Johan Cruijff heeft longkanker

Onderstaand bericht is gepubliceerd op 22 oktober 2015, toen bekend werd gemaakt dat Johan Cruijff leed aan longkanker. Vanmiddag 24 maart 2016 is het nieuws via de media tot ons gekomen, dat Johan Cruijff is overleden in het bijzijn van zijn naasten. Uit respect voor de overledene, nu geen nieuw artikel met de feiten voor zover bekend.

Het schokkende nieuws bereikte mij zojuist via het journaal. Er is openbaar gemaakt dat Johan Cruijff longkanker heeft en zeer ernstig ziek is. Op dit moment is niet duidelijk of Johan Cruijff nog behandeld kan worden of genezen.

Johan Cruijff

bron foto

Het management van Cruijff (68) bevestigt dat er longkanker is vastgesteld. Cruijff is de afgelopen weken onderzocht in een ziekenhuis in Barcelona. ,,Omwille van de privacy van Johan en zijn familie en vanwege het feit dat de onderzoeken nog niet zijn afgerond, worden er verder geen mededelingen gedaan”, meldt het management in een verklaring.  bron

 Kanker, welke soort ook, het valt in als een bom!

Helaas staat Johan Cruijff niet alleen in zijn strijd tegen longkanker. De volgende cijfers kwam ik tegen online.

Cijfers over longkanker

Hieronder staan de cijfers over longkanker in Nederland vermeld.

  • Longkanker is de vierde meest voorkomende vorm van kanker met 11.435 gevallen (6.992 mannen en 4.443 vrouwen).
  • Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. Ieder jaar overlijden meer mensen aan longkanker (10.214) dan aan borstkanker (3.245) en darmkanker (5.070) samen.
  • Ieder jaar overlijden meer dan 10.000 mensen aan longkanker, daarvan zijn 6.536 mannen en 3.678 vrouwen.
  • De helft van de mensen die longkanker krijgt is tussen de 60 en 75 jaar oud.
  • In de leeftijdsgroep tussen 45 en 59 krijgen evenveel mannen als vrouwen longkanker.
  • 1 op de 15 mannen krijgt longkanker.
  • 1 op de 25 vrouwen krijgt longkanker.
  • De helft van de rokers overlijdt aan gevolgen van roken.*.
  • Een kwart van de rokers overlijdt vroegtijdig aan de gevolgen van roken (tussen 35 en 69e leeftijd).*.

Bron: IKNL, www.cijfersoverkanker.nl 2010
* Cijfers afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie

Diep onder de indruk

Zelf kan ik niet anders doen, als meeleven vanaf hier. Omdat het een ‘bekend’ persoon betreft, word je weer even met beide benen op de grond gezet. Dan prijs je jezelf en je familie gelukkig, dat we allen in goede gezondheid verkeren. Velen zijn niet zo gelukkig.

Het brengt me gelijk weer terug naar ruim 10 jaar geleden. Nog altijd heb ik helder voor de geest, hoe ziek mijn stiefvader is geweest 3 jaar lang met een verschrikkelijke lijdensweg en de dood als ‘verlossing’. Het was dan wel geen longkanker (slokdarmkanker), maar de heftigheid zeker zo ernstig. Zijn sterfdag is elk jaar een moment van bezinning en zijn overlijden, een blijvend gemis. Niemand wil vroegtijdig het leven moeten verlaten, ook mijn stiefvader niet.

Ooit kunnen ze de meeste kankersoorten hopelijk goed genezen!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten