Arme schoolkinderen! Die tuinden er compleet in!

Een school in Nederland, de link even opgezocht, had de kinderen wel erg opgejaagd op 29 maart met de aankondiging van de invoering van schooluniformen en dat de kinderen hun kledingmaten dienden door te geven. Uiteraard volgden er luidde protesten van de kinderen (en ouders), die dat idee totaal niets vonden!

schooluniformen

Het is slechts 1 van de waarschijnlijk vele 1 april grappen die vandaag zijn uitgehaald. Gisteren schreef ik al over de herkomst van de grappen op 1 april.

Toch vraag ik me af: zou het echt een slecht idee zijn: schooluniformen?

Zelf zie ik best voordelen bij het invoeren van schoolkleding. Je haalt daarmee het onderscheid weg tussen kinderen onderling. Niet elk kind kan merkkleding dragen en ik weet nog goed toen ik zelf kind was, dat dat best wel een ‘ding’ was op school. Je hoorde er niet ‘echt’ bij, als je niet mee kon doen met de laatste modetrends. Als je niet ook dat ene merk droeg en niet dat soort schoenen. Zou er in 30 jaar tijd veel veranderd zijn op dat gebied? Kinderen zijn hard onder elkaar en de massa van de groep bepaald.

Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan pestgedrag op scholen, maar als je de verschillen onder de kinderen onderling verkleind, zal dit in mijn ogen positief werken. Buitenbeentjes vallen zo minder op en de verschillen tussen arm en rijk worden ook weggenomen, zeker als de uniformen via een bepaalde subsidieregeling worden verstrekt.

In vele landen zijn schooluniformen de normaalste gang van zaken. Er zullen vast goede redenen zijn, waarom het in Nederland nu niet wordt toegepast. Eigenlijk ben ik erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Zou jij er positief tegenover staan als het schooluniform werd ingevoerd? Of waarom juist niet? Wat zijn in jouw ogen voordelen en wat de nadelen?

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten