Herinneringen in aluminiumfolie

Recensie Herinneringen in aluminiumfolie

Herinneringen in aluminiumfolie is uitermate geschikt voor mensen die genieten van korte, op zichzelf staande verhalen.

Herinneringen in aluminiumfolie

| auteur: Jamal Ouariachi | uitgeverij: Querido | paperback en e-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Herinneringen in aluminiumfolie

Inhoud

Zoals de uitgeverij al zelf aangeeft over dit boek:

In tien korte en lange verhalen breekt Jamal Ouariachi telkens nieuwe werelden open. Duistere onderwerelden blijken dat vaak te zijn, maar altijd beschreven in een taal die licht en sierlijk is.

De auteur wil hiermee een statement maken naar de lezers van het korte verhaal. Elk verhaal is totaal anders en leest makkelijk weg. Hierbij een drietal impressies van verhalen om een korte impressie te geven van deze verhalenbundel.

Schoppen:

In één verhaal vertelt hij over de liefde en het datingbureau waarbij de match tot een statement leidt tussen het mannelijk en vrouwelijk geslacht. Ze besluiten ergens een hapje te eten. Na die tijd vraagt hij haar mee naar huis. Hij denkt haar hier te kunnen verleiden, maar niks is minder waar. De rollen worden uiteindelijk juist omgedraaid en zij is degene die een keuze maakt.

De toeristenslager:

In dit verhaal gaat het juist over een toeristenslager waarbij al gelijk duidelijk is waar het verhaal heen gaat, maar waarbij de gruwelijke gedachtegang van de toeristenslager enerzijds gruwelijk is en anderzijds het waarom aangeeft. De naïviteit of juist het vertrouwen van mensen wordt hier op de korrel genomen.

De moslimsportvissersclub:

 5  Franse moslimmannen hebben samen een  sportvisserclub. Elke zondag gaan ze vissen en zorgen hun vrouwe voor het eten. Maar dit keer komen ze voor een dilemma  te staan. Ze vinden dit keer niet alleen maar vissen in het water.  Wat doe je als je geloof  je dingt tot bepaalde beslissingen? En hoe reageren hun vrouwen op dit voorval?

Deze verhalenbundel sluit hij af, door kort te vertellen hoe deze verhalen tot stand zijn gekomen. Elk verhaal heeft een op zichzelf staand onderwerp. De verhalen vormen samen een bundel van het korte verhaal. Hier zit geen samenhang in.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette:  Jamal Ouariachi was voor mij een onbekende auteur en zelf lees ik, niet tot weinig korte verhalen. Het was voor mij dus een uitstapje in een ander genre.

Ik heb in deze verhalenbundel niet de link kunnen leggen, waarom juist deze uiteenlopende verhalen het statement moesten maken om het korte verhaal weer op de kaart te krijgen. Toch zijn de op zichzelf staande verhalen niet onplezierig om te lezen.

Jamal heeft de verhalen geschreven tussen 2011 en 2016. Het leuke aan de verhalen is dat ze allemaal in een verschillend jasje zijn gestopt. Je leest letterlijk korte verhalen. De één is hilarisch de andere is juist weer voorspellend. Ik heb de verhalen ook per keer gelezen. Hierdoor hoopte ik de boodschap te vinden van deze verhalenbundel.

Uiteindelijk heb ik het boek twee keer gelezen om te kijken of mijn beleving hierdoor zou veranderen. Dit was niet het geval. Ik heb de boodschap niet gevonden, maar ik denk dat het boek uitermate geschikt is voor mensen die genieten van korte, op zichzelf staande verhalen.

Jamal heeft een fijne schrijfstijl. Het leest makkelijk weg. Het boekje bevat niet veel pagina’s, 155 in totaal, maar dat past uiteindelijk ook weer bij de korte verhalen.

Winactie Herinneringen in aluminiumfolie

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 25 juni middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten