Geboortelot Anita Larkens | Historische roman
De roman geboortelot van Anita Larkens heeft me laten genieten van twee verhaallijnen die steeds meer tot elkaar komen en tegelijkertijd laten gruwelen van afschuw over de belabberde positie van de hoofdpersonen. Het geeft een heel duidelijke inkijk in het Nederland van weleer en de positie van de vrouw, verpakt in goed, boeiend geschreven verhaal.
| auteur: Anita Larkens | uitgeverij: Uitgeverij De Meent | recensent: Barbara Oosthoek |
Inhoudsopgave
Recensie Geboortelot
Anita Larkens woont met haar man en jongste zoon in Bedum, bij Groningen. Ze schrijft al zolang ze zich kan herinneren. Ze publiceerde eerder het non-fictieboek De volmaakte vrouw en de literaire thrillers Schaduwdochter, De betrokkenen en De dagen.
Geboortelot is mijn eerste kennismaking met deze auteur en het proeft naar meer!
Persoonlijke Leeservaring
Barbara(44): De levens van Jannetje (dienstmeid van een dominee) en Bouwina (landarbeidster) worden door de auteur levensecht neergezet. Juist door de details vanuit de geschiedenislessen die naar boven (en weer worden opgefrist en aangevuld) komen tijdens het lezen, voelt het verhaal zeer waarheidsgetrouw aan. Je kunt je hierdoor goed verplaatsen in de hoofdpersonen.
De verhaallijnen van twee totaal verschillende vrouwen, – beiden geboren als een dubbeltje (en dan werd je vroeger nooit een kwartje)- , die totaal los van elkaar beginnen en door hun levensloop bij elkaar worden gebracht. Je voelt de ongelijkheid van de vrouw en het klassenverschil door heel het boek heen en ervaart hoe de hoofdpersonen zelf naar hun positie kijken en weten dat veel wat ‘boven’ hen afspeelt op burgerniveau, weinig invloed zal hebben op hun levensstandaard als arbeiders.
Wellicht zal je net als ik met gruwel moeten bekennen dat het zeer belabberd gesteld was met de vrouwenrechten in die tijd. Ik voel dankbaarheid dat ik geboren ben ik deze huidige tijd. Na het lezen van dit boek besef je weer te meer dat er al veel is verbeterd op het gebied van vrouwenemancipatie in onze huidige tijd, maar dat er zeker nog verbeterpunten zijn.
Barbara(44): De roman geboortelot van Anita Larkens heeft me laten genieten van twee verhaallijnen die steeds meer tot elkaar komen en tegelijkertijd laten gruwelen van afschuw over de belabberde positie van de hoofdpersonen. Het geeft een heel duidelijke inkijk in het Nederland van weleer en de positie van de vrouw, verpakt in goed, boeiend geschreven verhaal.
Inhoud Geboortelot
Zoals op de achterkant van het boek vermeldt:
Geboortelot is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Deze historische roman gaat over twee arbeidersvrouwen in de tweede helft van de negentiende eeuw, de tijd waarin Alette Jacobs begint met haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. De kloof tussen man en vrouw is enorm, die tussen burger en arbieder nog groter.
Jannetje werkt als dienstmeid voor een domineesgezin in Noord-Brabant en wordt geplaagd door heimwee en eenzaamheid. De komst van het paupermeisje Adriana brengt haar de nodige afleiding – voor het eerst voelt ze zich niet langer alleen. Dan wordt de dominee beroepen naar Noordoost-Groningen en Jannetje verhuist met het gezin mee.
In het Noorden komt het leven van Jannetje steeds dichter bij dat van de andere vrouw: de weduwe Bouwina, die in haar eentje de zorg draagt voor haar kleindochter Bouke. Bouwina doet er alles aan om Bouwke voor te bereiden op een leven als arbeidersmeid, maar haar inspanningen zijn tevergeeft: het meisje glijdt af in de criminaliteit. Ook Jannetjes beschermelinge Adriana begaat misdrijven. Wanneer het lot Jannetje en Bouwina samenbrengt vinden zij troots en begrip bij elkaar.
Quote uit Geboortelot:
Een kind van ons in de gevangenis. Ik heb gevloekt, zo hard dat ik vrees dat de woorden aan de muren gaan kleven en terugstuiten als de dominee komt.
De auteur over Geboortelot
Anita Larkens: ‘De gebeurtenissen in dit boek sluiten nauw aan bij de werkelijkheid. Het verhaal is vanaf de basis opgebouwd. In arbeiderskringen was het niet gebruikelijk om je levensverhaal op papier te zetten. Ik heb me moeten baseren op genealogisch onderzoek, archiefstukken, oude krantenartikelen, rechtbankdocumenten en onderzoeksliteratuur. Het was een echte ontdekkingsreis. Geboortelot is meer dan een familieroman. Mijn oudovergrootmoeder Bouwina en mijn betovergrootmoeder Jannetje staan symbool voor alle ‘dienstbaren’ uit die tijd. Ik hoop met mijn boek een stem aan de arbeidersmeisjes en -vrouwen te geven – door hun onmacht en vernederingen te beschrijven, maar ook de kleine momenten van geluk, die alles betekenden.’
Win een exemplaar van Geboortelot
Heb je na het lezen van deze recensie interesse gekregen om dit boek zelf te gaan lezen of ken je iemand in je nabije omgeving die heel graag historische romans leest? Onlybyme mag namens uitgeverij De Meent een exemplaar van de roman Geboortelot weggeven met een winactie.
Zo doe je mee:
Klik op het veld hieronder waar je kunt deelnemen door het invullen van je mailadres. Vink het vakje aan en je doet mee.
Voor het soepel laten verlopen van de winactie maak ik gebruik van een geautomatiseerd systeem dat hierboven is getoond. De regels van toepassing op de winactie zijn in te zien door te klikken op de tekst: Giveaway Rules & Terms. Je moet om deel te kunnen nemen akkoord gaan met deze regels.
De winnaar wordt altijd op de Facebookpagina van Onlybyme bekend gemaakt (met een gedeelte van de opgegeven naam) en daarna persoonlijk benaderd.
Disclaimer: de uitgeverij heeft een recensie-exemplaar voor het schrijven van deze recensie beschikbaar gesteld.
Bewaar deze pin voor later:
Je kan Onlybyme vinden op Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin’.
Leuk als je deze website gaat volgen!
Recent verschenen recensies:
De verloren jongen, Chantal van Mierlo