boek opsekopse wereld ansichtkaart 1
| |

Kinderboekreview: Opsekopse Wereld

Heerlijk om me weer eens even te mogen onderdompelen in de wereld, zoals jonge kinderen deze bewonderen. Zo makkelijk ‘vergeet’ je de magie van de fantasie, als je door raast in het dagelijkse leven van alledag. Een kinderboek met kind op schoot laat je even teruggaan naar een wereld, waarin zoveel mogelijk is wat later vervaagt naar het hoekje fantasie en niet meer thuishoort in de werkelijkheid. Maar is dat echt zo? Of moet je het ‘slechts’ willen zien?

Review Opsekopse Wereldreview opsekopse wereld

Een wereld op zich om eens nader te onderzoeken! Voor jong én oud(er)!

Mirjam Hildebrand heeft samen met Jolanda van der Burgt iets voor elkaar gekregen, wat mijn bewondering krijgt. Ze laten mij als volwassene nadenken over de inhoud, bij het voorlezen van hun kinderboek Opsekopse Wereld en vooral intens samen genieten met dochterlief van de avonturen die opa en Siem samen meemaken.

boek-opsekopse-wereld-posterMijn dochter is heel erg van vasthouden aan structuur, maar ook zij vindt het grappig om te lezen wat Siem allemaal doet! Anders doet, anders bekijkt, samen met zijn opa. “Mama, dat is toch gek!”, roept dochterlief uit, als ze hen op een prent samen in de regen in een zwembad ziet zitten.

Een heel gesprek volgt over dingen die normaal zijn en hoe we dat kunnen omdraaien:

“Ben ik dan even jouw mama, Mama? Ben jij dan mijn kind? En opa en oma, wat zijn die dan?”

“Maar als lachen omgekeerd huilen is, dan ben ik dus vrolijk als ik huil. Maar ik lach wel heel graag hoor!”

“Dus nat is droog en koud is warm en donker is licht, wel een hele rare wereld hoor, maar toch ook wel grappig!” en even later: “Mag ik nu ook in het zwembad buiten Mama?” (Temperatuur buiten rond de 8 graden en regenen, tja mama, hoe red je je hier nu uit. Dus voorgestelt er dan koud water in te doen, dat was immers warm en toen was het toch ineens niet meer zo’n leuk idee, haha)

boek-opsekopse-wereld-ansichtkaart

De inhoud van Opsekopse Wereld

Allereerst begint het boek niet gelijk met het verhaal, maar tips voor jong én oud, die je aansporen dingen eens anders te bekijken en aan te pakken. Een originele inleiding, voor een zeer origineel verhaal met de meest schitterende illustraties, die echt uitnodigen tot ‘plaatjes kijken’. Gewoon enkel samen al de plaatjes bestuderen en er achter komen wat er allemaal ‘opsekops’ is, is een heerlijke bezigheid met je kind. Het verhaal is daarbij ook nog eens uitnodigende geschreven, maar je kan er als ouder ook makkelijk je eigen draai aan geven, en je kind uitnodigen tot aanvullingen en deze zo nog meer betrekken bij het geheel.

Siem is een jongetje dat het leuk vindt om de dingen anders te doen.Voor kinderen die het moeilijk vinden om een vaste structuur los te laten, kan hij een voorbeeld zijn. Het boek stimuleert creativiteit en bevordert het oplossingsvermogen. De Opsekopse wereld is een te gekke plek om samen met uw kind in te verdwijnen. bron

boek-opsekopse-wereld-binnenwerk-1

Conclusie

In mijn ogen een boek dat een grote aanvulling is in elke kleuterklas en onderbouw, om tegenstellingen nader te onderzoeken en de fantasie van kinderen extra te prikkelen. Verder is het een zalig boek om thuis te hebben en vele malen voor te lezen aan je kind op regenachtige dagen, of momenten voor even samen rustig wegdromen naar wat er allemaal ‘opsekops’ mogelijk is. Als ouder heeft het boek mij erop gewezen, dat we soms best wel meer tijd mogen spenderen om te kijken, naar de oneindige ideeën die kunnen ontstaan in een wereld vol fantasie en magie.

Het boek Opsekopse Wereld  is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor €16,95.

 

Disclaimer: Droomvallei Uitgeverij heeft een review exemplaar aan Onlybyme beschikbaar gesteld.
Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten