De zoon van de verhalen verteller

Recensie De zoon van de verhalenverteller, Pierre Jarawan

Pierre Jarawan heeft met ‘De zoon van de verhalenverteller’ een meeslepende debuutroman geschreven, dat nieuwsgierig maakt naar zijn volgende werken.

De zoon van de verhalen verteller

| auteur: Pierre Jarawan | uitgeverij: Harper Collins | paperback en e-book | recensent: Carina Bouwers |

Recensie De zoon van de verhalenverteller

Inhoud

In deze debuutroman leren we Samir kennen. Zijn ouders zijn uit Libanon gevlucht en het gezin woont in Duitsland. Samir geniet ervan, als zijn vader hem ’s avonds voor het slapen gaan verhalen vertelt.

Het verleden van zijn ouders kent echter geheimen, want als de vader van Samir op een gezellig avondje met de buren dia’s toont van Libanon, valt er een pijnlijke stilte als hij de laatste dia laat zien omdat hij daar als soldaat te zien is. Samirs moeder reageert geïrriteerd, omdat haar man haar beloofd had, dat hij deze foto niet zou bewaren.

Ook krijgt zijn vader af en toe mysterieuze telefoontjes, waarna Samirs vader naar een telefooncel gaat, om deze onbekende, zwijgende persoon terug te bellen. Hij zegt dat het zijn zieke moeder is en dat hij haar vanuit een telefooncel terug moet bellen, omdat het anders te duur is. Op een gegeven moment moet hij weer terugbellen, maar na deze keer keert hij niet meer terug naar huis, tot groot verdriet van Samir en zijn moeder.

Zijn vader laat daarna nooit meer iets van zich laat horen. Als Samir begint twintig is, vertrekt hij naar Libanon om op zoek te gaan naar zijn vader.

Waarom is Samirs vader zo plotseling verdwenen? Zal Samir uiteindelijk zijn vader vinden? Welke avonturen beleeft Samir op zijn reis door Libanon?

Persoonlijke Leeservaring

Carina: Voordat ik dit boek las, had ik eigenlijk niets met Libanon. Door dit boek heeft Libanon echter  een warme kleur en een verlangende sfeer gekregen. Pierre Jarawan heeft een gevoelsmatige en soms bijna dichterlijke schrijfstijl, die mij erg goed bevalt, hoewel hij af en toe voor mij iets teveel uitweidde. Ook zijn er passages in het boek die voor mij op het randje zijn, omdat ze me iets te sentimenteel zijn.

Het boek nam me vanaf het begin wel helemaal mee, maar in het midden van het boek had ik af en toe wat moeite om het verhaal verder te lezen. Dit veranderde echter weer aan het eind van het boek, toen Samir in Libanon was.  Daar kreeg het verhaal voor mij een hele verrassende en ontroerende wending. 

De historische laag van het boek was voor mij erg interessant. Als kind heb ik op het nieuws wel gehoord van  ‘Hezbollah’ of van de oorlog tussen Syrië en Libanon, maar dit was voor mij in de jaren zeventig, toen ik op de lagere school zat, nog abracadabra. Nu kreeg dit abracadabra opeens een inhoudelijke invulling.

Al met al heeft Pierre Jarawan een meeslepend debuut geschreven, dat nieuwsgierig maakt naar zijn volgende werken.

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten