jongens. De 4 vriendinnen worden een hechte vriendengroep en vooral Jentel haalt regelmatig kattenkwaad uit bij de jongens.

Het boek is opgebouwd uit korte en makkelijk te lezen hoofdstukken. Op de een of andere manier liet het boek me denken aan de jeugdserie “De Olijke tweeling”. Die ik als kind verslonden heb. Dus dit boek bracht ook een stukje nostalgie naar boven. Ik vind het boek wel echt een jeugdboek of wellicht een beginnend young adult boek. Het boek gaat nergens diep op dingen in, en blijft veelal oppervlakkig. Wat het verhaal natuurlijk makkelijk leesbaar maakt, maar niet zozeer een boek is, wat lang in je hoofd blijft rondspoken. Onder de oppervlakte lees je wel dat iedereen zo haar eigen problemen heeft. Jentel bijvoorbeeld haar slechte band met haar moeder en de geld problemen, een jongen met een drankprobleem, en Prinses met genoeg geld maar geen verantwoordelijkheid. Maar ieder op hun eigen manier staat wel klaar voor elkaar. Ik denk dat dit boek vooral laat zien hoe belangrijk vriendschap is, ook al ben je totaal verschillend.

Dit boek krijgt van mij 3 van de 5 sterren.

 

 

Nawoord Leesclub Op kot met Jentel

Björn, bedankt voor het beschikbaar stellen van alle boeken voor deze leesclub. Lisa, Inge, Fany, Jamie, Marian, Diane, Veronique en Ine, allemaal van harte bedankt voor het (actief via Facebook) deelnemen aan deze leesclub en het schrijven van jullie eigen recensies. Plaats deze gerust op andere plekken, het is en blijft jullie eigendom!

Het was een groot plezier om deze leesclub te mogen modereren. Björn Peeters zocht heel actief contact met de lezers en kreeg zo antwoorden op vragen, die hij wellicht in nieuwe boeken kan gebruiken. Uiteraard wordt hier verder met niemand over gesproken. Als moderator had ik feitelijk geen werk anders dan meelezen. Alles liep vanzelf, op het afwikkelen van mijn werk aan het einde van de leesclub na.

Veel later dan gepland verschijnt vandaag het verslag van de derde leesclub Op kot met Jentel van auteur Björn Peeters. De recensies zijn op tijd ingeleverd, de vertraging lag bij mij. Hiervoor mijn oprechte excuses. Door de groei van Onlybyme diende er organisatorisch een en ander te veranderen achter de schermen. Hier is inmiddels hard aan gewerkt. Er zijn nu meer helpende handen en meer zaken gedelegeerd. Hopelijk worden zulke vertragingen in de toekomst voorkomen.

Indien je meer wilt weten over de serie op Kot met Jentel. Op Onlybyme staan inmiddels alle 5 de recensies online en de boeken zijn onder andere via bol.com te bestellen.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten