De kracht van betekenis

Recensie De kracht van betekenis, Emily Esfahani Smith

De kracht van betekenis geeft een nieuwe kijk op gelukkig zijn.

Volgens Emily kan je beter betekenis najagen dan geluk.

De kracht van betekenis

| auteur: Emily Esfahani Smith | uitgeverij: Ten Have | paperback en E-book | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie De kracht van betekenis

Inhoud

Volgens Emiliy hebben wij het verkeerde doel achterna gezeten. Iedereen wil namelijk geluk. Het belangrijkste om dat te bereiken is volgens haar: betekenis. Ergens bij horen, iets betekenen voor een ander, de betekenis van je eigen verhalen en de samenhang daarvan. Ook noemt ze transcendentie. Dat zijn gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt, bijvoorbeeld wanneer je naar mooie muziek luistert, naar de sterrenhemel kijkt of een mystieke ervaring hebt.

Als je betekenis hebt gevonden, ben je gelukkig. Maar is dat wel zo?

Emily legt naar aanleiding van interviews en onderzoek uit wat betekenis is en hoe je dat bereiken. Aan de hand van 4 pijlers, die ze in haar boek benoemd, zouden mensen gelukkiger worden door betekenis.

Ze stelt in haar boek de volgende vragen: Is er verschil tussen een gelukkig leven en een zinvol leven? Maakt het najagen van geluk een mens gelukkig? Welke bronnen van zingeving zijn er en hoe kunnen we deze gebruiken?

Persoonlijke Leeservaring

Wendy (41): Vol goede moed begon ik aan dit boek. Het sprak me aan omdat het ging over psychologie en filosofie. Over zingeving en gelukkig leven. Helaas moet ik zeggen dat ik me door het boek heen heb moeten worstelen. De verhalen van de mensen zijn mooi om te lezen, maar er staan zoveel bronvermeldingen in, die allemaal naar Amerikaanse studies leiden. Met naam en toenaam en welke universiteit. Zeker wel 50 bronnummers per deel van het boek.

Dat vond ik erg jammer, omdat dat afleidt van de verhalen van de mensen zelf. Die lees ik liever dan hele studies, die iemand heeft gedaan. Je kan merken dat het geschreven is door een academisch geschoold iemand.

Het is dus niet een zogenoemd, zelfhulpboek of iets in die trant. Ik wil het vooral aanraden aan mensen die zelf psychologie hebben gestudeerd en ook echt nieuwsgierig zijn naar andere studies.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten