Zonder stroom – Wat als het dagen aanhoudt?

De vorst is in het land. Vannacht een grote stroomstoring in Amsterdam, Landsmeer en Zaandam, iets wat inmiddels weer geheel is opgelost. Vanmorgen langere tijd geen treinen en trams in de regio Amsterdam, met veel files als gevolg van het niet werken van stoplichten, etc.

Enkel wat als het dagen aanhoudt? Totaal geen stroom? In feite hoor je het elk jaar wel ergens en elke keer denk ik weer: hopelijk nooit hier een grote stroomstoring!

stroom

We zijn afhankelijk geworden van stroom!

We zijn hier in ons land enorm gewend geraakt aan het ‘hebben’ van stroom en behaaglijke warmte! Alles werkt min of meer op stroom. Iets waar je in het dagelijkse leven niet bij stilstaat. Enkel als dan ineens de  CV ketel besluit ermee uit te scheiden, heb je een uitdaging. Zeker als dit moment precies samenvalt met de koudste dagen van het jaar. De temperatuur neemt dan rap af in huis, ook al is het huis goed geïsoleerd.

CV-ketels hebben immers stroom nodig. En ook al doet de stroom het wel, dan nog hebben die ‘krengen‘ de gewoonte hun laatste adem uit te blazen in de wintermaanden. Logisch zou je denken, maar vaak verzorgt een combiketel ook het warme water en dat gebruik je heel het jaar door. Dus in feite kan de ketel ook in de zomer zeggen ‘doe het zelf maar‘.

Gelukkig worden kapotte ketels heel rap vervangen, de reguliere onderhoudsklussen bij Holland Warmte worden aangepast indien er veel ‘spoed’ gevallen tussendoor komen. Niemand hoeft langer dan noodzakelijk in de kou te zitten!

Gelukkig kan je als de ketel ermee ophoudt nog op andere manieren warmte genereren in huis. Vaak is er een kleine elektrische verwarming voor handen of kan een fornuis tijdelijk werken. Toch missen we het direct als de ketel uitvalt. We zijn zo gewend geraakt aan warm water om lekker in te douchen en een behaaglijke temperatuur om ons heen.

Zonder stroom zijn we de sjaak!

Uiteraard niet enkel met warmte in huis, maar gezien het internet ook het stroomnetwerk nodig heeft, is er voor veel bedrijven geen mogelijkheid om te werken. Bijna alles gaat tegenwoordig deels online. Al is het maar het mailverkeer, online meetings, het bestellen van artikels, ga zo maar door. Hier zou ik op Onlybyme ook weinig kunnen doen zonder stroom. Een website is namelijk totaal afhankelijk van het online kunnen werken. En met mij vele beroepen die stroom nodig hebben om te kunnen worden uitgevoerd. 😉 Al is Onlybyme natuurlijk geen ‘beroep’, maar een uit de hand gelopen passie. 😉

De treinen reden vanmorgen dus ook geruime tijd niet. Inmiddels is het stroomprobleem weer geheel verholpen. Enkel voor de dienstregelingen ook weer geheel volgens schema lopen, duurt nog wel even vaak. Laten we hopen dat een grote stroomstoring niet snel weer gebeurd en zeker niet voor meerdere dagen. En uiteraard er af en toe even bij stilstaan dat we in een zeer welvarend land wonen waar we zaken hebben als stroom, verwarming en vele andere luxes. We beseffen pas als ze er tijdelijk niet zijn, hoe welvarend we zijn.

artikel

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten