Kerncentrale Tihange in België – zoveelste storing

Huize Onlybyme staat op 400 meter van de Limburgse grens. Niet direct ook aan de Belgische grens, gelukkig, maar ik volg met argusogen wat er over de grens gebeurt met de Kerncentrales aldaar.

Tihange(Fotobron Pixabay – Welke kerncentrale op de foto is afgebeeld is niet vermeld.)

Mijn geweten probeer ik te sussen met gedachtes als: Ze zullen heus niet te grote risico’s nemen met gevaar voor eigen volk en de directe buurlanden. Maar toch, het zit me verre van lekker. Al die kleine incidenten bij elkaar worden er mij wat teveel. Al kan ik er toch niets aan veranderen, anders dan het volgen van de nieuwsberichten over de incidenten en er nu een blog over schrijven.

Stroom nodig

Heus ik snap het dilemma waarmee ze in België worstelen. Ze komen te kort in stroomvoorziening voor het eigen gebruik en moeten al bij ons uit Nederland importeren en ook uit andere landen. Dus een werkende kerncentrale is daarin een belangrijk instrument tot kostenbesparing. Die levert immers stroom in het land zelf. Vraag blijft wel of de beslissing om centrales langer open te houden of zelfs weer ‘aan’ te zetten een verstandige keuze is? De discussies nemen toe in eigen land en ook hier in Nederland en Duitsland.

De gemeenten Maastricht en Aken zijn van plan de centrale Tihange 2 via de rechter te dwingen te sluiten. De kerncentrale van Tihange ligt aan de Maas tussen Namen en Luik en ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van de Limburgse hoofdstad. Bron

Incident Tihange 2 – zondag 24 januari

Gisteren was het nieuws dat de Tihange 2 zachtjes aanstaat. Er is een lekkage geconstateerd in het niet nucleaire gedeelte van de centrale. Tijdens de reparatie draait de kerncentrale dus op een lager vermogen, aldus energiemaatschappij Electrabel.

De onderneming geeft aan dat het ‘slechts‘ een klein incident betreft. Al is het duidelijk niet het eerste incident bij Tihange 2. Deze oude reactor behoort tot de ‘scheurtjesreactoren‘ in België en zijn bij velen fel omstreden in zowel binnen als buitenland.

En dat terwijl de centrale pas een maand geleden weer is opgestart na het incident van de duizenden scheurtjes, die de centrale een tijd lang liet stilliggen. Al met al, blijft het zorgwekkend om erover te horen en lezen. Het is niet voor niets dat er gemeenten richting de Rechter (gaan) stappen om een sluiting af te dwingen.

Centrale in Doel

Ook de centrale in Doel baart ons in Nederland grote zorgen. Deze ligt net over de Belgische grens aan de Schelde en geeft de gemeenten in de westelijke grensstreek grote hoofdbrekers. Hoe te handelen, wat te doen? Laten we hopen dat de experts weten waar ze mee bezig zijn en de risico’s en baten goed analyseren en afwegen. Niemand zit op een nucleaire ramp te wachten, nergens ter wereld!

 

Maak jij je ook zorgen om deze incidenten?

 

 

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten