alya 2

Alya’s keuze, Hay van den Munckhof

Een prachtige afsluitende tweede deel van de tweeluik over Alya!

Alya's keuze; Alyas keuze; historische roman; Young Adult; recensie

| auteur: Hay van den Munckhof | uitgeverij: Mozaiek | paperback en e-book | recensent: Antoinette van Steeg|

Recensie Alya’s keuze

Inhoud

Alya’s keuze is het tweede deel van de tweeluik over Alya. Wie deel 1 niet gelezen heeft, krijgt een ruime beschrijving in dit tweede deel over de voorgaande verhaallijn.

>> Lees de recensie van deel 1 hier: Recensie Alya, Hay van den Munckhof <<

Deel 1 eindigt dat Alya de jonge Hamar, een Vikingkrijger heeft gered. Deel 2 start met het verhaal dat ze wakker wordt op het drakenschip die onderweg is naar Agder het Noorse vorstendom. Ze raakt nog verder van huis. Zal ze haar vader ooit nog terugzien?

Tijdens de reis leert ze de taal snel kennen, dankzij haar talenknobbel. Ze hoort dat de oom van Hamar Agder leidt en niet de meest vriendelijke man is. Wie liegt, zal dit bekopen met de dood. Toch kiest Hamar ervoor om te liegen om Alya te helpen.

Hamar en Alya krijgen een relatie en ze raakt zwanger. De familie van Hamar ziet haar graag. Ze voelt zich thuis in Agder. Tijdens haar zwangerschap komt ze voor zwaar weer te staan. Ze zal meegaan met de schepen die richting haar geboortestreek varen. Zo weet ze dat haar kind onderweg geboren zal worden en ontdekt ze dat haar eigen volk ook onderhandelt met de vijand.

In dit tweede deel leren we een volwassen Alya kennen die veel spanning en avontuur meemaakt. De afsluiting van dit tweede deel maakt het verhaal om Alya rond.

Een knap staalje werk om deze geschiedenis vanuit een personages zo boeiend en begrijpelijk te beschrijven!

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41): Zodra ik begon te lezen in dit tweede deel, wist ik dat het weer een geweldig verhaal zou worden. De samenvatting voorin het boek, levert de lezer veel op. Zowel voor diegene die alleen Alya’s keuze gelijk lezen, als wel diegene die even het verhaal van deel een wil opfrissen. De kaart geeft een goed beeld weer van de reis die ze maakte tussen 842-844.

Ik moet zeggen dat het verhaal wederom goed en begrijpelijk leesbaar is voor de oorspronkelijk doelgroep: de YA. Het geheel wordt makkelijk geschreven en beschreven. Het zou filmwaardig zijn. Wie weet voor de toekomst?

Jammer dat dit verhaal stopt. Ik hoop dat de auteur zijn pen nog niet opbergt en verder blijft schrijven over de geschiedenis. Het is een waardevolle toevoeging voor de historische boekenwereld.

Eerder verschenen recensies van historische romans:

 

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten