Het huis van de drenkelingen

Recensie Het huis van de drenkelingen, Guillermo Rosales

Het huis van de drenkelingen is een roman gebaseerd op waargebeurde feiten. De schizofrene William Figueras zit in een opvanghuis in Miami.

Het huis van de drenkelingen

| auteur: Guillermo Rosales | uitgeverij: Atlas Contact | hardcover en E-book | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie Het huis van de drenkelingen

Inhoud

William Figueras heeft als schrijver veel geschreven. Maar door zijn schizofrenie heeft hij ook veel werk vernietigd. Dit is een van de weinige werken die wel het publiek heeft bereikt.

William groeide op in Cuba en tussen zijn 20 en 25 jaar, heeft hij een roman geschreven. Deze is nooit gepubliceerd omdat de literatoren van de regering het niet eens waren met wat hij schreef en hoe hij het schreef. Vanaf dat moment werd hij gek en besloot naar Miami te gaan waar een groot deel van zijn familie al woonden.

De psychische klachten gingen overheersen waardoor hij jaren in boarding homes heeft gezeten. De meest miserabele plekken ter wereld. In deze roman komt alles wat zich daar afspeelt naar voren. Van misbruik, tot corruptie en van de meest vuile situaties – er loopt steeds een man overal te plassen, wc verstopt en handdoeken die nooit gewassen worden – tot misbruik.

Maar dan komt er een nieuwe vrouw binnen en William is meteen verliefd. Hij zet alles op alles om met haar verder te kunnen leven. Zij is het lichtpuntje waar hij naar op zoek was. Zullen ze het gaan redden samen om het boarding home te verlaten?

Persoonlijke Leeservaring

Wendy (41): Wat een intens boek is Het huis van de drenkelingen. De titel is erg goed gekozen want deze mensen zijn echt de drenkelingen van de maatschappij. Niemand geeft om ze, ze worden uitgebuit en verwaarloosd. Dat komt in dit boek heel erg naar voren.

Het huis van de drenkelingen wordt puur en alleen door de ogen van William beschreven. De rauwe passages over misbruik en mishandeling zorgden er voor dat ik het boek af en toe even weg moest leggen. Want het is best heftig om dat te lezen. Toch moest ik gewoon doorlezen, maar wat een heftig boek is dit.

Dan komt er het lichtpuntje dat William verliefd is. Je gunt het hem zo en ook om uit het boardinghuis te kunnen gaan. Want door de verhaallijn heen kan je lezen dat hij van de ene kant alles heel gelaten over zich heen laat komen maar aan de andere kant is hij woedend.

Dit boek is niet opgedeeld in hoofdstukken. Je begint te lezen en nergens is een pauze ingebouwd. Alleen het nawoord staat apart aangegeven en hierin staat de rest van zijn levensloop beschreven.

Het huis van de drenkelingen is zeker geen doorsnee roman. Het is confronterend, gewelddadig en verafschuwend maar daardoor zeker een aanrader voor mensen die wel eens iets anders willen lezen dan de standaard genres.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten