20180308 152548
| |

E-reader versus boek; 8 voordelen en 4 nadelen

Lees jij op een e-reader of nog ‘ouderwets’?

e-reader

Als kind kon ik uren ronddolen in de bibliotheek. Niets heerlijker dan die eindeloze schappen met boeken en het gevoel dat je ze allemaal kon lezen als je dat zou willen.

Toen de e-reader in opkomst was moest ik er ook niets van weten: ik bleef lekker ‘echte’ boeken lezen!

Uiteindelijk ging ik toch overstag en inmiddels lees ik alweer een paar jaar grotendeels digitaal.

Regelmatig krijg ik de vraag: bevalt dat nou? Op zich wel, maar het lezen van e-books heeft voor- en nadelen. Ik zet ze graag op een rijtje!

Voordelen van een e-reader

1. Verlichting

Het allergrootste pluspunt van de e-reader vind ik de achtergrondverlichting. Ik lees graag ‘s avonds in bed, en met echte boeken was ik altijd aan het worstelen met leeslampjes. Ik vond het vervelend om mijn man wakker te houden met het licht als ik nog even wilde lezen. In een e-reader is de verlichting instelbaar. Overdag met goed licht kan het tegenlicht uit en wordt het schemeriger dan pas je de verlichting aan naar behoefte.

Gratis tip: val je lastig in slaap, net als ik? Zorg dat je je e-reader op 1 of 2% verlichting zet, kies een taai boek en ik garandeer je dat je binnen vijf minuten slaapt!

2. Instelbaarheid

Hou je van grote of kleine letters? Veel witregel of weinig? Lees je graag schreefletters of verkies je toch liever een wat strakker lettertype? Bij de meeste e-readers kun je dat soort dingen zelf instellen. Ik prop het liefst zoveel mogelijk tekst op de bladzijde, zodat ik zo min mogelijk hoef te bladeren.

3. Rustig

Het is goed om te weten dat een e-reader net zo rustig is voor je ogen als een gewoon boek. Door de speciale manier waarop het beeld wordt opgebouwd is het absoluut niet te vergelijken met het lezen op een tablet of een telefoonscherm, maar dus meer met een echt boek. Ik kan gerust uren lezen in mijn e-reader, terwijl ik na een uurtje op mijn telefoon al snel hoofdpijn krijg.

4. Handzaam

Een e-book is een stuk handzamer dan een echt boek. Nieuwe, dikke boeken klappen graag dicht en zijn moeilijk vast te houden. Om te bladeren heb je dan twee handen nodig. Met de e-reader op schoot of op het kussen naast me, heb ik eigenlijk beide handen vrij, bijvoorbeeld om mijn kop thee vast te houden. Alleen om naar de volgende pagina te gaan moet je even op het scherm tikken.

(Dit is een bericht voor e-readerbouwers: ontwikkel ajb een handsfree bladerfunctie! Ik wil mijn hand niet steeds onder mijn warme dekentje vandaan hoeven halen om te bladeren. 😉 )

5. Opgeruimd

Voor er kinderen kwamen, had ik een eigen boekenkamer. Kasten vol boeken, herinneringen waar ik zeer aan was gehecht. Dat ene boek kreeg ik ooit van mijn oma, dat andere boek las ik toen ik voor de eerste keer liefdesverdriet had. Maarja, toen de ruimte nodig was voor wiegjes en commodes, moesten we toch iets met die boeken. Met pijn in mijn hart gaf ik het grootste deel van mijn collectie weg. En het geeft een enorm opgeruimd gevoel. Gek genoeg heb ik met digitale boeken helemaal geen moeite om ze te verwijderen nadat ik ze heb gelezen.

6. Vakantie

Zeker als je graag dikke pillen leest, is de vakantiekoffer altijd een uitdaging. Met een e-reader hoef je niet te schipperen tussen kleding en boeken. Geen kilo’s aan leesvoer meer in je handbagage. Bovendien weet ik vooraf nooit wat ik op vakantie wil lezen. Ik lees eigenlijk alle genres, van chicklit tot dystopische fictie en stevige literatuur. Door mijn e-reader voor elke vakantie vol te laden met mijn eigen selectie, kan ik uit dat minibibliotheekje altijd iets uitzoeken waar ik op dat moment zin in heb.

7. Geen viezigheid

De geur van oude, gebruikte boeken: heerlijk. Maar soms vind je in bieb-boeken nog souvenirs terug van vorige lezers. Misschien ben ik een beetje smetvrezerig, maar ik walg van andermans haren, zandkorrels en ondefinieerbare plakvlekken in  bibliotheekboeken. Gelukkig kun je digitale boeken ook via de bibliotheek lenen en lezen.

8. Interactieve mogelijkheden

Een beetje e-reader heeft diverse mogelijkheden die een gewoon boek niet heeft. Wat dacht je van een woordenboek (even tikken op het woord dat je niet kent en de betekenis popt op), het maken van aantekeningen, even terugzoeken op een naam als je even kwijt bent wie die persoon ook alweer was. Ook het bijhouden van leesstatistieken is leuk. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel boeken je hebt gelezen en hoeveel uur je gemiddeld over een boek doet.

Ook voor het verhaal heb je met een digitaal medium natuurlijk veel meer mogelijkheden dan met een boek. Denk aan het toevoegen van geluiden of het maken van keuzes/sprongen in het verhaal. Op dit moment zijn er nog amper boeken met dat soort elementen, maar ik denk dat dat in de toekomst steeds meer het geval zal zijn.

Nadelen van digitaal lezen

1. Het boekgevoel

Elke boekenliefhebber zal het herkennen: de geur, het knisperende gevoel van een papieren boek is een onovertroffen genot. Het door je vingers laten glijden van de pagina’s, het gevoel dat je het hele verhaal nog voor je hebt als je al die ongelezen bladzijden ziet. Of juist de melancholie dat het einde nadert als je voelt dat je nog maar een klein stukje boek te gaan hebt: hoe je hem ook naar je eigen voorkeur instelt, dat heb je met een e-reader gewoon simpelweg niet.

2. Herinneringen

Vrijwel ieder boek dat ik ooit las, is een herinnering aan de periode in mijn leven op het moment dat ik het las. Het verhaal raakt in mijn hoofd onlosmakelijk verbonden met die heerlijk romantische strandvakantie, of die grieperige periode in een koude januarimaand. Met e-books heb ik dat toch veel minder.

3. Minder makkelijk delen

Boeken zijn mijn lievelingskadootjes. Echte boeken dan. Het geven van een e-book is toch een heel stuk minder leuk dan een mooi dik boek in een fijn papiertje en een persoonlijke boodschap in de kaft. Ook door mijzelf gelezen boeken gaf ik graag door, maar met een e-book doe je dat niet zo snel.

4. Prijs

Digitale boeken zijn nauwelijks goedkoper dan echte boeken. Dat vind ik wonderlijk: in vergelijking met papieren boeken hebben e-books geen druk-, opslag- en transportkosten. Toch zijn e-books nauwelijks goedkoper dan gewone boeken. Daarnaast heb je natuurlijk nog de kosten van je e-reader: als je niet zo veel boeken leest ben je dus zelfs iets duurder uit, omdat je de kosten van je e-reader ook nog moet ‘terugverdienen’.

Dus: e-reader of papieren boek?

Dat mag iedereen voor zichzelf beslissen. Ik heb een Kobo Glo en die vond ik in ieder geval het geld dubbel en dwars waard: het is het item dat standaard bovenaan mijn vakantielijstje staat en hij zit vrijwel elke dag standaard in mijn werktas. Zo kom ik mijn halfuurtje woon-werkreis met het ov zo prettig mogelijk door. Soms krijg ik nog een echt boek als kadootje, die besnuffel, bevoel en lees ik dan ook met liefde en daarna maak ik er iemand anders blij mee. Voor mij persoonlijk is dat dan weer even genoeg echte boekenbeleving om weer even op te kunnen teren. Ik ben benieuwd wat jullie voorkeur is, lees je het liefst digitaal of op papier?

Ten slotte nog een tip:

Ook al zijn e-books vaak niet goedkoop, er zijn ook talloze mogelijkheden om gratis boeken te lezen. In de zomerperiode kun je een mooie selectie van e-books gratis lezen in de VakantieBieb, ook als je geen lid bent. Een mooie selectie van klassiekers is te downloaden via Bol.com. En via de digitale bibliotheek voor Nederlandse letteren kun je een groot aantal boeken kosteloos downloaden. Sommige boeken zijn in epub, anderen in pdf-formaat. Als jouw e-reader niet met pdf overweg kan, zijn er online diverse tools te vinden om het bestand eenvoudig om te zetten.

Ereader versus boek, 8 voordelen en 4 nadelen zijn op een rij gezet.

Voel je vrij deze afbeelding te re-pinnen. 

Leuk dat je deze blog hebt gelezen. Op Onlybyme staan o.a. vele boekrecensies, voel je welkom verder rond te kijken.

e reader versus paperback

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten