reading light 3544073 1920

Het nut van de e-reader | Informatief

Ik ben een lezer, een lezer die in de winter gemiddeld vijf tot acht boeken per maand verslindt en in de zomer even zoveel per week. Acht jaar geleden schakelde ik noodgedwongen over van het papieren boek naar de e-reader. 

Overgangsperikelen

Ik vond het maar niks, een papieren boek is mooi, je hebt iets in je handen. Je ziet direct hoe ver je bent en op hoeveel tekst je jezelf nog kunt verheugen. Een papieren boek heeft een speciale geur, een gevoel, daar kan zo’n digitale versie niet aan tippen toch? Ik vond het dus lastig, maar ik had geen keus. Mijn handen kunnen een papieren boek niet langer vasthouden, het boek belandde steeds vaker op mijn neus. 

De ommekeer

Voor mijn verjaardag kreeg ik een e-reader met een mooie collectie titels erop. Ik was vrij snel om, gemak in alle opzichten. Allereerst is de e-reader licht, makkelijk vast te houden. Bladzijden omslaan met een druk op de knop, geen extra inspanning van de ogen, het leest als papier. Ik las een boek van duizend pagina’s en dat zonder kramp in mijn handen en vingers! De e-reader was ook op vakantie een groot succes, geen stapel boeken meer in de koffer, een besparing van veel ruimte én gewicht.

Kostbaar

Een e-reader is best een aanschaf, maar mijn eerste heeft zeven jaar lang echt iedere dag aangestaan. Ik laat hem altijd op stand-by staan en heb nooit problemen gehad met de accu. Natuurlijk moest ik hem op het laatst ietsje vaker opladen, maar dan nog ging de accu zeker een week mee. Inmiddels ben ik overgestapt op een ‘Kobo’ met bijpassend ‘Kobo plus’ abonnement. Hiermee kan ik een keuze maken uit een ruim assortiment titels. E-books zijn iets goedkoper dan een papieren boek en er zijn ook bibliotheken voor.

E-reader versus lezen op de smartphone/tablet

Waarom zou je kiezen voor een e-reader terwijl je hetzelfde boek ook kunt lezen op je tablet of je smartphone? Allereerst bevat de e-reader een speciaal scherm. Een e-reader heeft een e-ink scherm, dit scherm verbruikt weinig energie. Het opgebouwde beeld blijft gelijk tot je de pagina omslaat. Dit zorgt voor een rustige leeservaring voor je ogen. Hierdoor raken je ogen minder snel vermoeid. 

De wereld in kleur

Een nadeel is dat een e-reader geen kleurenscherm heeft. Voor een boek niet belangrijk, maar voor het lezen van een digitaal tijdschrift wel. Een tablet/smartphone heeft een LCD scherm, dit scherm wordt ongeveer vijftig keer per seconde ververst. Dit is vermoeiend voor je ogen en vraagt een stuk meer van de batterij. Dit scherm laat wel kleuren zien.

Het nachtlampje

De nieuwe e-readers zijn vaak voorzien van schermverlichting met een blauwlicht filter waardoor je geen last krijgt van je ogen bij lezen in het donker. Je kunt ook goed lezen bij direct zonlicht, geen reflectie van het scherm. Een LCD scherm straalt meer licht uit wat invloed kan hebben op je slaappatroon bij lezen in het donker. 

Conclusie

Ik persoonlijk vind lezen op mijn e-reader een stuk prettiger dan lezen op mijn tablet of smartphone. Het is minder vermoeiend en de e-reader is makkelijker hanteerbaar. Een tablet is voor mij net te zwaar en e-reader heeft een prima gewicht en een fijne grootte. De letters zijn in grootte instelbaar, dus zelfs prima te lezen als ik mijn leesbril vergeten ben. Het licht is instelbaar en de e-reader past prima in mijn handtas. Ik zou hem dan ook iedere leesfanaat aanraden, geef je ogen eens iets anders te lezen.

|Blog geschreven door Martine|


Gerelateerde blogs

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten