boeken 2016

De beste boeken van 2016, heb jij deze al gelezen?

Aan onze recensenten is gevraagd om een top 3 te maken van de beste, leukste en meest ingrijpende boeken van 2016.boeken van 2016

Hun echte favorieten hebben we gebundeld, waaruit deze verzamelblog tot stand is gekomen. In onze ogen echt een blog om even te bekijken en de boeken uit je eigen favoriete genres te zoeken.

Wellicht doe je leuke ideeën op voor je leeslijst richting de komende zomermaanden. Wanneer je lekker in de tuin zit of op vakantie bent en de tijd hebt om ‘echte’ pareltjes te lezen waar je nu misschien de tijd voor ontbreekt.

Namens de recensenten die hun top 3 met jou wilden delen, veel leesplezier toegewenst!

Antoinette van Steeg

De doodsvogelDe doodsvogel | Samuel Bjork | uitgeverij Luitingh- Sijthoff

Als er plots een verontrustend filmpje opduikt waarin iemand te zien is als een uil, de doodsvogel, weet Holger Munch niet wat hij er mee moet doen. Hij behandeld op dat moment een zaak waarin een tienermeisje ritueel is vermoord. Hij heeft hulp nodig van zijn collega rechercheur Mia Krijger; echter worstelt ze met een depressie wat het nogal lastig maakt. Als dan ook nog eens de dochter van Munch verstrikt raakt in een romantische affaire die haar op het pad brengt van een zeer zieke geest is de wanhoop nabij.. Zou dit nog goed komen?

weg zonder genadeWeg zonder genade | John Hart | uitgeverij Luitingh- Sijthoff

De heldhaftige rechercheur Elizabeth Black heeft haar leven helemaal op orde. Als er dan een jongen met een pistool staat te wachten bij de deuren van de gevangenis, wordt ze geconfronteerd met haar verleden. Haar leven komt in een stroomversnelling. De gebeurtenissen stapelen zich op, zo komt er na dertien jaar een politieman vrij uit de gevangenis. Er gebeuren onvoorstelbare dingen in een verlaten kerk. Dit allemaal in een stad die aan de rand van de afgrond staat. Dit is een weg zonder genade. 

runaRuna | Vera Buck | uitgeverij Karakter

De geestelijke gezondheidszorg was in 1884 heel anders dan dat het nu is. In de Salpêtrière-kliniek test dokter Carcot zijn behandelmethoden op patiënten. Zijn behandelmethode lijkt te helpen waardoor er van uit heel Europa mensen naar hem toe reizen. Ze zien hem als een held die hun geliefde beter kan maken. Als Ruma op een dag naar de kliniek komt, blijkt zij een meisje te zijn waarbij zijn behandelmethode niet werkt. Alles wordt uit de kast getrokken, maar niets lijkt bij Ruma te helpen. Ruma lijkt een bijzonder meisje te zijn dat veel meer is dan haar bijzondere en heftige verleden. 

Cindy Strijkers- Brakel

wat het hart kan horenWat het hart kan horen | Jan-Phillipp Sendker | Boekerij

Julia Win een advocate uit New York, echter voelt ze zich niet helemaal thuis op de plek waar ze werkt. Ze zit steeds vaker met haar gedachte ergens anders. Ze denkt vooral aan haar vader Tin Win die vier jaar geleden plotseling verdween. Als Julia een liefdesbrief vindt van haar vader aan een onbekende vrouw gaat ze op onderzoek uit. Ze wil weten waar haar vader is, naar wie hij veertig jaar geleden de liefdesbrief heeft gestuurd en waarom hij verdwenen is. Als Julia tijdens haar zoektocht in een theehuis komt wordt ze aangesproken door een man. Op een wonderbaarlijke manier weet de man precies wie Julia is en begint te vertellen…  

Wat ze achterlietWat ze achterliet | Ellen Marie Wiseman | uitgeverij Voorhoeve

Wat ze achterliet is een boek wat bestaat uit twee delen. In het eerste deel lees je het verhaal van Izzy. Izzy haar moeder heeft 10 jaar geleden de vader van Izzy doodgeschoten. Hierdoor kwam Izzy terecht in een pleeggezin. Izzy probeert hier haar eigen plek te vinden, want stiekem toch nog wel lastig is. Als ze mag helpen bij een project van een lokaal museum vind ze een oud dagboek.. Het dagboek gaat over een jonge vrouw Clara. Clara is verliefd op Buno, maar mag niet met hem trouwen van haar ouders. Haar ouders hebben namelijk andere plannen voor haar. Clara is het hier niet mee eens; maar kan er niks meer aan doen, alles is al geregeld. Na het lezen van het dagboek is Izzy diep geraakt, ze kijkt ander naar haar eigen verleden en gaat op onderzoek uit.

Cindy: ‘Wat ze achterliet van Ellen Marie Wiseman is een pareltje voor in mijn boekenkast en zal nog lang in mijn geheugen blijven.’ Wil je meer lezen van de recensie die Cindy schreef; klik dan hier!

de twaalfDe Twaalf | Justin Cronin | De Bezige Bij

Na een medische experiment is de wereld bijna ten onder gegaan. Veel mensen zijn gestorven aan (besmettelijke) virussen. Toch zijn er een aantal mensen die dit alles heeft overleeft. Ze hebben een groep gevormd waarna ze samen opzoek zijn gegaan naar een oplossing voor dit grote probleem. Amy, die zelf ooit door het virus besmet is geraakt, maar het overleefde leidt het onderzoek. Ze gaan de strijd aan met de vijandige kolonies. Zullen ze dit overleven?

 

Grijze ogen

Grijze ogen | Anne Bishop | fontein

Grijze ogen is het vierde deel van de fantasy serie: ‘De Anderen’. De boeken gaan over de heldin Meg Corbyn. In dit boek komt de vraag: ‘Hoeveel menselijkheid willen de terra indigine bewaren?’ vaak aan bod. Dit komt omdat ze in oorlog zijn; niet alleen met de gedaantewisselaars maar ook met de wereld zelf. Dit maakt alles er dus niet echt gemakkelijk op. 

Inge Hogevonder

calender girl serie

Calendergirl serie | Audrey Carlan | Boekerij

De calendergirls serie is een serie met vier boeken. De serie gaat over een knappe jonge vrouw die een schuld heeft van 1 miljoen euro. Deze schuld moet ze af betalen binnen één jaar. In elk boek worden 3 maanden beschreven waarin Mia probeert haar schuld terug te betalen.

Inge over het eerste deel: Nooit verliefd worden. “Dit boek mag dan wel nooit verliefd worden heten, maar ik ben zeker verliefd geworden op dit boek!” Wil je meer lezen van de recensie die Inge schreef; klik dan hier

Inge over  het tweede deel: Alles heeft een prijs. “Alles heeft een prijs is een goede opvolger op nooit meer verliefd. Ik heb super genoten van het eerste deel maar misschien nog wel meer van deel twee.” Wil je meer lezen van de recensie die Inge schreef; klik dan hier!

De eerste wereldDe eerste wereld | Marc Lommert | boek 10

Eroc en Tarú wonen in een rustig dorp Eyum. Er gebeurd eigenlijk nooit iets. Als Eroc en Rami een glazen bol vinden weten ze niet zo goed wat ze daarmee moeten doen. Ze gaan naar de smid die er achter komt dat het een Sáyaddin is een van de kostbaarste schatten die er is. De smid legt aan de jongens uit wat ze hebben gevonden. Waarna de jongens beseffen dat dit niet in handen van kwaadwillenden moet komen. Zouden de jongens de schat in veiligheid kunnen brengen? 

Inge: “Wat een prachtig boek! Marc Lommert neemt je vanaf de eerste bladzijde mee op avontuur in een prachtige zelfverzonnen wereld. Het doet een beetje denken aan Lord of the Rings. Ik vind het in ieder geval net zo goed!” Wil je meer lezen van de recensie die Inge schreef; klik dan hier


alleopkotmetjentel

Serie Jentel op kot| Björn Peeters | ateliers claudine

Jentel gaat op kot (kot is een ander woord voor kamers) omdat ze gaat studeren. Hoewel het niet meevalt omdat er vanalles op haar af komt probeert ze het beste ervan te maken. Ze maakt vrienden, gaat om met allerlei problemen die je krijgt als pubber, leert rond te komen met haar geld en doet allerlei leuken dingen. In alle delen van de Jentel op Kot serie lees je over hoe het met Jentel gaat, wat ze meemaakt en wat er op haar pad komt.

Inge over het eerste deel: Op kot met Jentel. “Wat een super vrolijk boek is dit! Ik heb de hele tijd met een grote lach zitten lezen, al ontbreekt ook een serieuze noot niet, waardoor het echt overkomt!” Wil je meer lezen van de recensie die Inge schreef; klik dan hier!

Inge over het tweede deel: Op kot met Jentel het tweede jaar. “Na met plezier het eerste jaar van Jentel te hebben gelezen, heb ik ook van dit deel erg genoten.” Wil je meer lezen van de recensie die Inge schreef; klik dan hier!

Inge over het derde deel: Op kot met Jentel het derde jaar. “De toenemende diepgang in de vijfluik is leuk om te ervaren en de humor blijft geweldig!” Wil je meer lezen van de recensie die Inge schreef; klik dan hier!

Inge over het vierde deel: Op kot met Jentel het vierde jaar. “Na de drie eerdere delen van Op kot met Jentel deel heeft dit vierde boek mij wederom weten te verrassen. Ieder jaar gebeurt er wel iets dat het lezen van de boeken interessant en leuk blijft houden.” Wil je meer lezen van de recensie die Inge schreef; klik dan hier!

Inge over het vijfde deel: Op kot met Jentel het laatste jaar. “Een perfect einde van een perfecte serie boeken!” Wil je meer lezen van de recensie die Inge schreef; klik dan hier!

Inge van de Vegte

Enkeltje IerlandEnkeltje Ierland | Charlotte de Monchy | Boekerij

Als Lisa Amsterdam verruild voor het platteland in Ierland staat haar leven op zijn kop. Ze is naar Ierland verhuisd voor haar droombaan als dierenarts. Ze start dan ook een eigen praktijk en werkt hard. Op het moment dat William terugkeert naar Brentwood naar het familielandgoed omdat zijn ouders zijn overleden komt er iets meer leven in de stad. William krijgt hij te horen dat hij de erfenis pas krijgt als hij kan bewijzen dat hij zijn wilde/losgeslagen leven achter zich heeft gelaten. Daartoe hoort ook nog eens dat hij zich moet verloven met een goede vrouw. Hoewel William met zijn komst de gemiddelde leeftijd in de stad iets heeft doen dalen; veel keus is er niet. Of toch wel; zou de knappe Nederlandse dierenarts de juiste persoon zijn?

MedicijnMedicijn |Ingrid Oonincx | The House of Books

Al jaren bestaat er een middel tegen veroudering, echter is dit geheim en weet alleen een klein groepje mensen dit. Geacht wordt dat dit ook geheim blijft. Echter wil de ontdekker Jacob Grünberg dat er wereldwijde erkenning komt voor zijn uitvinding. Als de minnaar van pr-vrouw Ella opeens overlijd gaat ze op onderzoek uit. Ze raakt verstrikt in het onderzoek van de wettenschapper en komt erachter dat er nog veel achter gehouden wordt voor iedereen.

 

ScorpioScorpio | Hilde Vandermeeren | Uitgeverij Q

Als Gaella wakker wordt in een psychiatrische ziekenhuis weet ze niets meer van wat er gebeurd is. Ze krijgt te horen dat ze verdacht wordt van moord op haar zoontje maar kan zich niks meer herinneren. Het enige wat ze nog weet was dat ze met het gezin een weekendje weg was. Ze voelt aan dat Lucas in gevaar is, maar ze weet niet wat te doen. Ze probeerd te ontsnappen uit het ziekenhuis en op onderzoekt uit te gaan. Zou het haar lukken om Lucas te redden?

Inge: “De spanning kruipt regelmatig onder je huid, advies is dus om dit boek niet te lezen als je alleen thuis bent!” Wil je meer lezen van de recensie die Inge schreef; klik dan hier!

Medusa de Wit

De kraaienDe kraaien | Leigh Bardugo | Blossom Books

Als Kaz en zijn bende missie hebben volbracht en overleeft  krijgen ze niet de beloofde beloning. Ze worden zelfs veraden waardoor ze opnieuw moeten gaan vechten voor hun leven. Als dan ook nog eens een belangrijk bendelid wordt ontvoert wordt het nog lastiger. Als vijhanden en oude rivalen een beroep doen op Kaz sluwheid wordt de bende tot het uiterste gedreven. Er dreigt een oorlog te onstaan, die het lot van de Grisha-wereld zal moeten gaan bepalen. 

de grisha trilogie

De Grisha trilogie | Leigh Bardugo | Blossom Books

De Grisha-trilogie speelt zich af in het magische oud-Rusland. Als het rijke Ravka wordt bedreigd door de Schaduw-vlakte, gaat het mis. De Schaduw vlakte vol duisternis en vol monsters  splitst het rijk in twee delen, een oost- en westkant. De Grisha, het magische leger van Ravka onder leiding van de machtige en geheimzinnige Duisterling, wachten op een lichtmeester die deze duistere vlakte kan vernietigen en weer vrede en orde kan brengen in Ravka. Zou de lichtmeester op tijd komen?

De wreker van laagstadDe wreker van laagstad |Daniël Polenski | Uitgeverij Q

Als er plots een jong meisje wordt vermoord, wordt er aanWarden gevraagd dit op te gaan lossen. Warden die ooit een invloedrijke wetshandhaver was, maar inmiddels handeld in verdovende middelen weet niet wat hem overkomt. Hij besluit de klus aan te nemen en gaat aan het werk. Al snel komt hij erachter dat de zaak die hij geaccepteerd heeft groter is als vooraf gedacht. Als er nog meer mensen worden vermoord vermoedt Warden dat de moordenaar uit hogere kringen komt. Wie kan Warden nog vertrouwen? Waarom wordt hij zo opgejaagd? Je leest het in dit boek.

kleine zwarte leugensKleine zwarte leugens | Sharon Bolton | A.W. Bruna

Als door een tragisch ongeval je twee kinderen omkomen dan weet je niet meer hoe je je moet voelen. Erger is het nog als het gebeurd in een auto waar e beste vriendin in rijdt. Al snel zal je je afvragen: Wat is het ergste wat je beste vriendin je kan aandoen? Op het eiland waar de twee “vriendinnen” wonen is het bijna onmogelijk om elkaar te ontlopen. Bij elke ontmoeting komt alles weer naar boven, de herinnering, de pijn om wat je verloren hebt. Het duurt dan ook niet lang of er komen wraak gedachten voorbij. Waarna je je nogmaals afvraagt: Wat is het ergste wat jij je beste vriendin kunt aandoen?

Medusa: ” Kleine zwarte leugens is een weergaloze thriller die je niet in de koude kleren gaat zitten, wat een geweldig boek. Kan hem elke thrillerfan aanraden! Nagelbijtend spannend tot het eind aan toe.” Wil je meer lezen van de recensie die Medusa schreef; klik dan hier

Sharon Op ‘t Root

meesterdealMeesterdeal | Marlen Beek Visser | Ellenssy

Als Bo erachter komt dat haar dochter Eva verliefd is op haar mentor weet ze niet meer wat ze moet doen. De sfeer in het gezin veranderd steeds meer. mede omdat Bo en Adem al jaren een geheim hebben voor Eva. Een geheim wat ze niet kunnen vertellen; wat er voor zorgt dat het er niet eenvoudiger op wordt. Als Adem zich dan ook nog eens anders gaat gedragen weet Bo het niet meer. Ze zoekt een toevlucht bij haar vrijwillegersbaantje bij een hulplijn. Door de gesprekken die ze voert met de cliënten vergeet ze even haar eigen problematiek. Als dan Bo, Emiel leert kennen en de “fout” maakt haar eigen verhaal te doen tegen hem gaat het mis.

Sharon: ” Verwachtend dat de opstapelende gebeurtenissen zouden escaleren kon ik dit boek maar moeilijk wegleggen. Meesterdeal is dan ook een van de beste trillers die ik tot nu toe heb gelezen.” Wil je meer lezen van de recensie die Sharon schreef; klik dan hier!

DonorDonor | Robin Cook | AW Bruna

Lynn Pierce is een vierdejaars studente geneeskunde die denkt alles goed voor elkaar te hebben. Ze is een van de beste leerlingen van haar jaar, heeft een lieve vriend en alles in haar leven gaat goed. Echter veranderd alles in een oogwenk als Carl niet meer bijkomt ui de narcose. Hij heeft een routineoperatie gehad; dus de artsen hebben geen idee hoe dit kan. Lynn gaat opzoek naar antwoorden en gebruikt haar stage in het ziekenhuis als dekmantel. Als ze iets ontdekt wat haar hart doet overslaan ontvangt ze een doodsbedreiging. Iemand probeert te voorkomen dat Lynn bekend maakt wat ze heeft ontdekt…

Sharon: ” Dat ik dit boek maar moeilijk weg kon leggen had ik na het lezen van twee bladzijdes al door. Gegrepen door de mysterie wat er nou werkelijk met Carl was gebeurd, bleef ik met mijn gedachten in dit boek.” Wil je meer lezen van de recensie van Sharon; klik dan hier

voor jouVoor jou | Jojo Moyes | VKB Uitgeversgroep

Als Louisa haar baan verliest, komt ze noodgedwongen thuis te zitten.  Al snel blijkt dat het gezin nog maar moeilijk rond kan komen, waardoor ze genoodzaakt is te gaan solliciteren via een uitzendbureau. De baantjes die haar aangeboden worden blijken het allemaal net niet te zijn. Totdat ze solliciteert op een vacature van 6 maanden om Will (een man met een hoge dwarslaesie) te gaan verzorgen, Haar vrolijke voorkomen wordt op de proef gesteld, wanneer ze een taak krijgt die niet voor iedereen is weggelegd.

Sharon: “Hoe zou ik me voelen in deze situatie?”, “Hoe zou ik reageren?” en “Wat zou ik van mijn leven maken?” waren vragen die geregeld in mijn hoofd opkwamen. Geboeid om er achter te komen hoe het verhaal verder ging kon ik het boek maar moeilijk wegleggen.” Wil je meer lezen van de recensie van Sharon; klik dan hier!

Wendy van de Berg

verhaalVerhaal van een moeder | Amanda Prowse | Aerial

Het verhaal van een moeder beschrijft de strijd van een jonge vrouw die niet van het leven kan genieten zoals ze wil en zich telkens opnieuw door de dagen heen moet vechten.

Wendy: Dit boek sprak me aan omdat ik uit ervaring weet hoe dát is, maar tijdens het lezen besefte ik dat het nog erger kan. Waar mijn keerpunt lag, ging dit verhaal nog verder door. Je leeft echt met haar mee, vooral ook omdat het vanuit Jessica beschreven is en je haar gevoelens helemaal meekrijgt. Haar twijfels, haar gedachtegang. Maar ook de verontrusting bij haar man, familie en vrienden. Wil je meer lezen van de recensie van Wendy; klik dan hier!

gudeSterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het. | Wim Brands in gesprek met René Gude | LSVW Uitgevers

Het boek beschrijft een interview van Wim Brands in 2014. Het is ook in de stijl van een interview geschreven, maar dat is absoluut niet storend.

René Gude weet dat hij bezig is aan het laatste stukje van zijn leven. Hij is ziek en medici zijn nu alleen nog bezig om zijn leven te rekken want beter worden zit er niet meer in. Toch weet deze man alles in perspectief te zetten door de filosofie.

Wendy: De titel alleen al sprak me aan. Hoe nuchter kan je het hebben. Ook zag ik er wel een beetje humor in want als je er over nadenkt, klopt het nog ook. Tot nu toe is het iedereen gelukt. Mooie woorden van een wijze man. René is niet voor niets uitgeroepen tot denker des vaderlands. Het is geen groot boek maar wel een groots boek. Wil je meer lezen van de recensie van Wendy; klik dan hier!

JudasJudas | Astrid Holleeder | Lebowski

Wat als je de zus bent van een van de grootste criminelen van dit land? Wat als je jarenlang mishandeld wordt, wat als je van heel veel weet hebt? Wat als je weet dat dit boek schrijven een soort van uitnodiging is om als volgende op de lijst der doden te worden gezet?

Astrid Holleeder beschrijft in dit boek veel details, flashbacks uit haar leven vanaf 2012. Hoe zijn zij en haar zus gekomen tot het schrijven van dit boek? Na het lezen van dit boek is de Neus definitief geen ‘knuffelcrimineel’ meer, maar weet je precies waarom de zussen besloten tegen hun broer te getuigen.

 

Op zoek naar nog meer inspiratie voor je boekenlijst?

Lees gerust ook de andere boekrecensies en doe mee met lopende winacties.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten