|

Zijn wij dan niet lief??

Vandaag in menig huis in Nederland het grote cadeautjesfeest! (Soms zelfs meerdere dagen op verschillende plekken) Echter niet overal. Soms omdat mensen bewust ervoor kiezen er niets aan te doen en elkaar met Kerst te overladen met presentjes, maar vaak omdat het gewoonweg er niet in zit. Geen Sint en geen Kerstman daar. Staan we daar eigenlijk in ons welvarende land nog wel bij stil?

gift-444519_640

Armoede is dichterbij dan je denkt!

Ook in Nederland leven veel mensen onder de armoede grens.

De armoedegrens is in Nederland vastgesteld op € 1810 per maand (incl. toeslagen), voor een gezin met 2 kinderen. Voor een éénoudergezin met 2 kinderen ligt die grens op € 1450 euro. Je kan deze cijfers niet afzetten tegen de armoedegrens, die in andere landen wordt gehanteerd. Deze is immers afhankelijk van factoren in het land zelf die de mate en hoogte van vaste lasten bepalen. In de zogenoemde arme landen zouden deze bedragen immers grote welvaart betekenen. Er wordt gekeken naar de minimale inkomens die per land nodig zijn om in de basisbehoeften te kunnen voorzien.

1 op de 9 kinderen leeft in Nederland in armoede!

Als je ouders niet meer in staat zijn de rekeningen te betalen, de kosten voor de basisvoorzieningen enkel maar toenemen (en de inkomens niet), er meer en meer schulden worden gemaakt, raken steeds meer kinderen daar het slachtoffer van.

Ze kunnen niet meedelen in de Sint en Kerst vreugde van andere klasgenootjes. Bij hun geen tassen vol cadeautjes. Want zeg nou toch eerlijk, zijn we niet een beetje losgeslagen met zijn allen? Vroeger waren er in mijn herinnering vooral kleine presentjes. Maar tegenwoordig is het ene cadeau nog duurder dan het andere. Nu snap ik wel, als er veel geld is in een huishouden, dat het ruimer zal rollen, soms uit prestige naar de buren, maar vaker door gewenning gewoonweg meer te spenderen aan allerlei luxe. Maar als het nu bij geen Sinterklaas cadeautjes zou blijven? Nee, deze kinderen kunnen vaak hun verjaardag niet vieren met een feestje voor klasgenootjes, zitten niet op een sportvereniging en lopen in tweedehandskleren en worden daar dan vaak mee gepest.

Bijdragen

Al met al een situatie die eenieder denk ik liever niet heeft en ik weet dat we daar als individu weinig aan kunnen doen. Toch kunnen we wellicht wel bijdragen in de vorm van giften aan kleine locale initiatieven, voedselbanken steunen, vrijwilligerswerk, donaties, etc. Ieder kind verdient in mijn ogen vandaag, of ergens dit weekend in Nederland een fijne herinnering aan Sinterklaas.

Begin bij kijken om je heen. Helpen hoeft vaak niet veel te kosten. Je kan een kind makkelijk een beetje verwennen, als het met jouw zoon of dochter komt spelen. Ook het geven van voorlichting naar instanties waar ouders heen kunnen kan een bijdrage zijn. Vaak weten ze niet eens de weg naar de geld potjes, die niet voor niets redelijk verborgen zijn. Ieder kind heeft rechten in Nederland en daar is geld voor beschikbaar, enkel moet je dat wel weten te vinden.

money-230265_640

Veel armoede in heel de wereld!

We mogen ons er in deze dagen vol gezellig samenzijn met familie en vrienden, nu met de Sint, straks met kerst, best bewust van zijn, dat we allemaal gelukskinderen zijn. We zijn hier geboren in de westerse wereld, met een hoog niveau van welvaart. Hoe anders is dat elders, waar miljoenen kinderen overlijden door de honger en niet eens worden voorzien in de basisbehoeften. De VN heeft kort geleden ontwikkelingsdoelen verwoord, om dit op zo kort mogelijke termijn globaal de wereld uit te helpen. Laten we waar mogelijk ons steentje bijdragen, hoe klein ook. Je hoeft vaak niet eens ver weg om al iets goeds te kunnen doen voor je medemens.

feeding-the-poor-862797_640

Als we nu allemaal, daarmee doelend op diegenen die het financieel kunnen missen, iets doneren aan een goed doel, als kerstgedachte dat je hen ook iets beters gunt. Dat lost het probleem niet direct op, maar elke bijdrage telt, hoe klein ook.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten