crime 268902 640

Koen Everink Vermoord? Is Nederland nog veilig voor prominenten?

Het beangstigd me!

Zijn de ‘hogere’ bomen nog wel veilig in ons Nederland? Zo ondertussen hoor je mij veel te vaak, naar mijn zin op het nieuws dat er een ‘bekende’ Nederlander om het leven is gekomen. Op het moment van schrijven is het nog niet als moord benoemd, maar een misdaad wordt vermoed. Koen Everink werd al tijden bedreigd, had beveiliging en kon niet meer zijn leven leiden als voorheen.

Koen Everink

Zakenman Koen Everink

Hij was een selfmade miljonair die bekend stond als succesvolle zakenman met een vermogen dat in 2013 werd geschat op 15 miljoen euro. Hij was actief in de reisbranche en de oprichter van reisbureau Eliza was Here, dat vlak voor de ‘beruchte mishandeling’ was verkocht aan de reisgigant Sundio Group, waar hij zelf ook aandeelhouder was. Het grote publiek kent de heer Everink vooral van zijn mishandeling door de vechtsporter Badr Hari en de daaropvolgende rechtzaak.

Koen Everink

De advocaat van Koen Everink vernam het overlijden van Koen Everink vanmorgen via de media en kreeg dit later bevestigd door directe naasten. De omstandigheden waarin het slachtoffer is aangetroffen waren verdacht en er is een onderzoek ingesteld.

Hoe veilig is Nederland voor de ‘hoge bomen’?

Het gevoel bekruipt me dat door de verharding van de maatschappij en de verharding van het gedachtegoed van veel Nederlanders, meer en meer de bestuurders en andere bekende Nederlanders een mikpunt worden voor het afgeven van frustraties. Burgemeesters worden bedreigd, politici, zakenmensen (waarvan we het vaak niet eens weten) en zelfs bekende Nederlandse televisiepersoonlijkheden. Waar gaat het heen?

We hebben deze mensen nodig voor de besturing van ons land. Voor het nemen van beslissingen op landelijk niveau, op bedrijfsniveau en voor het uitdragen van meningen, steunen van goede doelen en standpunten. Je moet er gewoon niet aan denken, dat je door het verkondigen van je mening, het verrichten van je werk of eenvoudig zijn wat je bent “een bekende Nederlander”,  het mikpunt worden van de verkeerde groep mensen je leven zo kan bepalen tot moord aan toe.

Zodra je mening te uitgesproken is of je de verkeerde tegenover je krijgt, ben je goed de klos. Gelukkig loopt het niet altijd uit op moord, maar het leven van deze “hoge bomen” wordt wel enorm erdoor beïnvloed. Hierdoor wordt de spoeling van mensen die met het hoofd in de wind willen staan en opkomen voor hun mening wel dunner. Je ergens voor uitgeven en je mening verkondigen heeft vandaag de dag, gevoelsmatig veel meer mogelijke consequenties als een aantal decennia terug. Je moet haast uitkijken om gebruik te maken van je recht op vrijheid van meningsuiting. Voor je het weet, ontvang je een dreigmail, brief of wordt je gestalkt.

Zelf ben ik zeer begaan met wat er in de Nederlandse maatschappij gebeurd en heb al meerdere malen op het punt gestaan daar een site over op te zetten, maar het risico (en dan met name indirect voor mijn dochter) houdt me toch wat tegen. Stel dat je op wilt komen voor de ‘in je eigen ogen’ goede zaak. Voor de zwakkeren, de mensen die zelf geen stem hebben, en daarbij je mening hardop verkondigd. Word je dan niet zelf een mikpunt? Maar aan de andere kant, is zwijgen niet nog veel erger? Het houdt me bezig, vaker dan me lief is. Het gevoel dat ik ‘iets’ moet doen, neemt met de week toe, maar wat?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten