Trump versus Clinton

Trump versus Clinton: een gelopen race?

De aankomende verkiezingen in Amerika zijn geregeld onderwerp van het nieuws. Nu Trump de Republikeinen lijkt te gaan vertegenwoordigen en Clinton de Democraten, is de vraag natuurlijk wie er gaat winnen?

Trump versus Clinton

 

Is het al een gelopen race? Trump versus Clinton?

Velen denken van wel. Statistieken wijzen uit dat de kans dat een democraat de verkiezingen gaat winnen het grootst is, ongeacht wie het is. Heeft Trump dan nog enige kans van slagen?

Hoe zit het kiessysteem in Amerika er eigenlijk uit?

Het kiessysteem in Amerika is nogal afwijkend van het onze. Enige uitleg geeft wat verduidelijking.

De bevolking kiest niet rechtstreeks hun president. Per staat is er afhankelijk van de grootte een aantal kiesmannen te verdelen. Hoe groter de staat, hoe meer kiesmannen. In elke staat wordt bepaald welke Presidentskandidaat het totaal aantal kiesmannen van die staat krijgt. Dus heb je 51% van de stemmen in een staat behaald, dan krijg je ook de overige 49% van de stemmen die naar de tegenpartij gingen. Het totaal aantal kiesmannen van een staat, gaat dus naar de winnaar per staat.  (winner-takes-all-principe)

Het totaal aantal kiesmannen voor heel Amerika bedraagt 538. Om President van Amerika te worden, moet Trump of Clinton dus 270 kiesmannen bemachtigen.

Waarom hebben de Democraten een betere uitgangspositie?

Veel staten kiezen al meer dan 2 decennia voor dezelfde partij. 19 staten kozen de laatste 6 presidentsverkiezingen voor de Democraten (goed voor 242 kiesmannen) en 13 staten voor de Republikeinen (goed voor 102 kiesmannen).

New Mexico en Iowa stemden de laatste 6 verkiezingen, overwegend Democratisch. (goed voor 11 kiesmannen)

Arizona, Montana, Missouri, Indiana, Kentucky, West Virginia, North Carolina, Tennessee, Georgia, Arkansas, Louisiana stemden de laatste 6 verkiezingen, overwegend Republikeins.(goed voor 104 kiesmannen)

Dat zou statistisch gezien de stand ‘ongeveer’ brengen op 253 kiesmannen voor Clinton en 206 voor Trump. Hierdoor richten de beide kandidaten zich met name op de zogenoemde Swingstates, waar nooit vooraf vaststaat wie de winnaar wordt. Dit betreft de ‘Swing’ staten: Ohio, Florida, Nervada, Verginia, Colorado en New Hampshire tezamen goed voor 79 kiesmannen.

Het zal duidelijk zijn dat Clinton met het winnen van de grote Swingstate als Florida al aan genoeg kiesmannen komt. Mits de staten die overwegend standvastig Democratisch kiezen dat ook dit jaar doen. Het is allemaal pas na afloop met zekerheid te stellen. Anders zouden er geen verkiezingen meer gehouden hoeven te worden.

Clinton heeft dus een voorsprong, maar is het dan een geheel gelopen race?

Nee, niet per definitie!

De partij top van de Republikeinen had na de nederlaag van Romney aan Obama, de vorige presidentsverkiezing de volgende conclusie getrokken:

Bron nos: De Republikeinen moeten de aansluiting zoeken met minderheden, anders zitten ze electoraal op een doodlopende weg. De Republikeinen moesten openstaan voor hervorming van de immigratiewetgeving, zo was het dwingende advies.

Kandidaat Trump kies juist voor verharding; is dat juist zijn kans?

Hij laat zich zeer controversieel uit over het immigratie beleid en schopt werkelijk tegen alle ankers waar de Democraten voor staan.: het establishment, privileges, de kaasstolp van Washington en de macht van het grote geld.

Trump heeft lak aan de standaard regels van campagne voeren en kiest met zijn eigen harde stijl zijn eigen weg. Geheel tegen alle verwachtingen in, heeft hij daarmee de kandidatuur voor de republikeinen bemachtigd en vormt hij een zeer onvoorspelbare tegenkandidaat voor Clinton, die zelf ook niet al te populair is onder haar eigen achterban. Kortom: het wordt een spannende strijd, die nog wel eens voor vele verrassingen kan gaan zorgen. Misschien lukt het Trump wel om overwegend Democratisch stemmende staten aan zijn kant te krijgen, wie zal het zeggen.

Een uniek verkiezing die zijn weerga niet kent. Wie verovert de plek in het Witte huis? Trump versus Clinton! Dit gaat voor heel veel spektakel zorgen in Amerika.

 

Bronnen: nos.nl  en flickr.com      

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten