|

Kinderboekreview: Jamil & Jamila 2 – Heimwee

Hartstikke leuk dat ik juist dit kinderboek ter review aangeboden kreeg. Zoals vaste lezers weten, heb ik de laatste tijd geregeld een post geplaatst over mijn zorgen aangaande de vluchtelingen, die gedwongen door een onhoudbare situatie in hun thuisland, elders proberen een nieuw leven op te bouwen.

Jamil & Jamila

Gaat over het leven van kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp. Gezien het succes van deel 1, is er nu deel 2 “Heimwee” met opnieuw verhalen van Jamil & Jamila.

Jamil & Jamila

De avonturen van Jamil & Jamila

De verhalen geven Nederlandse kinderen en kijkje in het leven van de kinderen, die in een vluchtelingen kamp leven. Het behandelt subtiel de gevolgen van de oorlog en het moeten wegvluchten van hun thuis. Heimwee terug naar huis komt naar voren. Ook trauma’s opgedaan uit de oorlog worden subtiel verwoord. Door de verhalen over leeftijdsgenootjes te laten gaan, die daar samen spelen en naar school gaan, wordt er een brug gelegd naar de kinderen hier in Nederland.

boek-heimwee-jamil-jamila-deel-2-binnenkant

Al geschikt voor kleuters?

Zelf was ik zeer benieuwd of het boek ook voor kleuters al geschikt zou zijn. Mijn dochter Riana was benieuwd naar het boek, dat mama had gekregen en vol enthousiasme las ik het eerste verhaaltje voor. Ze luisterde zeer intens naar het verhaal, maar waar ik benieuwd naar was: snapte ze waar het over ging? Naderhand kon ze maar weinig terug vertellen. Dus toen een kort gesprekje aangeknoopt of ze al wist wat oorlog was of het woord vluchteling. Beide woorden had ze nog niet opgevangen en niet gehoord op school. Gelukkig maar ergens, ze is nog wel wat jong (4,5) om nu al het leed van de wereld mee te krijgen. Uitleggen waarom die kinderen niet meer thuis woonden en in een kamp, was haast niet te doen. Dus besloten haar lekker onbevangen te laten voor nu en te laten genieten van haar kleutertijd. Het besef komt vanzelf met het toenemen van haar leeftijd. Het boek ligt gewoon tot die tijd in de kast te wachten!

boek-heimwee-jamil-jamila-deel-2-2

Voor welke leeftijd dan wel?

Zodra een kind duidelijk interesse gaat tonen voor wat er in de wereld gebeurd en met vragen komt over oorlog en wat vluchtelingen zijn, is dit boek zeer geschikt om erbij te pakken. Ook zou het zeer geschikt zijn om door de school zelf in de klas te behandelen. Vanaf groep 3 / groep 4 zou dit moeten kunnen, maar dan wel met de nodige begeleiding over het onderwerp. De extra aandacht is nodig,  om er iets meer uit te halen, dan een leuk verhaaltje wat wordt voorgelezen.

Wat vooral leuk is aan het boek van Jamil & Jamila, is dat het naast verhalen ook een doe-gedeelte bevat. Ideaal om na de verhalen samen met je kind door te nemen, of klassikaal een themaweek mee te vullen over vluchtelingen. Ik raad het boek dan ook zeker aan voor basisscholen om in het assortiment op te nemen. Ook ouders kunnen dit prima met hun kind(eren) doorwerken. Het is een goede manier om kinderen in contact te brengen met een mindere kant van het soms harde leven in de wereld, op een verantwoorde, voor de leeftijd passende wijze.

Disclaimer: Uitgeverij Droomvallei heeft een exemplaar ter beschikking gesteld om een review te kunnen schrijven.
Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten