vaccinatie, niet ingeënte kinderen
| | |

Weigeren niet ingeënte kinderen bij opvangcentra

Het blijft een grote discussie in Nederland. De vaccinatie graad is gedaald van de gewenste 95% naar 90,2%. De gezondheidszorg en vele ouders beginnen zich ongerust te maken of er weer nieuwe epidemieën in Nederland gaan ontstaan voor ziekten die door middel van vaccinatie totaal kunnen worden voorkomen. 

vaccinatie, niet ingeënte kinderen

Wetvoorstel Weigeren niet ingeënte kinderen bij opvangcentra.

D66 heeft gisteren, 3 oktober 2018, een wetvoorstel ingediend dat kan gaan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Den Haag wil zo een duidelijk signaal afgeven. De opvangcentra mogen straks zelf bepalen of ze kinderen zonder vaccinatie toelaten of niet.

Feitelijk wordt nu de keuze bij de opvangcentra neergelegd en dat vindt Roland Pierik, hoofddocent rechtsfilosofie UvA en lid van de commissie van de Gezondheidraad die over de vaccinaties gaat een slecht idee. Hij verwacht dat je op deze wijze eerder concentraties van kinderen die niet ingeënt zijn bijeen krijgt.  Niet vaccinerende ouders zullen hun kinderen naar opvangcentra brengen waar dit niet verplicht is. Zo wordt de kans op een uitbraak en verspreiding enkel groter. Het zou beter zijn als er een wetvoorstel werd ingediend waarbij alle kinderen die opvangcentra bezoeken verplicht dienen te worden ingeënt om dit te voorkomen. Dan wordt de verantwoording bij de regering neergelegd en niet bij de opvangcentra.

Ouders die willen vaccineren worden gerustgesteld

Ouders die hun baby’s en peuters wel willen inenten kunnen weer gerust hun kinderen bij opvangcentra brengen nadat dit wetvoorstel wordt aangenomen, aldus Kamerlid Rens Raemakers van D66. De overheid gaat ervanuit dat dit een signaal afgeeft aan ouders die hun kinderen niet vaccineren ‘omdat toch bijna iedereen het wel doet’ en het dan liever zelf niet doen. Men gaat ervanuit dat men door dit ingenomen standpunt van de overheid een duidelijk signaal krijgt dat inenting heel belangrijk is om de kans op grote uitbraken zo nihil mogelijk te laten blijven.

Pro Anti-vaccineren: deze groep is volhardend

Volgens Pierik zal het genomen besluit door de overheid niet eraan bijdragen dat mensen die niet willen vaccineren nu wel gaan vaccineren. Er zal enkel een grotere tweedeling ontstaan tussen opvangcentra waar het wel is toegestaan om zonder vaccinaties je kinderen te brengen en waar beslist niet. En het eigenlijke probleem zal daarmee eerder groter worden: een concentratie van niet ingeënte kinderen bijeen.

Slechts een verplicht vaccineren voor alle kinderen zal een uitbraak voorkomen in de toekomst, maar dat is in onze grondwet niet zomaar mogelijk en de vraag is of je zover wil gaan. De meningen lopen hierover sterk uiteen en dat is begrijpelijk. Vrijheid van meningsuiting, beleving van geloof etc. is ook een groot gedachten goed.

Mocht het wetvoorstel in de toekomst worden aangepast en opvang van kinderen zonder vaccinatie bij opvangcentra niet meer mogelijk zijn, dan is het voor ouders overal veilig hun jonge kinderen die nog niet geheel zijn ingeënt overal te brengen voor (dag)opvang. Of dat dit ooit zal worden besloten is afwachten. Uiteraard is het huidige wetsvoorstel een stap in de goede richting.

Vaccinatiegraad terug naar de 95%

Het idee is dat het wetvoorstel eraan zal bijdragen dat ouders die niet willen vaccineren en in de groep ‘liever niet als het niet echt nodig is’ vallen er toe worden aangezet alsnog te gaan vaccineren. Al is het maar om hun kroost onder werktijden te kunnen laten opvangen op kinderdagverblijven bij hun huis in de buurt.

Andere stimulerende mogelijkheden om de vaccinatiegraad hoger te krijgen

Er zijn landen waar geen kinderbijslag wordt gegeven (bijvoorbeeld Australië) als de kinderen niet zijn ingeënt. Of kinderen niet toelaten  worden in opvangcentra zonder vaccinatie. Dit laatste is echter op dit moment in het politieke klimaat in Nederland niet haalbaar. De discussie wordt gevoerd in de Tweede Kamer, maar het is lastig om alle partijen op 1 lijn te krijgen. Rens Raemakers van D66 denkt dat het signaal dat nu wordt gegeven al een hogere dekkingsgraad tot gevolg zal hebben. De vaccinatiedekkingsgraad zal de komende jaren dan ook goed worden gemonitord. Indien blijkt dat de vaccinatiedekkingsgraad niet verbeterd is het dan opnieuw tijd voor een discussie in de Tweede kamer.

Op dit moment worden de ouders met jonge kinderen of ouders die een kind verwachten gerust gesteld. Hele jonge kinderen zijn niet beschermd tegen deze heftige kinderziekten. Enkel verhoging van de dekkingsgraad laat het risico op besmetting door kinderen onderling afnemen.

Ouders kunnen nadat dit wetsvoorstel is aangenomen nagaan hoe hun kinderdagopvang deze wet toepast op hun eigen opvangadres en besluiten hun kinderen elders onder te brengen. Het brengt dus wel degelijk rust onder een grote groep mensen die graag hun kinderen veilig willen laten opvangen. Of het echter ook de beoogde verhoging van de dekkingsgraad zal stimuleren is afwachten.

Zijn ouders bereid om te verhuien om hun kind(eren) naar opvangcentra te brengen waar vaccineren niet verplicht is? Wordt de concentratie van niet ingeënte kinderen in bepaalde gebieden door dit wetsvoorstel enkel groter?

Vragen waar het antwoord pas achterop zal kunnen worden vastgesteld.

Bron: Nieuwsuur, NOS, 3 oktober 2018

 

Andere gezondheidsartikels:

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten