Een minuut voor twaalf

Recensie Eén minuut voor twaalf

Eén minuut voor twaalf is kinderboek dat meerdere actuele thema’s op toegankelijke wijze behandeld. Verpakt in een aantrekkelijk verhaal krijgen kinderen informatie aangereikt over homoseksualiteit, terrorisme en vluchtingen.

Een minuut voor twaalf

| auteur: Annemarie Jongbloed | uitgeverij: Droomvallei | paperback | recensent: Sharon Op ‘t Root |

Recensie Eén minuut voor twaalf

Inhoud

Als Jesse verhuist van een groot huis naar een appartement in een flat staat zijn leven op zijn kop. Hij moet naar een nieuwe school waardoor hij zijn beste vriend moet achterlaten.

Gelukkig maakt hij al snel vrienden op zijn nieuwe school. Tussen Alek en Jesse ontstaat een hechte vriendschap, waardoor ze veel samen doen. Als er opeens allerlei vreemde dingen gebeuren, richten Jesse en Alek een detective bureau op. Samen gaan ze op onderzoek uit; hoewel het toch nog een beetje spannend is.

Het zou toch niet waar zijn dat juf Janny en meester Mo verliefd zijn? En wie zou toch hun kantoor hebben vernield? Zou het buurman ‘baard’ zijn of toch iemand anders? En waarom gedraagt buurman baard zich zo raar? Is hij misschien een terrorist?

Onderliggend thema’s: homoseksualiteit, terrorisme, vluchtelingen

In dit boek zitten meerdere onderliggende thema’s die op een meesterlijke manier behandeld worden.

Homoseksualiteit:

Jesse woont in een gezin met twee vaders; Papa Roel en papa Yusef. De schrijfster heeft op een duidelijke en begrijpbare manier de relatie tussen Roel en Yusef beschreven. Het zijn de twee vaders van Jesse; en dat is hartstikke normaal! Ook het feit dat twee vaders geen kinderen kunnen krijgen wordt behandeld. Op een luchtige manier wordt beschreven dat Jesse is geboren door middel van een draagmoeder.

Terrorisme:

Terrorisme en terroristische aanslagen komen vaak ter sprake in het nieuws. De jeugd zit vol vragen, waar wij als volwassenen vaak niet op antwoorden. De gedachten van kinderen worden verwoord. Waar ze bang van worden en welke dingen ze bedenken die niet waar (hoeven te) zijn.

Vluchtelingen:

De auteur heeft op een duidelijke manier beschreven, dat het niet altijd gemakkelijk is voor vluchtelingen om te wennen in een voor hun onbekend land. Ze spreken namelijk niet de taal, hebben een ander uiterlijk en hebben vervelende dingen meegemaakt. Allerlei dingen die hun leven getekend hebben; en waarop ze veroordeeld worden in Nederland.

Persoonlijke Leeservaring

Sharon (23): Vooraf wist ik niet zo goed of ik dit verhaal leuk zou vinden. Maar na het openen van het boek en het lezen van de eerste hoofdstukken wist ik dat dit een heel interessant boek zou zijn.

De schrijfster heeft op een duidelijke manier de onderwerpen homoseksualiteit, terrorisme en vluchtelingen behandeld. Ze heeft hedendaagse gebeurtenissen verwerkt in het boek op een manier die herkenbaar is voor kinderen. Ik verwacht dan ook dat er na het lezen van dit boek interessante gesprekken met je kind ontstaan.

Dit boek is zeer geschikt voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Het verhaal bevat meerdere leerzame thema’s. Een boek dat naast individueel, ook klassikaal inzetbaar is bij deze zeer actuele onderwerpen. Het taboe doorbrekende aspect is zeer positief!

Winactie Eén minuut voor twaalf gesloten

LET OP!

Deze winactie is onderdeel van het tweejarig bestaan van Onlybyme en heeft daardoor afwijkende voorwaarden!

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Enkel volgers van Onlybyme op de Facebookpagina en/of de rechtstreekse mail ( je kan je in de zij kolom daarop abonneren ) komen in aanmerking voor het winnen van de 12 winacties die vandaag online komen.
  • Ben je nog geen volger, wordt dat dan meteen. De winnaars worden geloot en gecheckt op deze voorwaarden.
  • Deze 12 winacties zullen slechts zeer kort lopen. Later vandaag (zondag 9 april) wordt op Facebook bekend gemaakt wanneer de acties zullen sluiten.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten