De dikke piraten van hiernaast

Recensie Bundel de dikke piraten van hiernaast, Reggie Naus

De dikke piraten van hiernaast: grappig, spannend en ook een tikje serieus. Dat maakt deze boeken geweldig.

De dikke piraten van hiernaast

| auteur: Reggie Naus | uitgeverij: Ploegsma | Hardcover | recensent: Wendy en Duncan van den Berg |

Recensie Bundel de dikke piraten van hiernaast

De dikke piraten van hiernaast is een bundel met drie boek van de serie, de piraten van hiernaast. De boeken zijn op AVI E5/M6 geschreven en de verhalen passen ook bij die leeftijd.

Duncan wil graag boeken lezen over piraten, er is alleen een groot nadeel, bijna al dit soort boeken zijn te kinderachtig of ze zijn te moeilijk voor hem. Een middenweg was er niet, tot Reggie Naus kwam met de serie, de piraten van hiernaast. Er wordt aangegeven dat de boeken voor kinderen van 8 tot 10 jaar zijn, maar met zijn 12 jaar heeft Duncan op en top genoten van deze bundel.

Duncan: ‘De humor begint al meteen in het eerste hoofdstuk en dat vind ik leuk. Het zijn hele leuke avonturen met soms wat spanning, niet te erg, maar wel heel leuk. Ik vond het zelfs jammer dat het boek niet dikker was.’

Boek 1: De piraten van hiernaast

de piraten van hiernaast

Inhoud

In het eerste boek maken we kennis met Michiel. Hij woont samen met zijn ouders in een deftig straatje aan het strand. Als Michiel op een ochtend wakker wordt, hoort hij getimmer en gezaag. De nieuwe buren zijn aan het verbouwen. Maar wat hij ziet als hij buitenkomt…de buren zijn het huis compleet aan het verbouwen naar een schip. Het zijn namelijk piraten en die wonen op een schip. Michiel sluit vriendschap met Billy Donderbus, de zoon van de piratenfamilie.

Sinds de piraten in de straat wonen, zijn er meer inbraken in de buurt. De piraten krijgen de schuld, maar ligt het daadwerkelijk aan hen? Ze geven een groot straatfeest om kennis te maken met de mensen die er al woonden en komen daardoor achter de waarheid van de inbraken.

Persoonlijke Leeservaring

Wendy en Duncan: In dit boek is de humor vooral te vinden door de verschillen tussen Billy en Michiel. Michiel leeft zoals wij dat ook allemaal gewend zijn maar Billy’s leven is zoveel anders. Zo woont hij al in een boot, eten ze eerst het toetje en dan pas de hoofdmaaltijd en gaat Billy niet naar school, maar leert hij thuis hoe hij een goede piraat moet zijn. Die lessen houden in dat hij leert te zwaardvechten, kaartlezen en overleven en nog veel meer dingen die bij het piratenleven horen. Billy’s opa, die ook bij hen woont, brengt ook nog eens op zijn eigen manier wat meer humor in het verhaal.

Boek 2: Zwaarden en zweefmolens

zwaarden en zweefmolens

Inhoud

Het begint de familie Donderbus te vervelen dat ze in het deftige straatje te wonen. Ze voelen zich geen piraten meer en willen terug naar de zee en weer piraten dingen doen. Michiel wil dit niet en bedenkt een plan om ze over te halen om te blijven. Op tv zag hij een reclame over een piratenpretpark en het leek hem een goed idee om daar heen te gaan met de familie Donderbus.

De mensen in het park hadden geen idee dat er echte piraten rondliepen en opa Donderbus had niet door dat alles in het park nep was. Zo komen er weer hilarische momenten in het verhaal voor. Zeker omdat opa Donderbus zich weer helemaal als een piraat ging voelen en gedragen. Hij wou de Piratenkoning worden van dit land, net op de dag dat er een controle was in het park en zij de prijs voor beste pretpark konden winnen.

Persoonlijke Leeservaring

Wendy en Duncan: Ook in dit boek zit ontzettend veel humor en leer je meer over de verschillen tussen de mensen en de piraten. Het wordt ook nog even spannend omdat ze opa Donderbus kwijtraken in het park. Dit boek heeft Duncan dan ook weer met veel plezier gelezen en af en toe hoorde ik hem zelfs grinniken tijdens het lezen.

Boek 3: Ninja’s aan de overkant

ninja's aan de overkant

Inhoud

Tegenover de piraten komen ninja’s te wonen, maar piraten en ninja’s hebben al eeuwenlang ruzie met elkaar. Dus dat ging niet zo goed. De ninja’s hebben een dochter, Akari, die al snel bevriend raakt met Billy en Michiel. De kinderen weten echter dat dit niet mag van de ouders en daarom moeten ze het geheim houden. Ze leren elkaar allemaal dingen die in hun eigen leven normaal zijn.

Op een dag ontvangen de piraten een uitnodiging van de ninja’s. Ze willen alles uitpraten over het verleden omdat ze nu toch in dezelfde straat wonen en niet om elkaar heen kunnen. Kapitein Donderbus vertrouwt het niet en neemt voor de zekerheid een wapen mee. Een zwaard dat hij in zijn broekspijp heeft zitten. Als ze bij de ninja’s aankomen en om de tafel willen gaan zitten, lukt dit niet goed door dat zwaard. Ook omdat de tafels van de ninja’s zo laag zijn dat je op de grond moet zitten. Kapitein Donderbus, kan zijn been niet krom doen door het zwaard. Hij probeert toch om te gaan zitten en het lukt hem zelfs. Onder het eten scheurt alsnog zijn broek open met het verzitten en iedereen ziet het zwaard.

Net voordat er een gevecht uitbreekt, oppert mevrouw Donderbus een ander plan. Er is binnenkort een toernooi in het dorp en degene die dat toernooi wint, mag blijven. De verliezers moeten gaan verhuizen. De ninja’s gaan heel hard trainen, maar de piraten zien al snel dat ze het op die manier niet kunnen winnen en besluiten om het op de piratenmanier te doen. Valsspelen!

Wie zal er winnen en wie zal er moeten verhuizen?

Persoonlijke Leeservaring

Duncan: Boek 3 vond ik wel het allerleukste. Er zit heel veel spanning in door het toernooi en de verboden vriendschap. Maar ook de humor is helemaal goed. Ik heb veel gelachen tijdens het lezen en vond het jammer dat dit het laatste boek was.

Wendy: De boeken zijn opgedeeld in een fijne lengte van hoofdstukken en ieder hoofdstuk heeft 1 plaatje. De plaatjes aan de binnenkant zijn niet zo mooi als die op de kaft en hoefden er voor Duncan niet echt in. De kaft zegt genoeg en de verhalen zijn beeldend genoeg geschreven.

De dikke piraten van hiernaast is een geweldig boek en een aanrader voor zowel jongens als meisjes die humor en avontuur willen in de boeken die ze lezen.

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten