Ben jij spiritueel? Zo ja, ben je daar open over?

Ben je spiritueel? En zo ja, ben je er open over?

Dat zijn twee vragen, die ik me steeds vaker afvraag. Voor mezelf weet ik de antwoorden: Ja ik ben spiritueel en niet zo vaak open daarover. Gezien de vele zaken die afgelopen jaar weer zijn gepasseerd in ons leven, vraag ik me steeds meer af: waarom eigenlijk niet? Ik hoef me er niet voor te schamen, dat ik spiritueel ben.

spiritueelEchter in de grote maatschappij, die harder en harder ‘lijkt te worden’, is er amper nog plaats, ‘zo lijkt het’, voor bezinning en spiritualiteit. Althans niet in de grote openheid, hoewel het steeds meer wordt beoefend. Het wordt niet aan de grote klok gehangen. Of wellicht ‘toevallig’ niet in de kringen waarin ik me begeef, dat kan ook, maar ik betwijfel het.

Verharding maatschappij

De mensen hebben het gevoel te worden gedwongen harder te zijn in hun meningen, in het beschermen van hun dierbaren en kiezen meer en meer voor zichzelf. Dit door hetgeen er aan ellende gebeurd in de wereld en ze zoeken bescherming dichtbij huis. Door IS, de terroristische aanslagen en de grote toestroom van vluchtelingen naar Europa, is de ellende van de wereld ‘ineens‘ dichtbij eigen huis gekomen en voelen de mensen zich meer en meer bedreigd.

Niet voor niets groeit de PVV met zijn duidelijk harde opstelling richting het buitenland beleid, de opvang van vluchtelingen en het duidelijke ‘eigen volk eerst’ principe naar ongekende hoogtes in de peilingen. Vorig jaar schreef ik al, over die in mijn ogen zorgelijke ontwikkeling. Toch kan ik het ergens wel begrijpen dat ‘angst’ mensen op de PVV laat stemmen.

Geborgenheid dichtbij huis

Op zoek naar geborgenheid, dichtbij huis gaan mensen activiteiten ondernemen die ze een fijn gevoel geven en liefst ook lekker veilig dichtbij huis. Trends als het massaal aan het breien, haken, knutselen, spelletjes spelen, boeken lezen, passen heel goed hierin.

Ook beleven veel mensen veel steun uit hun geloof of in mijn geval spiritualiteit. Maar is niet juist het geloof via IS nu enorm besmet geraakt. De extreme standpunten van IS worden door de grootste stromingen binnen de Moslim gemeenschap verafschuwd. Toch is het een reden voor velen om meer en meer te zwijgen en enkel in eigen kringen het goede uit het geloof te beleven.

Spiritualiteit

Met spiritualiteit is het denk ik niet veel anders. Daarbij is er door de opinie van de massa een wat al te negatief beeld omheen komen te hangen. De medici zijn fel tegen alles wat niet bewezen is. Alles wat valt in de homeopathische hoek en alle succesvolle alternatieve behandelingen, die heel goed naast reguliere wetenschap zouden moeten kunnen functioneren, worden afgedaan als kwakzalverij. En dat terwijl er echt veel mensen baat hebben bij het één of ander.

 Spiritualiteit is er in vele vormen

Zelf ben ik niet gelovig opgevoed en heeft het een hele tijd geduurd voor ik mijn weg had gevonden. Een zoektocht naar mijn geloof. Uiteindelijk vond ik dit niet in een bestaande religie, maar door te lezen en praten over de rol van zielen in ons leven. Al heel lang, voel ik de aanwezigheid van meer tussen hemel en aarde. Ik ben zelf een soort van helder voelend, alleen weet ik niet goed daarmee om te gaan.

Zelf geloof ik dat zielen en gidsen ons begeleiden bij de stappen die we maken in ons aardse leven, anderen noemen het een beschermengel. Meer inhoud is nu niet relevant, maar het gevoel hebben ergens in te geloven en ergens van te leren en vooral ingewikkelde zaken een plaats te kunnen geven in mijn leven, is fijn. Iedereen doet dat op zijn eigen manier en geen enkele manier is beter of minder dan een andere. Ieder mens maakt daarin zijn eigen keuzes. Ik geloof dan ook heel erg in vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Hopelijk verandert de verharding van de maatschappij zo snel mogelijk weer terug naar een zachtere houding naar onze medemensen. Angst is nooit een goede raadgever geweest en zal dat ook nooit worden.

 

Geef gerust je eigen mening, zolang deze maar met respect voor afwijkende meningen van anderen wordt verwoord.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten