Aanstaande mama checklist

Lieve aanstaande mama’s,
Vraag je jezelf al af waar je aan begonnen bent? Je hebt vast al meerdere checklists voorbij zien komen. Van babyuitzet tot wat te doen voor de bevalling. Maar voor wanneer kan je het beste wat doen? Hier een paar ‘to-do’s’ en mijn tips in de aanstaande mama checklist. Lees ze, en haal eruit wat jij nodig hebt.Aanstaande Mama checklist

De aanstaande mama checklist

Zorg

Verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je een afspraak maken bij een praktijk in je omgeving. De eerste afspraak maak je tussen de 8-12 weken. Bij beide zwangerschappen wisten wij bijzonder snel dat ik zwanger was (7 & 5 weken). Wij moesten, zeker bij de tweede zwangerschap, behoorlijk lang wachten voor we de afspraak hadden. Hoewel je snel terecht wilt, is het verstandiger toch minimaal die 8 weken te wachten. Ga je eerder, dan valt er weinig of niks te zien op de eerste echo en zit je tot je volgende afspraak alleen maar in spanning of alles wel goed gaat.

Kraamzorg

De kraamzorg heb ik geregeld na de 12e week. Gemiddeld willen de verzekeraars dat je het tussen de 10 en 16 weken doet. Kijk dus even je eigen polis na. Als je voor week 36 nog geen intake hebt gehad, bel dan zelf het bureau even op om er zeker van te zijn dat je wel kraamzorg hebt.

Thuis

Verhogen bed

Deze moet minimaal 75 cm hoog zijn. Sommige kraamzorg bureau ’s hanteren 80 cm. Als je een boxspring, met flink dikke matrassen hebt, staat je bed misschien al hoog genoeg en kan je dit gelijk afstrepen van je toch al lange checklist. Het is handig dit te doen voor je buik al te groot is  bijvoorbeeld tussen de 25 & 30 weken, het moet in ieder geval met 37 weken gedaan zijn, maar als je straks een volle babybuik hebt ben je al blij als je, in walvismodus, op de rand van je bed bent beland en niet ook nog rare capriolen hoeft uit te halen om overeind te komen.

Kraampakket

Ik had nogal veel over van mijn eerste bevalling, wat we bij de tweede ook nog gebruikt hebben. En als je dan nog over houdt, in Den Bosch kun je alles wat je overhoudt afgeven op de kraamafdeling in het ziekenhuis. Wellicht in je eigen buurt ook. Mocht je verzekering nou geen kraampakket sturen, bestel deze dan via Natalis, hier zitten alle ‘basics’ in voor een fijner prijsje.

Vluchtkoffer

Bij beide bevallingen was ik vrij laat met mijn vluchtkoffer. Bij mijn eerste bevalling zelfs pas toen ik met 41 weken, voor de tweede keer naar het ziekenhuis gestuurd werd, met hoge bloeddruk. Geen aanrader want ik heb alles tussen de weeën door en in haast ingepakt en dus de helft vergeten. Doe dit gewoon tussen de 30-35 weken. Zo’n tasje staat niet in de weg en zo weet je zeker dat je alles hebt. Vergeet die van je partner en eventuele andere kinderen ook niet.

Na de bevalling

Kinderopvang

Als je weet dat je na de bevalling weer gaat werken ga dan ZO SNEL MOGELIJK kijken voor opvang. Niet alleen heb je met wachttijden te maken, maar je hebt misschien geen fijn gevoel bij het kinderdagverblijf in je buurt, waar je je spruit zo graag naartoe wilde brengen en moet dan alsnog een andere zoeken.

Natuurlijk hoef je niet voor een grootschalige kinderdagopvang te kiezen. Je kan het ook kleinschaliger zoeken bij gastouders. Zorg dan ook dat je een afspraak maakt voor een kennismaking. Je laat straks je meest kostbare bezit achter bij relatief vreemde mensen. Je bent het aan jezelf verplicht dit met een gerust hart te kunnen doen. Blijf dus zoeken totdat jij EN je partner het eens zijn. Ook al moet je dan misschien wat verder reizen, het is het waard.

Baby aangeven

Dit dien je binnen 3 werkdagen te doen. Meestal een papa-ding, maar tegenwoordig zijn er in een hoop ziekenhuizen ook loketten voor. Leuk om samen te doen, als je er fit genoeg voor bent. En anders gewoon papa op pad sturen. Als je een lastig te schrijven naam kiest, schrijf het dan voor zekerheid op een briefje, die je mee kan geven aan je partner. De hectiek van de bevalling wil er nog wel eens voor zorgen dat sommige mannen even van het padje zijn en je wil natuurlijk niet dat je zoon straks Saint West heet.

Kinderbijslag

Dit hoef je niet helemaal zelf te regelen. Dit gaat gedeeltelijk automatisch met het aangeven van je kleintje. Je ontvangt 2-4 weken na de aangifte gegevens voor de echte aanvraag.

Een handjevol van de dingen die je gedaan moet hebben voor je aan de meest ingrijpende gebeurtenis van je leven begint. Dit is nog maar het begin. Na de bevalling krijg je andere eindeloze checklists. Van de inhoud van je luiertas tot de inhoud van de koffers voor logeerpartijtjes. Maar van alles wat er moet gebeuren, hoort er 1 bovenaan te staan: geniet!

Geniet van de eerste tot de laatste schopjes, van de eerste tot de laatste echo, oké ik zal niet zeggen, dat je van je eerste tot de laatste wee moet genieten, maar probeer het toch. Je leven zal nooit meer zoals voor je eerste bevalling worden. En na het horen van het eerste huiltje, het zien van het eerste lachje of de eerste nacht doorslapen, zal je ook niet anders meer willen.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten