Korte gesprekken met afgrijselijke mannen

Recensie Korte gesprekken met afgrijselijke mannen

Korte gesprekken met afgrijselijke mannen; of je kan er weinig mee, of je omarmt het volledig.

David Foster Wallace is een genre apart!

Korte gesprekken met afgrijselijke mannen

| auteur: David Foster Wallace | uitgeverij: Meulenhoff Boekerij | paperback en e-book| recensent: Leen Lodewyckx|

Recensie Korte gesprekken met afgrijselijke mannen

Inhoud

In Korte gesprekken met afgrijselijke mannen worden we geconfronteerd met verschillende soorten mannen en hun ideeën over liefde, seks, vrouwen en andere onderwerpen. We maken kennis met de steengoeie minnaars, mannen die denken dat ze geweldig goede minnaars zijn maar die enkel aan zichzelf denken. Aan de andere kant is er het gladjakkerstype, de man die alles doet om de vrouw te verwennen. Denk aan knuffels, massages, knieholtes en oorlelletjes. Er is de man die zijn verminkte arm gebruikt als troef om de vrouwtjes te versieren, de man die van zichzelf weet dat hij helemaal niet deugt en die zijn vriendin daarvoor waarschuwt.

Daarnaast zijn er ook de gevoelloze mannen. Er is een man die een hekel aan zijn terminale schoonvader heeft. Hij staat bijna dagelijks aan het sterfbed van zijn schoonvader, terwijl hij gewoon hoopt dat de man gauw zijn laatste adem uitblaast. Hij durft hiervan niks tegen zijn vrouw te zeggen.

Er is de man die zijn eigen zoon al vanaf zijn geboorte veracht. Zijn kind is van kleins af aan vaak ziek, heeft een uitpuilend oog en is helemaal niet schattig. Hij ziet zijn vrouw naast het ziekbed waken, hij ziet hoe ze helemaal aftakelt en zich helemaal opoffert voor het mormel dat zij hun zoon noemt. Ook al wordt het kind ouder en is hij helemaal gezond, toch blijft de vader een hekel aan hem hebben. Wanneer de vader op sterven ligt, vertrouwt hij dit alles toe aan een biechtvader. Hij vertelt hoe hij nog steeds een hekel heeft aan die zoon, die hem elke dag komt opzoeken met zijn kinderen en vrouw. Hij biecht op dat hij dit nooit aan zijn vrouw heeft kunnen vertellen, het niet over zijn hart kreeg, ze zou bezwijken.

Het boek wisselt af met verhalen over vrouwen. De depressieve persoon die haar vriendinnen ‘s avonds opbelt om te zwelgen in medelijden over de moeizame scheiding van haar ouders. Ze belt meer en meer naar haar vriendinnen, terwijl ze weet dat die haar oeverloze gezeur ondertussen wel beu moeten zijn. En dat die vriendinnen wél een interessant leven leiden. Er is een verhaal over het tofutype die vindt dat ze gegroeid is door de verkrachting die ze meemaakte,…

Persoonlijke Leeservaring

Leen: Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat ik van dit boek moet vinden. Het is een allegaartje van verhalen, er zit geen enkele rode draad in, alle verhalen staan los van elkaar.

Het eerste verhaal vond ik redelijk herkenbaar. Over relaties, de angst om iemand weer te vertrouwen, als single dertiger ken ik het allemaal. Ook het type mannen dat wordt omschreven, heb ik de revue zien passeren. Vaak heb ik zo’n verhaal hoofdschuddend gelezen, het woordje klootzak zwierf in mijn achterhoofd. Maar daarnaast heb je dan verhalen waarvan je niet begrijpt wat het met het onderwerp te maken heeft. Verhalen die zomaar verdwaald zijn in dat boek en die ik zelf niet wist te plaatsen.

Ook gooit de auteur met zoveel dure woorden dat het voor mij moeizaam lezen was, ik lees zelf liever vlot door zonder teveel te hoeven nadenken bij wat welk woord nu juist betekent. Op Hebban.nl kreeg het boek tot tweemaal toe vijf sterren. Ook De Standaard gaf vijf sterren. Ik kan dat wel volgen, ook al mocht het van mij iets vlotter leesbaar zijn. Achteraf blijf je wel nadenken over bepaalde verhaallijnen en sta je stil bij stellingen die in het boek worden omschreven.

Quotes uit andere recensies vanaf hebban.nl

Overdadig, grotesk, vernieuwend, sinister. Het werk van Foster Wallace roept extreme reacties op. Literair genie volgens de een, niet te lezen fantast volgens de ander.

Als je in een vreemde en onbekende kamer komt, bekijk je alles veel aandachtiger dan als je die kamer al kent. Zo ook het werk van Wallace: vreemd proza, dat (als het je aanspreekt tenminste) door zijn vreemdheid extra aandacht afdwingt. Je moet er de nodige moeite voor doen, maar dan krijg je ook iets wat je elders niet zomaar vindt.

Geen winactie

Voor dit boek is geen winactie beschikbaar. Helaas heb ik dit boek verkeerd verwerkt in mijn administratie en bij het nagaan bleek het enkel om een recensie te gaan. Gezien ik sportief wil omgaan me deze fout, zal ik onder de reacties een Epub bestaan verloten en deze zelf bekostigen. Excuses voor de verwarring en wellicht het misleidende gevoel.

Barbara Oosthoek, Onlybyme.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten