De Boekfanaten Club

Leesclub Fate: Wisselende reacties

Ingeborg Hoogenboom liet haar debuut Fate in de tweede leesclub van Onlybyme lezen! De reacties zijn zeer wisselend. 

Verslaglegging leesclub #2 – Fate

Fate

Onze recensent Medusa heeft op verzoek van Ingeborg ook het boek gelezen en gerecenseerd.

  • Titel : Fate
  • Auteur: Ingeborg Hoogenboom
  • Uitgeverij: Boekscout.nl
  • Aantal blz: 187
  • Genre: Fantasy
  • Recensent: Medusa de Wit

Over het boek Fate : 

Jasmine is niet zomaar een meisje, ze heeft magische krachten. Ook is Jasmine bezeten door een krachtige demon genaamd Aleria, de demon van bedrog.

De krachten van Jasmine zijn zo sterk dat ze door haar ouders naar een speciaal huis in Ierland wordt gestuurd om daar te leren om te gaan met haar krachten. Ze is niet de enige in dit huis, samen met haar drie medebewoners David, Adam en Marjolein zullen ze hier moeten leren om met hun krachten om te gaan en die te kunnen beheersen en controle erover uit te voeren.

Samen staan Jasmine, Adam, David en Marjolein voor de 4 elementen, water, aarde, lucht en vuur. Gevieren zijn ze gemaakt om samen te gaan werken om de wereld te beschermen tegen demonen.

Aleria, de demon in Jasmin wordt steeds sterker, Jasmine zal al haar kracht nooit hebben om haar tegen te gaan of te leren samen te werken met. Op een dag worden Adam en David ontvoerd door demonen. De taak om ze te redden ligt nu in handen van Jasmine en Marjolein. Maar zullen zij hierin slagen ? 

Tijdens hun zoektocht om de jongens te redden gebeurt er een hele hoop en dit is het begin van een onderneming waar niks en niemand is wie hij of zij lijkt.

Eigen mening over het boek: 

Als groot liefhebster en verslindster van het fantasy genre vond ik dit boek jammer genoeg erg tegenvallen, ik mis het fantasy aspect erin. Ik durf dit boek dan ook niet onder het fantasy genre te leggen.

Zelf stoorde ik me enorm aan de vele conversaties tussen alle karakters in dit boek, daardoor werd het maar erg moeilijk om te volgen en komt het erg kinderlijk en warrig geschreven over.

In het begin van dit boek staat een verklarende namenlijst, en dat lijkt dan ook het enige te zijn hoe de karakters worden voorgesteld, je leert de karakters in dit boek niet kennen door het te lezen, wat ik persoonlijk erg jammer vind omdat je absoluut geen binding met de personen kan krijgen. Het leest daarom wat mij betreft niet lekker weg.

Ook nemen de karakters in dit boek alles klakkeloos aan zonder ergens hun vraagtekens achter te zetten of enige twijfel, wat erg raar overkomt.

Niettemin is dit boek natuurlijk wel een prestatie op zich. Het is absoluut wel duidelijk dat Ingeborg erg haar best heeft gedaan op dit boek, en dat waardeer ik ook zeer, en ze mag dan ook zeker trots zijn dat ze op haar jonge leeftijd al een boek heeft uitgebracht. Ik denk dan ook echt dat met de juiste hulp en begeleiding Ingeborg best verder zal kunnen komen als auteur, alleen denk ik niet dat dit het moment al is. Ik raad dit boek niet aan de doorgewinterde fantasylezers, maar voor de jeugdige lezer kan dit boek echt wel leuk zijn.

De recensies vanuit de leesclub

Ans Stier over Fate

De ouders van Jasmine sturen haar naar Ierland naar een huis waar ze samen met nog drie anderen komt wonen. Ze wordt hierheen gestuurd omdat ze over magische krachten beschikt die ze moet leren beheersen. De anderen in het huis (David, Marjolein en Adam) hebben eveneens magische krachten. Het blijkt dat ze ieder de kracht van een van de elementen beschikken (Aarde, Water, Lucht en Vuur).
Dan komt de demon Diablo opdagen en hij wil proberen om de krachten bij de bewoners weg te halen om zo almachtig te worden. Er ontstaat een strijd om dit te voorkomen.

De cover van het boek vind ik prachtig. Mooie warme kleuren en een beetje mysterieus. Dit nodigt uit tot lezen. Het boek leest wel makkelijk weg. Er vinden veel discussies/gesprekken plaats in dit boek en dan moet je wel even goed opletten wie wat zegt of doet. Soms heeft dat bij mij wel tot verwarring geleid. De laatste helft van het boek vond ik wat minder. Naar mijn gevoel veel herhalingen van zetten zij het in andere bewoordingen waardoor ik dat deel van het boek wat minder aantrekkelijk vond om te lezen.

Yvonne Oomen Muurmans over Fate

De Cover.

De cover van Fate is werkelijk prachtig. Een duidelijke cover voor een fantasy verhaal in warme bruintinten en een schitterend lettertype voor de titel. Het spreekt enorm aan om het boek te lezen.

Het Verhaal.

Jasmine ontdekt dat ze magische krachten heeft. Ze experimenteert in haar eentje maar schijnbaar heeft de spreuk die ze uitprobeert een fout effect op haar. Ze wordt door haar ouders naar een huis gestuurd waar nog 3 andere jongeren met magische krachten wonen. Samen met David, Adam en Marjolein moet Jasmine leren haar krachten te beheersen. Maar dan worden Adam en David ontvoert door demonen. Aan Jasmine en Marjolein de taak om de 2 jongens te redden. Zal hun dat lukken?

Mijn Mening.

Het idee van het verhaal is goed maar helaas is het niet genoeg uitgewerkt. De details ontbreken en het verhaal kan maar met moeite mijn aandacht vast houden. Het verhaal probeert de lezer niet op te nemen. Het is vlak en er zit geen spanning in.

Ook de personages hebben geen diepgang en ik voel me totaal niet betrokken bij hen.

De dialogen zijn uiterst verwarrend. Op veel punten ben ik echt de draad kwijt en weet ik niet wie er aan het woord is. Ook de onderlinge relaties tussen de personages zijn erg verwarrend en onduidelijk.

Ik kan helaas maar 1* geven wat ik erg jammer vind. Het verhaal heeft echt wel potentie maar het is gewoon niet genoeg uitgewerkt.

Ik hoop wel dat Ingeborg doorgaat met schrijven en dat ze zich verder gaat ontwikkelen.

Desirée Rosielle over Fate

Jasmine komt er achter dat ze magische krachten heeft. Nadat ze dit heeft ontdekt, wordt ze door haar ouders naar een huis met nog drie andere bewoners, Adam, David en Marjolein, gestuurd. In dit huis leren zij hun krachten te beheersen. Maar dan worden Adam en David ontvoert door demonen. Aan Jasmine en Marjolein de taak om de twee jongens redden. Maar zal dat wel lukken?

De kaft van het boek is heel erg mooi. Nodigt uit tot lezen. Zeker een boek wat de aandacht trekt als je het zou zien liggen. Ook de flaptekst wekt je interesse op. Gaat het lukken ? Als je het boek open slaat krijg je allereerst een verklarende namenlijst. Die is erg nuttig gebleken. Het verhaal gaat in op de onzekerheden voor tieners, wel leuk, niet leuk. Houd hij van me, houd hij niet van me ? Ik vind mezelf er niet goed uitzien. Allemaal zeer herkenbaar. De dialogen tussen de hoofdpersonen gaan snel en je moet soms even kijken welk personage wat zegt. Het laatste deel van het boek vond ik alleen erg in herhaling vallen met bepaalde dingen. Al met al las het boek heerlijk weg en een vervolg zou ik ook zeker lezen.

De andere twee deelnemers hebben geen recensie aangeleverd. Jelle Wagner vanwege persoonlijke omstandigheden en Melanie van Garderen omdat ze niet door het verhaal heen kwam en daarmee is gestaakt. Het boek is niet door iedereen enthousiast ontvangen, dat is duidelijk.

We hopen dat Ingeborg Hoogenboom zeker doorgaat met schrijven en wellicht iets kan met de tips die deze leesclub haar hebben opgeleverd in de besloten leesclub op Facebook. Niet alle auteurs leveren meteen een meesterwerk op als eerste boek. Sterker nog, om op te vallen kost heel veel tijd en doorzettingsvermogen.

 

Gerelateerd:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten