hondenhotel

Gaat jouw hond wel eens naar een hondenhotel?

In de herfst heb ik Lady, onze Havanezer pup laten ‘proef’ logeren bij een hondenhotel en daar kwam ze totaal in de war van terug. Geen goede ervaring om haar daar nogmaals te laten verblijven dus. Daarna besloten even te wachten met een volgende ervaring en vorige week had ze op een andere locatie opnieuw een kleine logeerpartij. Ging het nu wel goed?

hondenhotel

Foto is genomen in de Mariapeel tijdens een vroege wandeling, 21 januari 2017.

Logeren in een hondenhotel: ging het goed?

Vorige week is Lady opnieuw gaan logeren in een hondenhotel. In de carnavalsvakantie zijn er vakantieplannen in Huize Onlybyme waar Lady dit keer niet mee naar toe kan. (Voor het eerst naar het ‘buitenland’ met dametje, meer daarover meer in een andere blog…) Toch wil ik graag dat onze Lady het naar haar zin heeft waar ze een weekje gaat verblijven.

Ze ging nu naar een pension waar ze heel veel ervaring hebben met honden. Er is veel deskundigheid aanwezig op het gebied van verzorging en hondengedrag. De verzorgers weten meer over de hondentaal dan ik zelf ooit zal weten, zijn zogezegd opgeleid als  ‘echte’ hondenkenners. Hierdoor wist degene die Lady van me overnam me gelijk gerust te stellen door me te vertellen wat ze aan Lady zag voor gedrag. Ik ging dus al vrij gerustgesteld naar huis en haar na een paar dagen weer ophalen.

Een paar dagen? Ja. Ze stellen daar dat een hond soms ‘even’ nodig heeft om zijn draai te vinden en te ‘wennen’ aan een nieuwe omgeving met andere ‘regels’. Je kan daar dan ook met korting een proefverblijf reserveren, zodat de hond weet waar hij op ‘vakantie’ gaat en jij als baas weet dat de hond het naar de zin heeft, indien je zelf niet in staat bent even snel terug te keren. Honden hebben geen tijdsbesef maar wel een geheugen waar ze zijn geweest en hoe ze dat hebben ervaren. 😉

Het afscheid nemen

Ik zag hoe ze gelijk naar het buitenverblijf werd gebracht in een aparte kooi. De begeleidster vertelde dat ze Lady nu niet los kon laten in de gehele groep, omdat alle honden dan meteen op haar als ‘nieuwe’ hond zouden duiken en ‘hallo’ zouden willen zeggen op zijn ‘honds’. Dat vond ik een fijne gedachte. Bij de volgende buitentijd zou ze tegelijkertijd worden losgelaten en dan ‘natuurlijk’ worden opgenomen in de groep.

Lady ging na een halve minuut naar mij te hebben gekeken door het raam al snel snuffelen met de honden die haar via het gaas al kwamen begroeten, een goed teken. Ook bleef haar staart fier omhoog. Ze heeft nooit geen angst gehad voor grote(re) honden, wat nu heel erg goed uitkomt.

Hondentaal

Lady bleek zich heel erg thuis te voelen, bij zowel de grotere als kleinere honden. Ze is zelf klein van stuk, maar wel vanaf haar geboorte gewend in een grote roedel met zowel kleine soortgenoten als grotere honden. Dat merkte je meteen aan haar. Ze blijkt de hondentaal dan ook goed te beheersen en kan dus heerlijk vrijuit ravotten met alle honden.

Er is hier totaal geen afwijkend gedrag van haar geconstateerd, enkel dat ze het wat ‘angstig’ kan reageren als een onbekende volwassene haar (zonder bijzijn van haar eigen baas) benadert. Dit is meteen verholpen als de volwassene door de knieën zakt en daarmee het grote verschil in hoogte wegneemt. Ze gaat dan gelijk toenadering zoeken en spelen. Er zijn totaal geen onderdanigheidsplasjes geconstateerd. Wat in de herfst op die andere locatie wel het geval was.

Gerustgesteld

Even was ik bang bij het ophalen dat ze zich weer vol stress zou gedragen, maar wat een verademing: ze kwam als een blije pup me enthousiast begroeten. Had duidelijk zin om mee naar huis te gaan, maar had het duidelijk ook naar haar zin gehad en vertoonde totaal geen stress. Ik kan je zeggen dat dat voor mij een heel fijn gevoel was om te ervaren.

Nu weet ik zeker dat ze daar op haar plaats is als ik haar af en toe niet genoeg aandacht kan geven of we een vakantie hebben gepland waar ze niet mee naar toe mag. Natuurlijk kan ik wel proberen of ze ergens bij bekenden kan verblijven, maar ik denk dat ze het hier echt naar haar zin heeft en zo leg ik bij niemand een ‘moeten’ op en weet ik zeker dat ze op een goede manier wordt benaderd en ook nog eens lekker kan ravotten met andere honden.

Gaat jouw hond wel eens naar een hondenhotel? Of ben je daar heel erg tegen?

 

Eerder verschenen er hier al andere blogs over Lady op Onlybyme.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten