Recensie Kijk wat ik gedaan heb, Sarah Schmidt

  Kijk wat ik gedaan heb: Waarom moesten deze mensen sterven? Wie is hier verantwoordelijk voor?

Kijk wat ik gedaan heb

| auteur: Sarah Schmidt | uitgeverij: Hollands diep | paperback en e-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Kijk wat ik gedaan heb

Inhoud

Het verhaal wordt beschreven vanuit een aantal personages te weten Lizzie Borden, haar zus Emma, Bridget, de dienstmeid en Benjamin een vriend van hun oom John. Het verhaal wordt grotendeels geschreven over twee dagen. De dag voor de moord, 3 augustus 1892 en de dag dat de ouders van de meiden vermoord zijn, 4 augustus 1892.

Andrew en Abby Borden zijn op gruwelijke wijze in hun eigen huis vermoord. Wie is hier verantwoordelijk voor? De dader heeft nauwelijks sporen achter gelaten en toch zijn ze op verschillende plekken in het huis vermoord. Is het toch Benjamin? Oom John wil dat hij een klusje klaart voor zijn nichtjes. Benjamin is hier niet vies van.

Bridget de dienstmeid heeft het wel gehad in dit gezin en wil graag weg, maar Abby houdt dit tegen. Andrew en Abby voelen zich al een paar dagen niet lekker en op de dag van de moord komt Andrew zelfs thuis van zijn werk. Ook Bridget voelt zich ziek. Waardoor komt dat toch? Schijn bedriegt of toch niet?

Emma is ondertussen al een paar weken van huis bij een goede vriendin. Zij merkt niks wat er zich thuis afspeelt. Waarom is Lizzie zo boos op haar vader? Waarom kan ze Abby, haar stiefmoeder, eigenlijk niet luchten of zien?

Oom John komt de dag voor de moord onverwacht langs en blijft slapen. Niet wetende wat er zich zal gaan afspelen in het huis. Of toch wel?

Nadat de politie de minimale sporen volgt en iedereen heeft verhoord, wordt er een verdachte aangehouden. Heeft diegene de moorden gepleegd? Waar is het moordwapen, de bijl, gebleven? Deze was toch verstopt?

Dertien jaar later besluit 1 van deze mensen terug te gaan naar de plek des onheils om gerechtigheid te halen. Wie wat bewaart heeft wat. Is dit genoeg om zijn eis te bewerkstelligen?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette (40): Wat een mooi debuut is dit boek. Het is een boek wat je moet ‘liggen’ gezien de schrijfstijl, maar wat heeft Sarah Schmidt deze twee dagen mooi beschreven. Zowel de personages als de gehele situatie worden beeldend beschreven en laten je nadenken over hoe het moet zijn geweest in 1892 . Want zulke moorden kwamen niet vaak voor in welgestelde kringen.

De personages hebben zo allemaal hun verborgen agenda, maar door de rangverschillen leeft iedereen naar zijn eigen maatstaven. Sarah heeft hier goed op ingespeeld. De tijdlijn, die achter in het boek is toegevoegd, is een mooi overzicht. Niet alleen in de tijdlijn, maar ook in de rolverdeling. Het vat het boek goed samen en ik vond het prettig om deze als naslag nog eens te bekijken.

Voor diegene die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis is dit boek een aanrader. Een echte thriller is het niet, maar het is een sterk debuut over een slachtpartij die waargebeurd is.

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Comments

  1. Helena Hoogerwaard says:

    Ja, deze ga ik ook lezen. Klinkt goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.