Groot nieuws: Aarde koelt af!

Het Leipzig Instituut in Duitsland heeft sterke aanwijzingen openbaar gemaakt, die vanwege het belang van de ontdekking voor iedereen toegankelijk zijn, via de site van het vakblad Environmental Science and Technology.

aarde koelt af

Het grote nieuws:

De aarde koelt af door de aanwezigheid van VOC’s (volatile organic compounds / chemische stoffen) uit de zee, die een sterk koelend effect hebben. Isopreen is hiervan de belangrijkste en deze wordt geproduceerd door planten en dieren. De Duitsers ontdekten echter, dat Isopreen ook wordt geproduceerd als reactie van het zonlicht en de toplaag van de zee. Hier komen geen planten aan te pas.

Als deze productie van extra Isopreen uit de zee, wordt opgeteld bij de productie van Isopreen die planten wereldwijd produceren (1,9 megaton), moet het totaal enorm omhoog worden bijgesteld richting 3,5 megaton. Aangezien klimaatmodellen hier geen rekening mee houden, is hiermee verklaarbaar waarom die modellen hogere temperatuurstijgingen voorspellen, dan de waarnemingen kunnen bevestigen.

De extra ontdekte Isopreen kan eveneens verklaren waarom een soort ‘pauze’ waarneembaar is in de aardopwarming. Dit schijnt al een kleine tien jaar aan de gang te zijn.

Mogelijke oplossing tegen klimaatopwarming

Ook is duidelijk geworden dat Isopreen, functioneert als een kern waar waterdamp aan blijft hangen. Het kweken van bossen zou de toename van VOC in de lucht positief kunnen beïnvloeden. Er zouden door de vochtige luchtdruppels wolken kunnen ontstaan, die ook weer verkoelend werken. Met name naaldbomen bevatten veel Isopreen, dus wellicht zou de oplossing tegen klimaatopwarming wereldwijd kunnen zijn: massale mondiale beplanting van naaldbossen.

Voor meer informatie verwijs ik je nogmaals naar: Environmental Science and Technology
Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten