9200000101607142

Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann

Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann van auteur Carmen Romero Dorr is een absolute aanrader voor de lezer die houdt van een roman die verteld wordt vanuit het heden en verleden.

Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann. Roman. Carmen Romero Dorr.
Afbeelding toont cover van boek.

#roman #recensie #boekrecensie #bestseller

| auteur: Carmen Romero Dorr |  uitgeverij: Ambo Anthos | paperback & Epub | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Het laatste geschenk

Inhoud

Het is 1938 als de hartsvriendin van Paula Hoffmann, Ana, samen met haar familie op een dag vertrekt en niet meer terugkomt. Hun vader zijn beiden arts en werken in dezelfde praktijk. Paulina begrijpt niets van hun plotselinge vertrek, helemaal als haar vader het naambordje van zijn collega van de praktijk verwijdert.

Nadat de oorlog is begonnen, vertrekt haar vader als legerarts naar Rusland. Ze zien hem nooit terug. Samen met haar moeder en Otto en Heinz, haar oudere broers blijven ze achter in deze moeilijke tijd. Helaas moet de familie ook de beiden broers aan de oorlog kwijtraken, wanneer ze een oproep krijgen voor de Hitlerjugend. Ook zij keren nooit terug. Alleen achterblijvend met haar moeder, ziet ze hoe haar moeder het geld bijeenschraapt op een bijna mensonterende wijze.

Wanneer Paulina’s moeder haar zus Sofia een brief heeft gestuurd met de vraag naar Spanje te vluchten, worden ze met open armen ontvangen. Het is ondertussen 1947. Het leven lijkt meer vreugde te krijgen, maar helaas loopt het leven voor Paulina hier ook niet altijd even makkelijk. Ze raakt onverwacht zwanger en moet op eigen benen leren staan.

Naast Paulina leren we Alicia kennen. Zij is de kleindochter van Paulina. Nadat haar moeder is verongelukt toen zij vier jaar was, zijn haar vader Diego en Paulina twee belangrijke mensen in haar leven.

Alicia is zelf ondertussen ook moeder en vlucht in haar werk. Het huwelijk is niet stabiel. Wanneer ze na het overlijden van Paulina het bericht krijgt dat Paulina haar appartement in Berlijn aan Alicia nalaat, besluit ze deze te bezoeken. Waarom wisten ze hier niks vanaf als familie? Waarom laat Paulina dit appartement juist aan Alicia na?

Het oude fotoalbum van Paulina blijkt een belangrijke rol te spelen. Als kind keek Alicia met Paulina de foto`s met regelmaat door. Hoe komt deze opeens in het appartement te liggen?

Persoonlijke beleving

Antoinette(42): Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann is er een die onder je huid dreigt te gaan zitten en je niet meer loslaat. De wisselde verhalen van Paulina en Alicia geven het verhaal balans en een opbouwend geheel. Beetje bij beetje leren we de beiden dames kennen en komen we er achter wie ze zijn en waarom ze bepaalde keuzes moesten maken.

Het einde van het verhaal is prachtig en maakt dit boek echt af. Ik kan niet anders dan zeggen dat ik met heel veel plezier dit boek gelezen heb.

De beschrijving van het leed, geluk, liefde en tegenslag kloppen en laten het verhaal echt leven. Het zou, wat mij betreft, zelf filmwaardig zijn.

Wie houdt van verhalen die in het heden en verleden spelen en ook nog eens goed uitgewerkt worden, zou dit boek absoluut op zijn leesplank dienen te plaatsen.

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.


Eerder verschenen recensies

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten