20220205 141730 rotated

Recensie Het kamermeisje, Nita Prose | Feelgoodroman

Het kamermeisje van Nita Prose scoort zeer hoge ogen om dé feelgoodroman van 2022 te worden. Molly verovert vanaf het begin een plekje in je hart en het boek is dan ook veel te snel uit!

20220205 141730

| auteur: Nita Prose | uitgeverij: ambo|anthos | recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Het Kamermeisje

Nita Prose is in het dagelijkse leven adjunct-directeur en uitgever van Simon & Schuster in Canada. Ze woont in Toronto (in een huis dat maar matig schoon is 😉 ). Het kamermeisje is haar debuutroman.

Deze roman zal worden omarmt door fans van De Rosie Project en Het Rosie effect van Graeme Simsion. Net als liefhebbers van het genre van Agatha Christie en fans van Ik ben Eleanor Oliphant van Gail Honeyman. (De linken gaan naar eerder verschenen recensies.)

Persoonlijke Leeservaring

Barbara (44): Wauw! Wat heb ik dit weekend genoten, terwijl ik mezelf ondergedompelde in het avontuur van Molly, het kamermeisje van het Regency Grand Hotel. Ze komt totaal ongewild midden in de spotlights te staan als ze een beroemde gast dood in zijn bed aantreft.

Vanaf het begin word je meegetrokken in Molly’s wereld. Je gaat ongemerkt van haar houden, terwijl je ogen de hoofdstukken verslinden. Als de ontknoping toch anders blijkt, dan je ‘allang’ wist, word je -waar mogelijk- nog trotser op haar dan je al was.

Molly voelt zich zeer thuis in de rol van onzichtbaar kamermeisje en geniet er intens van haar werk. Iets wat ik persoonlijk als ‘ramp in de huishouding’ met een gruwelijke hekel aan schoonmaken totaal niet begrijp, maar door haar ogen wel omarm. Je wordt haar personage ingetrokken op een manier die ik niet vaak meemaak in feelgoodromans. Hoezeer ze ook van jou als persoon verschilt op tal van karaktertrekken, juist doordat je alles vanuit haar blik beleefd en ‘ziet’ gebeuren -vaak eerder dan zij het zelf ziet-, ga je van haar houden.

De auteur heeft met deze debuutroman dan ook echt een boek neergezet dat met recht een vervolg verdient.

Inhoud

De informatie zoals op de achterkant van het boek weergegeven geeft, in mijn ogen, geen spoilers weg die het leesgenot in de weg staat.

Inhoudsomschrijving vanaf de achterzijde van het boek:

Ze is nét wat anders dan de rest, maar het is onmogelijk om haar niet in je hart te sluiten

Molly is een eenzame, wat zonderlinge en onopvallende jonge vrouw. Ze is geknipt voor haar werk als kamermeisje in het Regency Grand Hotel, waar ze de kussens opschudt en de vuiligheid, het stof en de geheimen van de gasten wegveegt. Echt niemand ziet haar staan. Letterlijk. Maar ze komt ongewild in de spotlights te staan wanneer ze Mr. Black, een beruchte en steenrijke gast, dood in zijn bed aantreft. Zo wordt ze van onopvallend kamermeisje opeens hoofdverdachte in een moordzaak en belandt ze in een web van leugens. Hoe kan ze daar nog uit ontsnappen? Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek, maar zal het op tijd zijn, vóór de moordenaar opnieuw toeslaat?

Opgezet als een detective van Agatha Christie is Het kamermeisje bovenal een hartverwarmende roman over iemand die nét wat anders is dan de rest en toont dat elk probleem opgelost kan worden door vriendschap en saamhorigheid.

Gerelateerde eerder verschenen recensies:

Het Rosie effect van Graeme Simsion

Ik ben Eleanor Oliphant van Gail Honeyman

Your Title Here 3

Disclaimer: de uitgeverij heeft een recensie-exemplaar beschikbaar gesteld.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten