Ben jij spiritueel? Zo ja, ben je daar open over? 6


Ben je spiritueel? En zo ja, ben je er open over?

Dat zijn twee vragen, die ik me steeds vaker afvraag. Voor mezelf weet ik de antwoorden: Ja ik ben spiritueel en niet zo vaak open daarover. Gezien de vele zaken die afgelopen jaar weer zijn gepasseerd in ons leven, vraag ik me steeds meer af: waarom eigenlijk niet? Ik hoef me er niet voor te schamen, dat ik spiritueel ben.

spiritueelEchter in de grote maatschappij, die harder en harder ‘lijkt te worden’, is er amper nog plaats, ‘zo lijkt het’, voor bezinning en spiritualiteit. Althans niet in de grote openheid, hoewel het steeds meer wordt beoefend. Het wordt niet aan de grote klok gehangen. Of wellicht ‘toevallig’ niet in de kringen waarin ik me begeef, dat kan ook, maar ik betwijfel het.

Verharding maatschappij

De mensen hebben het gevoel te worden gedwongen harder te zijn in hun meningen, in het beschermen van hun dierbaren en kiezen meer en meer voor zichzelf. Dit door hetgeen er aan ellende gebeurd in de wereld en ze zoeken bescherming dichtbij huis. Door IS, de terroristische aanslagen en de grote toestroom van vluchtelingen naar Europa, is de ellende van de wereld ‘ineens‘ dichtbij eigen huis gekomen en voelen de mensen zich meer en meer bedreigd.

Niet voor niets groeit de PVV met zijn duidelijk harde opstelling richting het buitenland beleid, de opvang van vluchtelingen en het duidelijke ‘eigen volk eerst’ principe naar ongekende hoogtes in de peilingen. Vorig jaar schreef ik al, over die in mijn ogen zorgelijke ontwikkeling. Toch kan ik het ergens wel begrijpen dat ‘angst’ mensen op de PVV laat stemmen.

Geborgenheid dichtbij huis

Op zoek naar geborgenheid, dichtbij huis gaan mensen activiteiten ondernemen die ze een fijn gevoel geven en liefst ook lekker veilig dichtbij huis. Trends als het massaal aan het breien, haken, knutselen, spelletjes spelen, boeken lezen, passen heel goed hierin.

Ook beleven veel mensen veel steun uit hun geloof of in mijn geval spiritualiteit. Maar is niet juist het geloof via IS nu enorm besmet geraakt. De extreme standpunten van IS worden door de grootste stromingen binnen de Moslim gemeenschap verafschuwd. Toch is het een reden voor velen om meer en meer te zwijgen en enkel in eigen kringen het goede uit het geloof te beleven.

Spiritualiteit

Met spiritualiteit is het denk ik niet veel anders. Daarbij is er door de opinie van de massa een wat al te negatief beeld omheen komen te hangen. De medici zijn fel tegen alles wat niet bewezen is. Alles wat valt in de homeopathische hoek en alle succesvolle alternatieve behandelingen, die heel goed naast reguliere wetenschap zouden moeten kunnen functioneren, worden afgedaan als kwakzalverij. En dat terwijl er echt veel mensen baat hebben bij het één of ander.

 Spiritualiteit is er in vele vormen

Zelf ben ik niet gelovig opgevoed en heeft het een hele tijd geduurd voor ik mijn weg had gevonden. Een zoektocht naar mijn geloof. Uiteindelijk vond ik dit niet in een bestaande religie, maar door te lezen en praten over de rol van zielen in ons leven. Al heel lang, voel ik de aanwezigheid van meer tussen hemel en aarde. Ik ben zelf een soort van helder voelend, alleen weet ik niet goed daarmee om te gaan.

Zelf geloof ik dat zielen en gidsen ons begeleiden bij de stappen die we maken in ons aardse leven, anderen noemen het een beschermengel. Meer inhoud is nu niet relevant, maar het gevoel hebben ergens in te geloven en ergens van te leren en vooral ingewikkelde zaken een plaats te kunnen geven in mijn leven, is fijn. Iedereen doet dat op zijn eigen manier en geen enkele manier is beter of minder dan een andere. Ieder mens maakt daarin zijn eigen keuzes. Ik geloof dan ook heel erg in vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Hopelijk verandert de verharding van de maatschappij zo snel mogelijk weer terug naar een zachtere houding naar onze medemensen. Angst is nooit een goede raadgever geweest en zal dat ook nooit worden.

 

Geef gerust je eigen mening, zolang deze maar met respect voor afwijkende meningen van anderen wordt verwoord.

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

6 gedachten over “Ben jij spiritueel? Zo ja, ben je daar open over?

 • Jootje

  Herkenning.. Maar volgens mij weet jij al dat ook ik spiritueel ben en meer weet/voel dan een ander 😉 Mooi dat je er open voor uitkomt. Het is een gave. Niks om je voor te schamen. X.

 • Marjolijn

  Ik ben gelovig, niet zo opgevoed maar zelf gevonden zo’n 15 jaar geleden. Sinds vorig jaar oktober ben ik Rooms-Katholiek en het is de beste keus ever! Ik vind er heel veel kracht en troost in.

 • Bianca Schrijft

  Van huis uit ben ik Rooms Katholiek, maar jaren en jaren geleden heb ik het geloof al de rug toegekeerd. Voor mezelf vind ik nu de balans meer en meer via mindfullness. Het geloof heb ik laten vallen door mijn wetenschappelijke interesse en instelling. Ik ben meer Darwin persoon. Helaas denk ik dat we een oorlog nodig gaan hebben om de maatschappij weer met beide benen op de grond te krijgen. Laten we hopen dat ik er naast zit.

 • Gea

  Als klein meisje zag ik veel dingen als ik ging slapen. Ik dacht dat iedereen met die beelden als dia”s in slaap viel. Ik kom uit een nuchter fries gezin. Toch werd er wel eens gesproken over een oom die dingen kon en een andere oom die iets met de handen kon. Mijn moeder gelooft er totaal niet in. Wel is ze rooms geworden toen ze met mijn vader ging trouwen. Ik ben Rooms opgevoed en volg mijn eigen weg erin. Ik heb een dochter die heel helderziend is. Ikzelf ben het ook, maar nu naar een heftig leven, ben ik herstellende. als ik weer genoeg energie heb dan ga ik iets doen met mijn “helende”handen. Het maakt me helemaal niets meer uit. of iemand er wel of niet in geloofd. Wij zijn er super trots op dat we deze gave hebben en er zijn er maar een paar op aarde die het heel goed kunnen. Zo mogen helderzienden niet altijd antwoord op een vraag geven, vaak wordt dat dan beschouwd als, o zie je wel ze kan het niet! Door mijn dochter weet ik nu nog veel meer over de spirtituele wereld. Zo is mijn dochter ook dierenfluitsteraar, ze wil niet dat leeftijdsgenoten dit weten. Ooit zal ze zich daar niets meer van aantrekken. Mijn 2 andere kinderen hebben zo ook hun gave’s en ze kunnen bij mij daar altijd over praten. Ik kon dat vroeger dus niet. Achteraf weet ik dat mijn vader dit ook kon. Hij leeft helaas niet meer (2014 overleden) ik heb natuurlijk nog steeds contact met hem.

  • Barbara Bericht auteur

   Wat bijzonder Gea, ik zou er graag meer over willen horen gezien mijn eigen gevoelens op dit gebied… maar vind het erg lastig voor mezelf om mee om te gaan, wel fijn dat je er zo uitgebreid over hebt geschreven. Dankjewel!