Esther klein

Onlybyme interviewt – Esther van der Ham

Vandaag 5 oktober begint de Kinderboekenweek 2016 met dit jaar het thema ‘Voor altijd jong’.

knipselkinderboekenweek2016

Een leuk moment om eens wat vragen te stellen aan een auteur van meerdere leuke, inspirerende kinderboeken en daarnaast eigenaresse van Droomvallei Uitgeverij: Esther van der Ham.

Hoewel ik heel veel persoonlijke vragen aan Esther zou willen stellen om de mens achter de auteur en uitgever nader te willen leren kennen, heb ik mezelf gedwongen het te houden op vragen met betrekking tot met name de kinderboeken en het ontstaan van de uitgeverij Droomvallei. (Misschien een tweede ronde Esther? 😉 )

Esther van der Ham

Het interview met Esther van der Ham

Bijna 5 jaar geleden ben je Droomvallei Uitgeverij begonnen. Zelf heb je inmiddels behoorlijk wat kinderboeken uitgegeven. Was het eerste doel van de uitgeverij je te specialiseren in Kinderboeken? Of wilde je gewoon je boeken in eigen beheer gaan uitgeven en besloot je er een uitgeverij van te maken?

Het tweede. Ik had mijn boek opgestuurd aan een aantal reguliere uitgeverijen die het verhaal en de tekeningen heel mooi vonden, maar het concept te vernieuwend. Daarvoor zou de doelgroep te klein zijn. Ik vond het erg jammer dat daardoor bijzondere boeken geen kans konden krijgen om gelezen te worden en besloot daarvoor mijn eigen uitgeverij op te richten.

Hoe kwam je ‘ineens’ aan klanten die ook via jouw uitgeverij kinderboeken wilden gaan uitgeven?

Dat was eerst niet eens de bedoeling. Een auteur van een boek voor volwassenen kwam via via bij mij om te vragen of ik haar kon helpen haar boek uit te brengen. De boekpresentatie was al gepland, een maand later. Het was kort dag, maar is gelukt: haar boek was er. Zo is het steeds verder uitgegroeid. Mensen lezen over mijn uitgeverij op Facebook of ontmoeten mij bij een lezing, presentatie of voordracht.

Waarin onderscheidt Droomvallei zich van andere uitgeverijen met betrekking tot kinderboeken?

Alle boeken hebben een creatieve component. Bij de meeste boeken zit een doe-deel waarmee je na het lezen nog tijden zoet bent: kleuren, tekenen, zingen, verzinnen … het is enorm van toegevoegde waarde voor kinderen om creatief te zijn.

Heb je zelf een favoriet kinderboek waardoor je ze zelf bent gaan schrijven?

Ik ben erg fan van de boeken van Tonke Dragt en Roald Dahl bijvoorbeeld. Dat heeft mij op zich niet tot schrijven aangezet, ik heb altijd al verhalen verteld. Vroeger thuis is dat begonnen, toen ik verhalen verzon voor mijn zussen en broer. Ik houd ervan om een wereld te verzinnen die niet bestaat, een wereld die ik zo kan maken hoe ik dat wil.

Op welk boek of welke serie ben je het meest trots en waarom?

Vraag nooit een moeder om te kiezen welke van haar kinderen haar het liefst is ;). Ik kan daar echt niet uit kiezen! Elk boek haal ik weer vol trots uit de doos als het van de drukker komt. Elk boek is een mijlpaal omdat ze steeds iets hebben wat een vorig boek nog niet had: het eerste prentenboek, het eerste avi boek enz. Er zit steeds vooruitgang en groei in, dat vind ik mooi om te zien. De boeken zijn tijdloos, blijven actueel.

Welk kinderboeken hebben Droomvallei naamsbekendheid gegeven? 

De boeken die ik samen met Elsbeth de Jager schreef en illustreerde voor en over de vluchtelingenkinderen Jamil & Jamila zijn vaak in het nieuws geweest. We hebben daarvoor veel interviews gehad met kranten en tijdschriften, op radio 1 en 5 en bij regionale omroepen.

Heb je doelen specifiek gericht op de kinderboeken voor de komende periode van 5 jaar?

Ik wil elk jaar minimaal 2 prentenboeken uit blijven geven die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Ook ben ik wat meer boeken aan het zoeken voor wat oudere kinderen (leeftijd vanaf 10 jaar), want die boeken heb ik nog niet zo veel.

Kunnen we als auteur van kinderboeken ook nog boeken voor volwassenen van jouw hand verwachten Esther?

Ehhh, ja! Inderdaad! Ik ben mijn roman aan het afronden! Ik geef ook (autobiografische) romans uit en wilde zelf ook eens ervaren hoe het is om een roman te schrijven. Ik had al jarenlang een onderwerp in mijn hoofd dat ik in een boek wilde verwerken en dat is nu gebeurd. Ik heb een aantal schrijfcursussen gevolgd om de techniek van het schrijven aan een roman onder de knie te krijgen. Ik ben op schrijfweek gegaan met thrillerauteur Marelle Boersma en heb een schrijfcoach betrokken om het zo goed mogelijk te krijgen. Het eindresultaat stemt mij (en mijn schrijfcoach) tevreden.

Na je antwoord dat je een boek aan het uitgeven bent voor volwassenen de inhaak vraag: Ga je je nu verder richten op boeken voor volwassenen of kunnen we binnenkort nog nieuwe kinderboeken van jouw hand verwachten en mag je daar al titels van verklappen?

Ik weet het echt nog niet! Ik laat me verrassen. Ik ben heel blij dat mijn roman nu af is. Eerder schreef ik Het kasteel met de duizend kamers, daar komt dit jaar deel twee nog van uit. Samen met Elsbeth de Jager ga ik het vierde deel in de serie over Jamil & Jamila schrijven. Verder heb ik op dit moment nog geen plannen maar het kan bij mij snel gaan ;).

Illustreer je het liefst al je boeken zelf of werk je ook graag samen met illustrators?

Ik vind het heel leuk om boeken te schrijven en te illustreren. Ik heb echter één klein probleempje: tijd. Mijn uitgeverij is zo aan het groeien dat ik veel tijd besteed aan het drukklaar maken van boeken van mijn auteurs. Kwaliteit vind ik erg belangrijk en daarom heb ik nu zelf minder schrijf/illustreer tijd. Gelukkig heb ik veel illustratoren die prachtig werk afleveren.

Gezien het thema voor altijd jong is deze Kinderboekenweek, hoe is dat voor jou? Houdt het kinderboeken schrijven jouw fantasie jong? Raak je nooit zonder nieuwe inspiratie en zo ja waar haal je dan nieuwe inspiratie vandaan.

Ik probeer het kind in mijzelf te koesteren en de ruimte te geven. We hebben veel te leren van kinderen, hun onbevangen manier van tegen de wereld aankijken en opgaan in het spel bijvoorbeeld. Ik spring als het even kan met mijn eigen kinderen in de plassen als het heeft geregend. Ik laat me inspireren door wat ik om mij heen zie en meemaak. Ik houd veel van de natuur en dat is ook een grote inspiratiebron voor me.

Als laatste vraag: Hoe wil jij met Droomvallei bedragen aan het stimuleren van kinderen tot het lezen van boeken?

Door het blijven uitgeven van verrassende, lieve en avontuurlijke boeken die de kinderen een positieve wereld laten ontdekken. Boeken die hen sterker maken en ondersteunen.

Dankwoord

Barbara: Bedankt Esther voor het zo openhartig delen van je passie, het schrijven en uitgeven van mooie bijzondere boeken! Ook geweldig dat je meteen enthousiast was voor een interview door Onlybyme. Je bijt hiermee het spits af en wellicht toch maar eens overwegen af en toe een auteur of uitgeverij aan het woord te laten op Onlybyme. Ik heb nog wel wat mensen op mijn wensenlijstje staan voor een interview! 😉

Erg leuk ook dat je hier gewoon een ‘scoop’ weggeeft over een boek voor volwassenen van jouw hand. Nu begrijp je natuurlijk dat ik heel nieuwsgierig ben geworden. Wanneer kunnen we deze in de winkel gaan verwachten? Dorie, ik had door moeten vragen! 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten