De dolfijn met sproeten

Recensie kinderboek De dolfijn met sproeten

Iedereen wil Dolfijn Daan als zijn vriend! Dat voel je vanaf het begin direct!


De dolfijn met sproeten

| auteur: Esther van der Ham| uitgeverij: Droomvallei | hardcover | recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie De dolfijn met sproeten

Inhoud

Dolfijn met sproeten vertelt het verhaal van dolfijn Daan. Hij is erg rustig en kan zichzelf daardoor verliezen in het lezen van boeken en totaal zijn omgeving vergeten. Ook heeft hij schattige sproeten. Hij vindt een ‘wonderfles’ die oplossingen kan geven.

Daan wordt geplaagd en weet daar niet zo goed mee om te gaan en kiest na te moeten blozen, nadat wordt verraden dat hij verliefd is op Ziva, ervoor om weg te zwemmen. Enkel heeft de zeeslang Sneppebek daarna zijn wonderfles meegenomen zijn grot in. Ziva gaat naar Daan toe en vertelt wat er is gebeurd met de wonderfles.

Lukt het Daan en zijn vrienden om de fles terug te krijgen? Gaat Sneppebek inzien dat hij te lang is doorgegaan met plagen? En kunnen ze de gevolgen daarvan weer ongedaan maken? Misschien met hulp van de wonderfles?

Thema Plagen

Het thema pesten is in dit toegankelijke leesboek voor kinderen in groep 3 op zeer positieve wijze beschreven. Je krijgt gelijk het gevoel dat Daan een zeer lieve dolfijn is, die je graag als vriend wilt hebben. Het is dan ook niet leuk als hij wordt gepest, door Sneppebek de zeeslang.

Aan het einde van het verhaal krijgt Daan door dat de punten waar hij mee gepest wordt ook hele grote voordelen hebben. Sneppebek kan daar iets van leren. Ook kan Daan iets van Sneppebek leren.

Het verhaal verwoordt heel goed dat alle verschillende karaktereigenschappen van kinderen voor- en nadelen hebben en dat je van elkaar kunt leren.

 

De dolfijn met sproeten

Persoonlijke Beleving

Barbara (39): Esther van der Ham heeft zowel met haar schrijfstijl, als de illustraties een zeer positieve toon neergezet in ‘De dolfijn met sproeten’. Het verhaal maakt jonge kinderen op toegankelijke wijze bekend met het onderling verschillend zijn en van elkaar kunnen leren.

Je leeft direct vanaf het begin mee met Daan en wilt graag dat hij en zijn vrienden de wonderfles terug krijgen. Het boek zal zowel jongens als meisjes aanspreken, doordat de karakters in het verhaal goed verdeeld zijn. Ook spreekt het oplossen van een probleem alle kinderen aan. 

Het leerelement in het boek is goed verpakt in het verhaal en kan op school klassikaal worden besproken.

Aanbeveling

De dolfijn met sproeten wil ik aanbevelen aan de onderbouw van basisscholen als leesboek bij het thema pesten. In de kleuterklas als voorleesboek en in groep 3 om gezamenlijk te lezen en na te bespreken. Ook in huislijke kring kan dit boek je kind(eren) een goed gevoel geven en daarbij leren dat anders zijn dan een ander niet erg is en dat je van elkaar kunt leren.

Wil jij dit leesboek graag lezen met jouw (klein)kind(eren)? Of ben je leerkracht en wil je dit boek graag op school behandelen? Of ken je iemand die dit boek goed zou kunnen gebruiken? Onlybyme mag namens de auteur een exemplaar weggeven met een winactie.

Winactie De dolfijn met sproeten gesloten

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek ‘De dolfijn met sproeten’ wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • De winactie eindigt op zondag 15 januari middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Het delen van de winacties via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd en verdubbelt je kansen. Laat het weten in je reactie, als je van deze extra winkans gebruik hebt gemaakt en via welke sociale kanalen. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie, via deze zelfde kanalen.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Esther van der Ham heeft naast ‘De dolfijn met sproeten’ al meer succesvolle kinderboeken geschreven.

Eerder verschenen er recensies op Onlybyme van:

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten