9200000090200451
| |

Recensie Kinderboek De Pinguïns in Afrika

Barbara: De Pinguïns in Afrika is wederom een kinderboek met een zeer leerzaam karakter zoals in de meeste kinderboeken van Esther van der Ham, die ik heb mogen recenseren. Iets wat ik als ouder een extra pluspunt vindt, omdat je zo een gesprek op gang brengt met je kind(eren) en daar beiden iets van leert.

Pinguïns in Afrika

| auteur: Esther van der Ham | illustrator: Dick Rink | uitgeverij: Mira Loves Books | hardcover,  leesniveau M4 |  recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie De Pinguïns in Afrika

Kinderboek De pinguïn met heimweeDe Pinguïns in Afrika is het tweede deel in de Pinguïn Reeks. Eerder al verscheen: Kinderboek De pinguïn met heimwee.

Vanwege de publicatie van dit tweede deel, mogen we ook van deel 1 twee exemplaren weggeven met een winactie.

Deze winactie hebben we verlengd naar komende zondag 1 april. Indien je ook graag kans wilt maken op het eerste deel, doe mee!

Inhoud De Pinguïns in Afrika

Dit tweede deel behandelt het thema golfstromen. Pepe en Bo proberen terug te gaan naar de Zuidpool waar Bo vandaan komt. In begrijpelijke taal worden de beginselen over de werking van stroming uitgelegd. Hoe het kon gebeuren dat Bo op de Galapagos Eilanden belandde en waarom lukt het ze niet terug te drijven naar de Zuidpool? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Het einde van het verhaal geeft ruimte voor een nog te verschijnen deel 3 in de Pinguïn Reeks.

Verdiepingsstof

Na de avonturen van Bo en Pepe wordt in een Avi Plus deel iets meer uitleg gegeven over het continent Afrika en de golfstromen. Een goed startpunt voor een verdieping in het onderwerp op school met wereldoriëntatie of thuis bij grote interesse over het onderwerp.

Illustraties

Dick Rink heeft ook voor dit tweede deel de illustraties voor zijn rekening genomen. De tekeningen zijn dan ook zeer herkenbaar van zijn hand en geven het leesboek visuele ondersteuning. Dit kinderboek is dan ook zeer goed al aan jongere lezers voor te lezen.

Pinguïns in Afrika

 Persoonlijke Beleving

Barbara(40): Het verhaal is geschreven in grotere letters wat het zelfstandig lezen op jongere leeftijd ondersteunt. De woordkeuze is goed op de doelgroep afgestemd, de zinnen niet te lang. Het gehele verhaal is goed in één voorleesbeurt voor te lezen. Groot pluspunt vind ik persoonlijk de verdieping die na het verhaal wordt aangeboden. 

Het verhaal is in de herkenbare schrijfstijl van Esther van der Ham zeer toegankelijk verwoord. Het had van mij best dubbel zo lang mogen duren, al vermoed ik dat er bewust is gekozen voor een kort verhaal. Het voelt aan het einde ‘open’ aan en ik denk zelf dat er nog een derde deel zal volgen. Uiteraard is dit een persoonlijk gevoel.

De illustraties geven het boek meer body, wat juist voor beginnende lezers fijn is. Ze worden door de tekeningen verleid verder te willen lezen. Ook peuters en kleuters kunnen door de tekeningen alles goed volgen en op hun eigen niveau elementen uit het verhaal onthouden. 

Op school zou het boek in groep 4 kunnen worden gebruikt in een les ruimtelijke oriëntatie over de weidsheid van onze oceanen en verdere verdieping over hoe golfstromen nu precies werken.

Aanverwante thema’s zijn er genoeg, bijvoorbeeld hoe vogels vliegroutes onthouden en andere dieren precies weten hoe ze ergens heen gaan? Hoe deden wij mensen dat voordat de navigatie bestond? Het onderwerp kan naar eigen invulling verder worden uitgediept.

Conclusie

Wederom een kinderboek met een zeer leerzaam karakter zoals in de meeste  kinderboeken van Esther van der Ham  die ik heb mogen recenseren. Iets wat ik als ouder als een extra pluspunt vindt omdat je zo een gesprek op gang brengt met je kind(eren) en daar beiden iets van leert. Mijn dochter verbaasd me regelmatig met hetgeen ze al begrijpt of al wist, terwijl ik niet wist dat ze het al begreep of wist al zoveel kennis had vergaard. Hopelijk volgen er nog vele kinderboeken.

Namens de uitgeverij mag Onlybyme twee exemplaren weggeven met deze winactie. Is de pinguïn ook in jullie familie een favoriet dier? Dan gaan Bo en Pepe jullie kind(eren) zeker bevallen!

2x Winactie De Pinguïns in Afrika

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De Pinguïns in Afrika wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 1 april middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten