Verboden vruchten

Boekenweek 2017 – Verboden vruchten

Afgelopen vrijdag ging ik samen met recensent Sharon naar de Pre Boekenweek Party georganiseerd door Bol.com leesmagazine. We hebben beiden genoten van de voordrachten, de gesprekken die werden gevoerd met de auteurs en zaten na afloop vol leesinspiratie over een thema dat velen zal aanspreken: verboden vruchten.

Verboden vruchten

Verboden vruchten: een geweldig thema voor boekenweek 2017

Het thema is op mijn lijf geschreven. Met mij denk ik voor velen. Dus toen de uitnodiging kwam om de Pre Boekenweek Party van Bol.com bij te wonen aarzelde ik geen seconde en meldde Onlybyme aan.

Eenmaal daar en na wat parkeerissues (Ik kreeg de digitale parkeer app niet snel aan de praat en eindigde zelfs bijna op de bon bij meneer de parkeerwacht. Gelukkig redde mijn vrouwelijke charme (ugh ugh) me en had ik net op tijd het geheel aan de praat. ) liep ik zo in gedachten, dat ik bijna het gebouw met blauwe loper en duidelijke aanwezige ballonnen in de kleuren van bol.com straal voorbij liep. (Is feitelijk haast onmogelijk, maar ik kan iemand straal voorbij lopen als deze zeer bekend voor me is en net even niet in mijn focus beeld staat. 😉 ) Maar Sharon redde mijn afgang door op me af te komen lopen.

Daarna raakten we gelijk zo aan de gang met elkaar begroeten en kletsen, dat we het officiële begin van de rij wachtenden totaal misten (oogkleppen op) en daar vriendelijk doch duidelijk op werden gewezen: oeps! Eenmaal binnen werden we gelijk voorzien van drinkmuntjes en kregen we Prosecco aangeboden en diverse hapjes passeerden ons, van zeer gezond tot ongezond. Zelf nam ik een heerlijke appel! (Ja, soms kan ik ook echt gezonde keuzes maken! 😉 )

Het hoofdprogramma

We raakten aan de praat met een collega blogger, die Onlybyme volgt. Altijd leuk om te merken dat we best bekend beginnen te raken in de boekenwereld. Gingen een beetje in het midden zitten in de zaal en de tijd ging snel richting het begin van het officiële programma:

Opening door Janneke Siebelink, hoofdredacteur van bol.com

17439511 1431541386890778 1533988605 n

 

Interview met Tommy Wieringa

20170317 181551 HDRMet Tommy Wieringa besprak Janneke zijn boek De dood van Murat Idrissi. Dit boek gaat over de pogingen van vluchtelingen die proberen naar Europa te komen. Velen sterven daarbij onderweg als ze meegenomen worden in auto’s in de meest ongemakkelijke, verborgen posities.

Gezien mijn belangstelling voor het lot van vluchtelingen hier in Nederland, hing ik aan zijn lippen en ben ik zeer benieuwd geworden naar de inhoud van dit boek.

Voordracht Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz verraste mij zeer aangenaam. Ik hou persoonlijk erg van gedichten en schreef ze vroeger dagelijks. Toch komt het er zelden van dat ik een dichtbundel tegenwoordig aantrekkelijk genoeg vind om deze te willen recenseren. Na de paar gedichten die Ellen op zeer pakkende wijze voordroeg, geheel in het thema verboden vruchten. Ik kan hier niet delen wat ze vrijdagavond voordroeg maar wel een zeer bekend optreden in DWDD met jullie delen over Boer Geert. Dan begrijpen jullie dat Sharon en ik hebben mogen smullen van haar voordrachten in het thema ‘verboden vruchten’.

Voordracht Martine Gosselink – Hoofd geschiedenis Rijksmuseum

Onze geschiedenis kent ook vele verboden vruchten. Onder andere hoe wij als Nederlanders helemaal niet zoveel moeite hadden tegen het houden van slaven in Zuid Afrika tot zelfs 1980 aan toe. Ik hoorde Martine vertellen dat het tot die tijd zeer gewoon was de slaven te betalen met een dopje drank (hele sterke bocht, als overblijfsel na het maken van wijn) 3 x per dag. Ook was het hebben van kinderen bij de slaven zeer normaal. In het Rijksmuseum is nu de tentoonstelling ‘Goede Hoop’ te bezichtingen, die ik eenieder kan aanbevelen, die ook bereid is te kijken naar onze eigen wandaden in de geschiedenis. Deze tentoonstelling is daar nog t/m 21 mei 2017 te bekijken.

Muziek Einstein Barbie / Stella Bergsma

Stella zong een nummer met als onderwerp de verboden vrucht zelf! (Orale bevrediging) En sprak kort met Janneke over haar boek Pussy album wat nogal wat heftige reacties onder de lezers teweeg had gebracht. Zelf moet ik zeggen dat ik na haar nummer vrijdagavond, erg benieuwd ben geworden naar de gedichten.

Voordracht Kader Abdolah

Bijna iedereen kent inmiddels Kader Abdolah die vele jaren geleden in Nederland terecht kwam als vluchteling en besloot de Nederlandse taal te willen leren spreken en schrijven en inmiddels zijn er al vele boeken van zijn hand in het Nederlands gepubliceerd. Zijn voordracht was pakkend, in een zeer duidelijke Kader stijl, hoe hij destijds hierheen kwam en in de klei terecht kwam en uiteindelijk succesvol schrijver werd. Hij kreeg tien minuten, die in Kader tijd iets langer duurden, maar het hadden er van mij wel 30 mogen zijn! Wat een geweldige persoonlijkheid!

20170317 185634

Ik moet bekennen zijn werk nog niet te hebben gelezen, maar het maakt me wel steeds nieuwsgieriger. Zijn nieuwste roman Salam Europa wordt zeer goed ontvangen, als ik de recensies erover lees.

Interview Herman Koch en Connie Palmen

Als afsluiter van een tot dan toe al geweldige avond werden Herman Koch en Connie Palmen door Janneke geïnterviewd. Het onderwerp was uiteraard de door hen geschreven boeken voor boekenweek 2017. Herman Koch schreef voor de boekenweek van dit jaar het boekenweek geschenk ‘Makkelijk Leven’ en Connie Palmen de Boekenweekessay 2017 ‘De zonde van de vrouw’. Beide publicaties staan bij deze hoog op mijn lijstje genoteerd!

20170317 191756 e1489998446517

Makkelijk leven laat zien hoe een man die met zijn levensinzichten zo succesvol is opeens alle zeilen bij moet zetten om de problemen in zijn eigen leven het hoofd te bieden.

Over De zonde van de vrouw:

De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren.

De planning liep behoorlijk uit, maar het was elke minuut waard. Daarna kon je nog genieten van een hapje en drankje, boeken laten signeren en aanschaffen en uiteraard netwerken. Zelf koos ik er bewust voor dit niet te doen. Gezien Sharon en ik beiden nog een behoorlijk reis richting huis tegemoet gingen, besloten we even snel in de buurt in een wat rustigere omgeving wat te drinken en na te praten over deze zeer bijzondere avond. Hopelijk krijgen we volgend jaar weer een uitnodiging!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten