Het huis met griep

Recensie Het huis met griep

Barbara: het kinderboek ‘Het huis met griep’ is een verrijking van de beschikbare lesstof. Zonder dat het lezende/voorgelezen kind het gevoel heeft aan het leren te zijn, krijgt deze verpakt in een sprookjesverhaal nieuwe kennis tot zich.

Het huis met griep

| auteur & illustrator: Esther van der Ham | uitgeverij: Droomvallei | hardcover | recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Het huis met griep

Inhoud

Dora is zeven jaar en mag van haar mama een glas melk inschenken, omdat ze dat volgens haar moeder al heel goed zelf kan. Haar oudere broer Max is daar nog niet zo handig in, sterker nog, hij maakt er vaak nog een knoeiboel van, dus Dora is best trots dat ze dit al wel zelf mag proberen. Tegen alle verwachtingen in, gaat dit niet goed. Door een trilling die Dora voelt tijdens het inschenken, gutst de melk naast het glas. Haar moeder en broer voelen de trilling niet en zijn verbaasd dat het misgaat met de melk. Als ze opnieuw een rilling voelt en haar broer en mama haar niet geloven, gaat ze teleurgesteld en boos, de tuin in. Daar schopt ze een bal weg en hoort ze ineens: ‘Au!

Dat is het begin van de ontmoeting met Wim, de trol, die haar vertelt dat mensen zien wat ze willen zien en hoe ouder ze worden, hoe minder ze meekrijgen. Hij neemt haar wel serieus, sterker nog, de trillingen van het huis hebben ervoor gezorgd dat Wim zelf hier kwam kijken wat er aan de hand is op verzoek van de heks. Waar komen die trillingen vandaan? Wat is de oorzaak?

Samen met Wim en de heks gaat Dora het probleem van de trillingen oplossen. Gaat dit haar lukken? Worden de trillingen verholpen? En hoe? En gaan haar mama en broer haar uiteindelijk toch nog geloven?

Het huis met griepOnderliggend thema: duurzame energie

Het verhaal is geschreven voor kinderen in de onderbouw in opdracht van het expertisecentrum Duurzame Innovatie van Avans Hogeschool. In begrijpbare taal wordt de aandacht gevestigd op duurzame energie. Kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met begrippen als stroom, zonnepanelen en isolatie, is heel goed mogelijk in verhaalvorm.

Esther van der Ham is er zeer goed in geslaagd de vertaalslag te maken van droge theorie naar een sprookjesverhaal op papier, met aan het einde van het boek extra uitleg over de verschillen in het verhaal tussen fantasie en werkelijkheid. Daarnaast wordt in begrijpelijke taal het verschil besproken, tussen wat is ‘echt’ is in het verhaal en wat is verzonnen. In begrijpelijke taal wordt extra theoretische informatie gegeven over de begrippen die in het boek langskomen.

Het boek kan op basisscholen dan ook uitstekend worden ingezet als inleidend verhaal bij een thema als natuur en energie. Lessen over bijvoorbeeld de zon en haar warmte, het groeien van planten, de isolerende werking van beschermende materialen en aardschokken, kunnen hieraan worden gekoppeld met leuke speelse opdrachten en proefjes.

Eigen illustraties

Buiten auteur van kinderboeken is Esther van der Ham ook illustrator. Dit boek heeft ze in haar eigen zeer herkenbare stijl geïllustreerd.

sint-2015-v3-kGeregeld zijn er tekeningen te downloaden via haar website voor kinderen om in te kleuren. Zo is er met het komende thema Sinterklaas een aftelkleurplaat te vinden, waar je kind elke dag een vakje mag inkleuren of doorkruisen op eigen wijze. Een voorbeeld staat hiernaast. Klik op de afbeelding voor een download versie.

Zoek op kleurplaat om verschillende kleurplaten te vinden op de website van Esther. Deze zijn geschikt voor meerdere thema’s die voorbijkomen gedurende het jaar. Hier een tweetal voorbeelden:

Persoonlijke beleving

Barbara(38): Het boek heeft mij zeer aangenaam verrast! Doordat ik niet eerst de achterkanten en blanco het verhaal begon wist ik niet dat het verhaal in opdracht was geschreven. De teksten zijn mooi omkaderd en de illustraties vullen alle overige ruimtes op de pagina’s en geven het verhaal een gezicht. 

Het sprookjesverhaal loopt uiteraard goed af, perfect voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Het ‘nog’ geloven in een fantasiewereld van jongere kinderen en dit niet (meer) ‘zien en geloven’ als je ouder bent is perfect erin verweven. In feite doen we onszelf als ouder en wijzer daarmee te kort. ‘We zien wat we willen zien.’ Een wijze les die ik nu nog dagelijks ervaar met een kleuterdame als dochter. 

De manier waarop Esther in staat is theorie in een sprookje te verwerken vind ik bewonderenswaardig. De taal is zeer begrijpelijk, de theorie is er speels in verwerkt en wordt na de goede afloop extra uitgelegd. Dit is uiteraard niet verplicht om te lezen samen met je kind, maar kan ondersteunen bij vragen die wellicht omhoog komen. Als mama weet ik dat verhalen vaak ineens allerlei waarom-vragen teweegbrengen. 

Een aanrader!

Voor basisscholen is het kinderboek ‘Het huis met griep’ een verrijking van de beschikbare lesstof. Niet in alle lespakketten wordt in de kleutergroepen al aandacht gegeven aan natuurlijke aspecten als de zon, zonnewarmte en (duurzame) energie. Dit boek heeft dus echt iets toe te voegen!

Na het lezen van dit leuke, leerzame kinderboek is het leuk om met een winactie een ander gezin blij te maken met dit leerzame sprookje voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Heb jij (klein)kinderen die je erg blij mee kunt maken met dit kinderboek? Doe gerust mee met deze winactie, iedereen maakt kans!

Winactie Het huis met griep gesloten

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en email achter (is afgeschermd).
  • Geef  hieronder in een reactie aan dat je het kinderboek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • De winacties lopen ruim een week en eindigen op zondag middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt. Kijk gerust nog naar andere winacties. (Tip!)
  • Het delen van de winacties via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd en verdubbelt je kansen, 1 of meerdere malen.

Laat het weten in een reactie, als je van extra winkans(en) gebruikt hebt gemaakt en via welke sociale kanalen. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via facebook, Twitter, Google+, Pinterest, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie via de zelfde kanalen. (Gaarne geen complete linken invoegen).

Leuk als je meedoet met de winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

 

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten