21056999 1435076009939159 952750321 o

Leesclub Contact ! : de lezers van de drukproef waren het eens! 4,5 sterren gemiddeld!

Leesclub Contact ! : Esther van der Ham durfde het aan. Haar tweede roman, vervolg op het hier eerder besproken boek Controle in de allereerste leesclub, liet zij al lezen in De boekfanaten club terwijl het nog niet gereed was om definitief naar de drukker te gaan. Er werd enthousiast gereageerd op de oproep voor proeflezers met weer een zeer geslaagde leesclub tot gevolg. Er was veel onderling ‘contact’ tussen de lezers en Esther met als resultaat hier hun eigen recensies.

Spoilers aanwezig?

De recensies van de leesclub contact worden bewust in quotes geplaatst omdat de lezers het eigendom daarvan behouden. Ze mogen deze dan ook zelf plaatsen waar ze maar willen. Indien je overweegt het nieuwe boek van Esther van der Ham te gaan lezen, dan geven deze 5 recensies een goed beeld van diverse leeservaringen.

Let wel: er wordt niet van de lezers verwacht de Onlybyme recensiestijl te hanteren en de recensies kunnen spoilers bevatten. Nu is dit niet voor iedere lezer een probleem, maar dat je je vooraf bewust bent alvorens verder te lezen onder de afbeelding van Contact.

Mocht je liever het zekere voor het onzekere nemen. Voor Droomvallei mocht ik eerder dit jaar het boek lezen en beschrijven in een preview; welke op de website van Droomvallei is geplaatst.

Aanstaande maandag zal er een recensie van Wendy van den Berg op Onlybyme online komen met winactie!

Leesclub Contact !

Leesclub Contact

De lezersrecensies van de Leesclub Contact !

 

Yvonne:

Ik heb Contact in een ruk uitgelezen.Spannend, meeslepend en ik was heel nieuwsgierig naar wat er gebeurd was waardoor Emma in de gevangenis terecht kwam en wat er verder gaat gebeuren. Spannend vanaf het eerste begin. Ik kon niet stoppen met lezen. Esther heeft een fijne schrijfstijl dus ik zou zeker meer van haar willen lezen. 4 sterren.

Jolanda:

Contact door Esther van der Ham

waardering: ****

Voor de boekfanatenclub in samenwerking met Onlybyme en schrijfster Esther van der Ham mocht ik het boek Contact ruim voor de verschijningsdatum lezen. Wat een eer! Heel hartelijk bedankt!

Op de omslag van het boek staat een in elkaar gedoken vrouw. De titel is in het blauw. De onderzin, diep van binnen wil iedereen goed zijn, verklapt dat er iets heftigs is gebeurd maar dat de vrouw het eigenlijk niet zo had gewild. Dit komt ook naar voren na het lezen van de samenvatting op de achterkant.

Contact is het vervolg op Controle. De lat lag hoog, want Controle heeft zeer goede recensies gekregen. Ik had zelf Controle (nog) niet gelezen. Maar gelukkig kan je de boeken erg goed los van elkaar lezen. Je krijgt gaande weg het lezen alle informatie waardoor alles vanzelf op zijn plek valt. En je hebt daardoor niet eens in de gaten dat je een vervolg aan het lezen bent. Zeer goed gedaan!

Contact verteld het verhaal van Emma, die door een traumatische gebeurtenis in haar jonge kinderjaren zo beschadigd is waardoor ze een misdaad heeft begaan en als gevolg daarvan in de gevangenis terecht komt. Ze worstelt met verschillende stemmen in haar hoofd, waarvan ze niet mag praten. Hierdoor is ze zeer gesloten, iets wat door haar medegevangenen niet gewaardeerd wordt.

Ook haar gevecht om een plekje in de maatschappij en in haar gezin terug te krijgen wordt verteld. Want hoe bouw je weer je leven op wanneer iedereen een oordeel over je heeft?

Contact is een bijzonder boek. Er gebeurt heel veel in. Soms krijg je daardoor amper tijd om adem te halen. Hierdoor voel je je extra met Emma verbonden, want ook zij krijgt soms amper tijd om op adem te komen.

Het verhaal is ook heel levendig geschreven. De schilderijen die Emma maakt komen ook echt tot leven. Je ziet ze gewoon voor je en je voelt de emoties die erin zitten.

Want het boek zit boordevol emoties. Emma heeft ook nogal wat meegemaakt.

En dat je straf er niet opzit wanneer je de gevangenis mag verlaten, weet Esther ook goed neer te zetten.

Het boek lees gemakkelijk weg. Je blijft door alle gebeurtenissen geboeid doorlezen, tot aan de laatste bladzijden. Het einde vond ik misschien iets te toevallig, maar aan de andere kant gun je Emma ook wel een succesje.

De nachtmerries die Emma heeft zijn ook goed beschreven. Soms zou je haar het liefst wakker willen schudden om er een einde aan te maken. Maar helaas zou dat ook weinig zin hebben omdat haar echte leven van tijd tot tijd ook een afschuwelijke nachtmerrie is. Knap is ook halverwege het boek hoe de schrijfster Emma heeft laten groeien, van een heel gesloten slachtoffer naar de sterkere zekere vrouw die Emma eigenlijk is.

Het boek is fictie, maar de schrijfster heeft goed onderzoek gedaan naar hoe het er in een gevangenis aan toe kan gaan. Daarnaast ben je zo met Emma aan het meeleven, dat je aan het eind het gevoel hebt een non-fictie gelezen te hebben. Dat vind ik knap gedaan.

Mijn eindconclusie is dat het boek zeker 4 sterren verdiend.

Het is een aanrader voor iedereen die van een psychologische roman houd.

Tot slot zou ik graag tegen Esther willen zeggen, dat ik Controle nu ook zeker ga lezen.  Mocht je een vervolg gaan schrijven dan komt ook die op mijn wensenlijst. Bedankt dat ik op deze manier met jou boeken kennis mocht maken. En blijf vooral schrijven, want je bent een aanwinst voor de Nederlandse schrijfsters.

 

Annette:

Recensie

Titel: Contact

Schrijver: Esther van der Ham- Contact

Datum: 30- 06-2017

Flaptekst:
Zes jaar in de gevangenis is geen pretje. Zeker niet als veel van de medegevangenen je niet mogen omdat je niet kan en ‘mag’ praten en je daardoor de minachting van je medegevangenen over je heen krijgt. Toch is dit voor Emma realiteit. Ze gaat door een storm van emoties als ze probeert haar leven op de rails te krijgen. Het contact met haar zus en haar moeder is verbroken. Haar kinderen ziet ze sporadisch, waar ze van baalt. Al vindt ze ook dat ze het verdient omdat ze zichzelf ziet als een slechte vrouw. Waarom spreekt zij niet? En hoe bouw je in vredesnaam weer een leven op als je zo veel vijanden hebt gemaakt?

*****

{ “Gevoelens en het verwoorden ervan zijn lastig voor me. Ik ben rationeel. Ja is ja en nee is nee. Een tussenweg is tegenwoordig niet meer mogelijk”}

Mijn samenvatting:

Zwijg, zwijg, zeggen de stemmen. Emma, nu 45 jaar, is dan ook erg zwijgzaam, als ze in de gevangenis beland. Het vuur, de vlammen was echt prachtig, maar ze had het niet mogen doen. Ze ging duidelijk over de grenzen. Daarom zit ze nu al 4 jaar in de gevangenis, waar regels niet overschreden mogen worden. Daarnaast hadden de medegevangenen ook zo d’r eigen aanpak. Maar door het zwijgen, krijgt toch een naam.

D’r ex-man en 2 kinderen willen d’r niet meer zien. Ook haar moeder en zus Marjolein willen op dit moment geen contact. Er is teveel gebeurt. De enige die soms langskomt is Renate. Zij was haar secretaresse toen ze nog advocate was.

Emma heeft dus weinig contact met anderen. Maar waardoor komt dat eigenlijk.. dat ze 6 jaar naar de gevangenis moet? En waarom zwijgt ze steeds? Iedereen heeft toch behoefte aan een beetje contact?

Je leest het in de psychologische roman “Contact”.

{ “Ik zucht. Ik had niet verwacht dat het hier in de gevangenis zo’n vat vol intriges zou zijn”}

De elementen:

De cover laat een vrouw zien die in elkaar gedoken zit. Is zij bang? Of verdrietig? De titel Contact, samen met deze cover kan duiden o peen verdrietige vrouw, die mogelijk graag contact wil maken, maar waarbij het niet lukt. De cover vind ik heel indrukwekkend en wel iets bijzonders uitstralen.

De schrijfstijl in ik-vorm is prettig en meeslepend. Een van de belang rijkste elementen in dit boek is de emotie. Je bemerkt dat de auteur haar gevoel heeft laten spreken en de emotie is gewoon voelbaar door het boek heen. Dit is heel bijzonder. Want je verwacht beste een ‘ruw en hard’ verhaalgezien het over de gevangenis gaat. Dan toch naast die ruwheid die er ook is, is het zo geschreven dat je bijna “voelt” wat Emma meemaakt.

Mijn mening over het boek:

Voordat dit 2e boek gelezen is, heb ik boek 1 nog even kort doorgenomen. Het eerdere boek “Controle” gaat over Marjolein, die door de veelvoud aan dingen die zij meemaakt bijna de controle verliest.

Emma is de zus van Marjolein en eigenlijk de “bad-guy” in het eerdere boek. Deze nare figuur, die zich erg heeft misdragen, beland uiteindelijk voor 6 jaar in de gevangenis. En besluit dan ook te zwijgen tegen iedereen. Ze heeft alleen Renate nog.

Waarbij men meestal denkt “eens een crimineel, altijd een crimineel” gaat dit boek, een geheel andere wending op en dat is heel mooi om te lezen. Emma lijkt eerst met haar lot content te zijn ( “Ik ben een loser..zwijg! “). Die indruk is er in het begin. Maar gedurende het verhaal maakt Emma dingen mee, die eigenlijk ook niet door de beugel kunnen. En ze komt daarna tot positieve inzichten en ontwikkeld zich tot een positief mens.

{ “Hoe ironisch is de naam die ze aan de tentoonstelling hebben gegeven, bevrijd. Ik ben nog meer gevangen dan eerst”} .

Esther van der Ham wist de lezer al te raken met het verhaal over Marjolein. Maar heeft nu echt mijn persoonlijke snaar geraakt, met dit 2e boek. Daarom ben ik ook erg blij, dat ik ze beide heb mogen lezen.

Het verhaal over Emma raakt je aan, als lezer. Ze moet flink incasseren, wordt onrecht aangedaan, er komen monsters van vroeger voorbij. En dit alles wordt zo goed beschreven dat het boek werkelijk aan je voorbij komt. Het relaas wordt zo realistisch beschreven, dat je bijna naast Emma zit in haar cel. En haar halverwege het verhaal wil omarmen om haar te troosten.

Emma is als een bloem in de knop, waarbij je je afvraagt “komt die bloem nog wel uit”? . En ja.. de bloem komt langzaam uit, blaadje voor blaadje, kleur na kleur. Tot het helemaal recht op zijn steeltje zit en iedereen vrolijk aankijkt. Maar hier is wel tijd en moeite voor nodig.

{ “Hij omarmt me met zijn rust en tederheid. Ik ben thuis”} .

Tenslotte

Het is een prachtboek over nieuwe kansen krijgen, een 2e leven mogen gaan leven. En dus eer opnieuw mogen beginnen. Maar ook over mensen die Emma  een 2e kans gunnen, omdat ze zien dat ze veranderd is. En dit ook willen gaan zien. Het is een verhaal “uit het leven gegrepen”, waarbij mensen meer stuk maken dan ze lief is. En de scherven, die daarna weer gelijmd moeten worden. En de wonden geheeld.

Ik heb het als “bijzonder, aangrijpend & ontroerend” ervaren. En kijk uit naar een eventueel vervolg.

De auteur:

Esther van der Ham, moeder van twee jongens (2005 en 2006), en is getrouwd. Ze studeerde Civiele Techniek aan de HTS en Technische Bedrijfskunde aan de TU. Na de geboorte van de kinderen heeft ze de opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach afgerond en allerlei kindercoachopleidingen. Ze heeft haar eigen uitgeverij (Droomvallei Uitgeverij).

In 2016 is haar debuutroman “Controle!” uitgekomen. Bij deze roman heeft ze zich laten inspireren door gebeurtenissen in haar omgeving die een geheel eigen leven zijn gaan leiden in “Controle”. Contact is het vervolg hierop.

Mijn waardering:

Dit boek krijgt 5 sterren, met een plusje..

Originaliteit: 5

Schrijfstijl: 5

Leesplezier: 5

Psychologie: 5

Plot / verhaalwending: 5

 

Babette:

Flaptekst:

Zes jaar in de gevangenis is geen pretje. Zeker niet als veel van de medegevangenen je niet mogen omdat je niet kan en ‘mag’ praten en je daardoor de minachting van je medegevangenen over je heen krijgt. Toch is dit voor Emma realiteit. Ze gaat door een storm van emoties als ze probeert haar leven op de rails te krijgen. Het contact met haar zus en haar moeder is verbroken. Haar kinderen ziet ze sporadisch, waar ze van baalt. Al vindt ze ook dat ze het verdient omdat ze zichzelf ziet als een slechte vrouw. Waarom spreekt zij niet? En hoe bouw je in vredesnaam weer een leven op als je zo veel vijanden hebt gemaakt?

Persoonlijke ervaring

Contact! is een psychologische roman. Het boek is geschreven in de ik-vorm en wordt verteld door Emma, die op het moment dat het verhaal begint al 4 jaar in de gevangenis zit. Ze is veroordeeld tot een gevangenisstraf an 6 jaar, vanwege een strafbaar feit. De ooit zo succesvolle advocate Emma heeft het niet makkelijk in de gevangenis. Ze is depressief, heeft last van stemmen in haar hoofd en ‘mag’ niet praten. Aangezien ze zo stil en op zichzelf is maakt het dat voor haar niet altijd even makkelijk binnen de muren van de gevangenis. Het enige bezoek dat ze nog krijgt is van haar voormalige secretaresse, Rebecca, die dat aan Emma verschuldigd is. Haar kinderen mogen niet meer langskomen en met haar moeder en zus heeft Emma geen contact meer.

Het verhaal neemt je in beslag en roept een heleboel vragen bij je op, maar voornamelijk de vragen: Wat heeft Emma gedaan, waardoor ze zo’n lange gevangenisstraf heeft gekregen? Zal ze ooit weer een band kunnen opbouwen met haar kinderen? En kan het contact met haar moeder en haar zus hersteld worden? Beetje bij beetje kom je meer te weten wat zich precies heeft afgespeeld. Het verhaal neemt je mee in het heden en verleden van Emma. Een bijzonder goed geschreven psychologische roman, die je laat zien dat als je denkt, of er zelfs van overtuigd bent, dat als je niet ‘mag’ praten wat dit dan geestelijk met je doet. Contact gaat over acceptatie, liefde, inzicht en vergeving dat op een prettige manier beschreven is en je bewust beleefd en meeleeft. Een verhaal over niet opgeven, nieuwe kansen en dat het nooit te laat is om te veranderen.

Esther van der Ham (1972) schrijft en illustreert kinderboeken, richtte Droomvallei uitgeverij op en verzorgt creatieve workshops voor volwassenen en kinderen. Esther, die zelf net als de hoofdpersoon, een depressie heeft, heeft enkele van haar eigen ervaringen met de ziekte in deze roman verwerkt om zo het begrip voor depressieve mensen wat te vergroten.

Op 16 september 2017, Esther haar 45e verjaardag, zal het boek worden gepresenteerd en is vanaf dat moment dan ook verkrijgbaar.

Contact! is het vervolg op Controle! maar de beide romans zijn los van elkaar te lezen.

Contact! krijgt van mij 4,5 sterren.

 

Desirée:

Samenvatting:

Emma moet door bepaalde gebeurtenissen 6 jaar de gevangenis in. Daar probeert ze zich zo min

mogelijk met de rest te bemoeien, haar tijd uit te zitten en ervoor te zorgen dat er geen problemen meer

ontstaan. Dat lukt haar al jaren aardig en ze hoopt dit vol te houden tot haar laatste dag. In de

gevangenis zijn er mensen met hun eigen agenda, ze kunnen Emma niet dwingen om te praten en dat

bevalt ze niks. Kunnen zij er voor zorgen dat Emma`s leven de laatste periode een hel word ? Of is Emma

sterk genoeg om vol te houden. Een verhaal over hoe het leven in een gevangenis er echt aan toe gaat.

 

Mijn indruk van het boek:

Vanaf de eerste bladzijde trekt Esther van der Ham je mee de wereld in van Emma. Als onderdeel van een

trilogie is dit boek prima als standalone te lezen.

Dit boek heeft mijn mening over Nederlandse boeken een tandje of 3 bijgesteld. Ik kon hem niet wegleggen

voordat ik alles wist. Ik ben dan ook super benieuwd geraakt naar het andere boek van de auteur en zal in

haar zeker in de gaten houden. Dikke 5 van de 5 sterren, met een gouden randje !

 

Dankwoord

Namens Onlybyme wil ik Esther van der Ham bedanken voor het ter beschikking stellen van de boeken en het grote vertrouwen in de leesclub. Haar actieve deelname aan de leesclub, het beantwoorden van alle vragen van de lezers werd erg gewaardeerd.  Ook grote dank aan de 5 lezers die vol enthousiasme gingen lezen en zeer interactief in de leesgroep waren. De recensies zijn één op één overgenomen. Onze complimenten.

Voor mij als moderator was er weinig tot geen werk te verrichten. Een ideale leesclub zogezegd, waarbij duidelijk was wat werd verwacht, de interactie werd opgezocht en ik enkel het proces naliep. Het publiceren van het verslag is bewust uitgesteld tot nu. Dit omdat later deze maand de boeklancering van Contact staat gepland op 16 september te Breda. Mocht je overwegen daar naar toe te gaan, dan is daar op de site van Droomvallei meer informatie over te vinden.

 

Disclaimer: dit artikel vormt onderdeel van een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten