gelukkig zijn is een keuze
| | |

Gelukkig zijn is een keuze, een mindset. | Gelukkig zijn kan

Gistermiddag kwam er een interessant onderwerp op televisie voorbij waar ik over wilde schrijven. De auteur van een nieuw boek, uiteraard ben ik haar naam vergeten (zwangerschap en zaken onthouden, zucht) en zelfs de titel van het boek, iets met #365 en geluk is niet blijven hangen.

gelukkig zijn is een keuze

Gelukkig zijn is een keuze

Zij, auteur van het boek, heeft een psychologische scholing en werkt nu als life en business coach en heeft haar ervaringen en opgedane kennis uit haar professie over gelukkig zijn beschreven in een boek in Jip en Janneke taal. In het kort komt haar boodschap erop neer dat je ervoor kunt kiezen gelukkig te zijn door je mindset dusdanig in te stellen. En ik denk dat ze gelijk heeft.

Wel maakte ze een duidelijk onderscheid dat er biologische factoren kunnen zijn, waardoor dit niet enkel met een mindset valt af te dwingen. Het feit dat ik nu zelf een prenatale depressie heb, is dus niet een gebrek aan mindset.

Los van het boek – ik heb het niet gelezen, maar overweeg het aan te schaffen – denk ik dat ze gelijk heeft dat je er zelf voor kunt kiezen om je gelukkig te voelen. Geluk komt vanuit jezelf. Niemand anders kan je geluk geven. Denken dat een ander (een relatie) jou gelukkig kan maken is een verkeerde mindset. Je geluk komt van binnen. Hoe kijk jij tegen de wereld aan? Bekijk je het glas half vol of half leeg?

Eigen ervaring

Barbara: zelf heb ik langere tijd, door steeds terugkerende depressies, de wereld vanuit het negatieve benaderd. Rond mijn dertigste maakte ik een heel bewuste keuze om het glas als halfvol te gaan benaderen. Dit was pittig en ik moest mezelf in het begin tig keer per dag corrigeren, maar het werkte. Ik gaf vanaf dat moment structureel meer aandacht aan wat goed ging en wat goed is in het leven. Dit gaf me een beter gevoel. 

Dankbaarheid voor wat je hebt. Niet focussen op wat je niet hebt, maar juist genieten van wat is. Meer leven in het nu en niet enkel wat je hoopt te bereiken of wat er in de toekomst aan komt. 

Dit had ik niet uit een boek, maar ik wist dat ik moest veranderen. Ik had het leven anders niet veel lang meer volgehouden (denk ik). Want de diepte waar een depressie je intrekt is zwart en lijkt werkelijk oneindig. Juist die bewuste keuze om te focussen op wat wel goed gaat en de zonnetjes in je dag te zoeken en benadrukken, heeft mij heel erg geholpen.

Wellicht dat ik daarom nu, terwijl de donkerte er elke dag is en soms ongenadig hard toeslaat, toch elke dag probeer me te focussen op wat wel goed gaat.

Dat ik niet kan genieten van de zwangerschap is vervelend (ronduit klote, is een betere omschrijving gevoelsmatig) en ik voel me daar schuldig over. Toch probeer ik juist te handelen door de focus te leggen op zaken die wel goed gaan. Zoals mijn gedachten verzetten en creatief bezig zijn. Dochterlief een extra knuffelsessie geven en dankbaar zijn voor hoe zij het doet. Genieten van kaarslicht nu de dagen weer korter worden. Kortom, ik zoek het geluk letterlijk (wat er ook is) heel bewust op en doe dingen die mij helpen om de negatieve gevoelens rondom het zwanger zijn (hopelijk) weer onder controle te krijgen.

Waarom ik hier over schrijf?

Ik probeer geen boek te verkopen wat ik niet heb gelezen, maar hoe ze vertelde over het boek gecombineerd met mijn eigen levenservaring en het resultaat dat het me al 10 jaar was gelukt niet opnieuw depressief te worden (met ondersteuning van medicatie en een andere mindset). Het maakte dat ik dacht: ze heeft gelijk en dat moeten zoveel mogelijk mensen weten.

Geluk begint bij jezelf, daar ben ik echt van overtuigd. En dan doel ik niet op geluk afdwingen, maar je van binnen gelukkig mogen voelen om wat er allemaal goed gaat in jouw leven. Iedereen heeft uitdagingen en de een (zo lijkt het) meer uitdagingen dan de ander. Toch denk ik dat de mensen die besluiten deze uitdagingen niet geheel hun leven te laten overschaduwen en hun gelukbeleving in de weg staan, zich fijner voelen. Soms kan je niets doen aan een uitdaging, maar je kunt wel iets doen aan je mindset en hoe je gaat proberen met deze uitdaging om te gaan. Begrippen als dankbaarheid, vergeving, acceptatie en ook toestaan jezelf een gevoel van geluk te laten ervaren, komen dan naar boven.

Of ik het boek ga kopen? Ik twijfel nog. En vraag me af of er nog veel in zal staan wat ik niet al zelf ben gaan toepassen (en wat werkt voor mij). Toch is het denk goed om de boodschap eens te laten weken als je jezelf ongelukkig voelt om een andere dan biologische reden.

Happy Life #365

Na zoeken online boek gevonden. Handig dat Google met #365 best raad weet. 🙂

In Happy Life 365 laat Kelly Weekers op basis van simpele stappen zien hoe bepalend je denkwijze is voor je dagelijkse geluksgevoel. Aan de hand van thema’s als zelfvertrouwen, gezondheid, vriendschap, werk, social media en relaties leer je op een simpele en effectieve manier anders om te gaan met negativiteit, stress en piekeren.

 

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten